Más energiák
A geotermia jövője OlaszországbanA geotermia jövője Olaszországban

Egy évszázaddal az Amiatán, a toszkánai vulkánikus hegyen beindított kezdet után Olaszországban újjászülethet a geotermia, amely biztosíthatja az ország áramfogyasztásának 10 %-át. (Aiolus News)


  • Nyom a sivatagban

    Egy körülbelül 70 millió évvel ezelőtt lehullott meteorit mély sebet ejtett a sivatagon. (Aiolus News)


  • A Siemens lesz az első algériai hibrid napelemes létesítmény karbantartója

    A Siemens Energia szektora szerződést kötött az Algériában megépült első hibrid kombinált ciklusú napelemes létesítmény hosszú távú karbantartási szervizének ellátására. A megrendelést az Abengoa cégtől kapta, az észak-algériai Hassi R’Mel-ben működő 150 MW kombinált ciklusú napelemes létesítménye számára. (Aiolus News)


  • Malajzia első földhőerőművét építiMalajzia első földhőerőművét építiElső földhőerőművének építését kezdi Malajzia. A délkelet-ázsiai ország déli részén fekvő Szabah államban, Tavau város közelében épül fel a 30 MW-os geotermikus központ, amelynek üzembe helyezése 2015-re várható. (Aiolus News)
  • Év végéig meglehet a Higgs-bozonÉv végéig meglehet a Higgs-bozonA nagy hadronütköztető (LHC) év végére tervezett leállításáig a tudósok választ adhatnak arra a kérdésre, hogy létezik-e vagy sem az isteni részecske, a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon - jelentette be Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója a walesi Hay irodalmi és művészeti fesztiválon. (index.hu)
  • Használt kémteleszkópok keresnék a sötét energiátHasznált kémteleszkópok keresnék a sötét energiátTitkosszolgálatok használt kémtávcsövével kutatná a NASA a titokzatos "sötét energiát", éveket és milliárdokat spórolva a projekten. Tavaly januárban meglepő telefonhívás érkezett a NASA-hoz. A vonal másik végén az Országos Megfigyelő Iroda egyik munkatársa jelentkezett – ez a hivatal kezeli az amerikai kémműholdakat. A férfi elmondta, rendelkezésükre áll néhány használatlan, leselejtezett eszköz – egészen pontosan két Hubble méretű űrteleszkóp. A NASA elfogadta az ajánlatot, és az elmúlt évben azon dolgozott, hogy felhasználja a váratlan ajándékot: mára kiderült, hogy az egykori kémműholdakat a rejtélyes „sötét energia” kutatására lehetne a legjobban felhasználni. (mno.hu)
  • Kvantumhatás a fotoszintézisbenKvantumhatás a fotoszintézisbenA kvantum fizikát és a növénybiológiát két egymástól igen távol álló területnek tekintik, egy új kutatás szerint azonban egészen szoros lehet a kapcsolat a két tudományág között. Ultragyors spektroszkópia alkalmazásával tudósok megfigyelték, mi történik szubatomi szinten a fotoszintézis legelső szakaszában, felfedezve egy jóval alapvetőbb kölcsönhatást, mint amit korábban lehetségesnek tartottak. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Argonne Nemzeti Laboratóriuma és a Notre Dame Egyetem kutatói a Berkeley Egyetem egy korábbi, a fotoszintetikus rendszerekben a kvantum összefonódás mint kvantum koherencia megjelenését vizsgáló tanulmányának folyománya. (sg.hu)
NRGENS