Más energiák
A Természet szereteteA Természet szeretete

„Azért szeretjük a Természetet, mert nem gyűlöl bennünket és nem is féltékeny ránk” – Akutagava Rjiszonuke, akinek az egyetlen igazság lehetetlenségéről szóló remekművét, A vihar kapujában című kisregényét Kuroszava Akira filmje tette halhatatlanná. (Aiolus News)


  • Több milliárd éve jelent meg a sötét energia

    A korai univerzum eddigi legpontosabb térképét megrajzoló nemzetközi kutatócsoport szerint mindössze öt-hétmilliárd éve jelent meg a sötét energia, amely a világegyetem gyorsuló ütemű tágulását okozza. A feltételezések szerint a sötét energia teszi ki a világegyetem 74 százalékát. Bár a létét sohasem sikerült közvetlenül bizonyítani, ennek hatásával magyarázzák, hogy miért távolodnak egymástól egyre nagyobb sebességgel a galaxisok. (index.hu)


  • A hippik tudattágító energiájának hatása a kvantumfizika fejlődésére

    Lehet, hogy a közeljövőben a legbizalmasabb személyi adataink végre biztonságban lesznek. Ha ez bekövetkezik, az a kvantum kriptológia egyik alkalmazása lesz, ugyanaz a technológia, amely John Gribbin amerikai asztronómus szerint lehetővé fogja tenni a részecskék teleportációját. (Aiolus News)


  • Fukusimában geotermikus erőművet fontolgatnakFukusimában geotermikus erőművet fontolgatnakJapán cégek egy nagy geotermikus erőmű építését fontolgatják a tavalyi fukusimai nukleáris katasztrófa által legjobban sújtott területeken. A Nikkei tekintélyes japán gazdasági napilap szerint az Idemitsu Kosan és az Inpex Corp által vezetett konzorcium 2020-ig építené meg az ország legnagyobb, 270 MW-os, földhőn alapuló erőművét, amely 1,2 milliárd dollárba kerülne. (Aiolus News)
  • Arany a tüzelőanyagcellábanArany a tüzelőanyagcellábanA Rhode Island-i Brown University kémikusai egy olyan háromfejű, fém nanorészecskét hoztak létre, mely a tüzelőanyagcellás reakciók során bármely másiknál jobban teljesít. A kulcs az arany hozzáadása. Ily módon egységesebb kristályszerkezetet hozhatnak létre, a szén-monoxidot pedig kivonhatják a folyamatból. Az eredmények a Journal of the American Chemical Society-ben jelentek meg. (Aiolus News)
  • Barkácsoljon zöldházat!Barkácsoljon zöldházat!Szobakerékpárral termelik az áramot egy mátraverebélyi házban, ahol nincs villanyvilágítás. Kell hozzá egy kiszuperált autógenerátor és fél óra tekerés. Kis kitartással szélturbinát is lehet barkácsolni, sőt, passzívházat is lehet építeni a ház körül kallódó anyagokból. Fél óra tekerés és világítanak az energiatakarékos égők - olyan házban jártunk a Nógrád megyei Mátraverebélyen, ahol úgy egészítik ki a napelem termelte áramot, hogy szobakerékpárral hajtanak meg egy autóból kiszerelt, használt generátort. (origo.hu) + (VIDEÓ!)
  • Forró kővel működő kazánForró kővel működő kazánEgy újabb találmány lehetővé teszi, hogy otthonunkat egy speciális kővel melegítsük. Ez a kő a zeolit, egy kristályos szerkezetű alumínium-szilikát, amely magába szívja a vizet és miután felmelegíti, kiengedi. Amennyire egyszerű, annyira meglepő a tulajdonsága: a zeolit, mivel nagymértékben nedvesség-felszívó, magába tudja szívni a párát az atmoszférából és a felszínére került vízmolekulák, mivel tovább nem tudják folytatni mozgásukat, lelassulnak és a kinetikus / mozgási / energiájuk hővé alakul. A zeolit a vízzel való kapcsolatában el tudja érni a 80 fokot. (Aiolus News)
NRGENS