Más energiák
Mesterséges nap a Földön: az ITER összeszerelése – videóMesterséges nap a Földön: az ITER összeszerelése – videó

Az ITER tulajdonképpen egy mesterséges nap lenne itt a Földön, s a tudósoknak az a céljuk vele, hogy demonstrálják lehetséges kereskedelmi mennyiségben is előállítani villamos energiát fúziós reaktorral. Az ITER program (International Thermonuclear Experimental Reactor – Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) költségeit már a koncepciós szakaszban, 1997-ben akkori áron 10 milliárd dollárra tették. A végső számla ennél valószínűleg sokkal nagyobb lesz. Jelenleg hét résztvevő (az EU, az USA, India, Japán, Kína, Oroszország és Dél-Korea) finanszírozza a dél-franciaországi Cadarache kutatóközpontban épülő létesítményt. (hvg.hu)


 • Most kérjünk energiát a természettől!

  Április-május fordulójának időjárása kegyeibe fogadta a szabad levegőre vágyókat, akik szó szerint a saját bőrükön tapasztalhatták a Természet hihetetlenül erős áradását. Mi magunk is úgy éreztük, hogy a magasabb erők aurája teljesen körülvesz minket. (Aiolus News)


 • Akkumulátorok a természetben

  A montreali Concordia Egyetem legújabb kutatása egy lépéssel közelebb visz minket a tiszta energiához. Egy nemrég publikált tanulmány szerint lehetséges másodpercekről órákra nyújtani azt az időtartamot, ameddig egy akkumulátor-szerű enzim képes tárolni az energiát. Kálmán László egyetemi docens, valamint kollégái, Sasmit Deshmukh és Kai Tang az egyetem fizikai tanszékén jelenleg egy baktériumban felfedezett enzimmel dolgoznak, mely képes elraktározni a napenergiát. Fény hatására a töltések szétosztódnak az enzimben, így egyik fele pozitív, míg a másik negatív töltésűvé válik – akárcsak egy elem. (Aiolus News)


 • Zarándoklat önmagunkhozZarándoklat önmagunkhoz"A természet oly hatalmas, oly erős. Nem könnyű megérteni a lényegét. Fáradozásod tánccá lesz a fénnyel és az időjárással. Egy olyan helyre visz el, amely benned van."
 • Nagy-Britannia tovább nyit a tengeri energia feléNagy-Britannia tovább nyit a tengeri energia feléA brit kormány 20 millió fontos projektet indított hullámgépek finanszírozására. A támogatás két kereskedelmi projektnek áll majd rendelkezésére, és lehetővé teszi az egyes készülékek prototípusainak fejlesztését, melyekből aztán egész sorozat készülhet. A nyertesek az Egyesült Királyság vizeiben teljes tömbben tesztelhetik majd gépeiket. Mivel a szigetet víz veszi körül, a tenger erejét széles körben kitűnő energiaforrásnak tekintik az országban. A kormány szerint a hullám és árapály technológiák negyedét a Brit-szigeteken fejlesztik. (Aiolus News)
 • Töltődj fel a hosszú hétvégén - Irány az energiamezőTöltődj fel a hosszú hétvégén - Irány az energiamezőÚjabb hosszú hétvégének örülhetünk, ami remek alkalom arra, hogy a mindennapi élet rohanó, túlhajszolt világából elmenekülve, olyan hazai energetizáló helyeket keressünk fel, ahol felfrissülhetünk, feltöltődhetünk és derűsebbek lehetünk. Hazánkban ugyanis számos olyan pozitív energiával bíró táj van, ami gyógyító hatással van ránk, testi és lelki vonatkozásban egyaránt. Most az időjárás is kedvez nekünk, hogy ezeken a különleges helyeken feltöltsük kimerült energiatartalékainkat. (stop.hu)
 • Anyagi és lelki világ energiái közöttAnyagi és lelki világ energiái közöttMég saját univerzumunk széltét és hosszát sem tudjuk kiszámítani, és az anyagi világban millió és millió ilyen univerzum van. Az anyag világ fölött egy másik régió van, amit lelki világnak neveznek. A bolygók ott mind örökéletűek, és az élet is örökké tart. (Aiolus News)
NRGENS