Más energiák
Műanyagevő gombaMűanyagevő gomba

Fura ízlése van a Pestalotiopsis microspora nevű, az amazonasi esőerdőkben élő gombának: szó szerint felfalja a poliuretán nevű műanyagot. Mint azt az Applied and Environmental Microbiology című szakfolyóiratból megtudhatjuk, ez a természetes bioszanitéc képes lebontani a sokoldalú, gazdaságos, ám eddig reciklálhatatlannak hitt műanyagot. (Aiolus News)


 • Különleges közfoglalkoztatás Mátraverebélyben

  Mátraverebélyben úgy szervezik a közfoglalkoztatást, hogy az érintettek kedvvel végezzék a munkát, és később is megélhessenek abból, amit megtanultak. Így nem utcát söpörnek, hanem kerámiatáblákat gyártanak, kosarat fonnak vagy utcabútorokat készítenek műanyag palackokból. A Nógrád megyei faluban forrasztanak majd napelemet, szerelnek áramtermelő biciklit is, de lesz a településen mintakert és szociális mosoda is. (metropol.hu)


 • Müller Péter 2012-ről

  Földünkön jelentős energetikai változások zajlanak, melyek mindenember életét érintik. Felgyorsult életünknek jó páran ismerik az okát, azonban sokan kétségbeesetten, értetlenül állnak a változások előtt. Átalakulásunk oka, a jelenlegi sűrű anyagból való felemelkedés egy magasabb rezgésszámú dimenzióba, ahol az alacsony rezgésű energiák már nem hatnak ránk,(félelem, gyűlölet, irigység, féltékenység stb.) vagy már nincsenek is jelen. (Aiolus News)


 • A szívdobogás is lehet kód?A szívdobogás is lehet kód?Megunta a szokványos kódot? Próbálkozzon a szívverésével. Az arc- felismerési rendszere, a kéz ereinek letapogatása, a szem íriszének leolvasása és az ujjlenyomat után megjelent egy új lehetőség, amelyet a tajvani Chung Hsing állami egyetem kutatói fedeztek fel. (Aiolus News)
 • A felsőmocsoládi Öreg Hárs az Európai Év Fája versenybenA felsőmocsoládi Öreg Hárs az Európai Év Fája versenybenA Somogy megyei Felsőmocsolád erdeiben áll az az ősi hárs, amely részt vesz az idén Az Európai Év Fája versenyben. A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. (Aiolus News)
 • Tengerparti vihar-előrejelzésekTengerparti vihar-előrejelzésekAz európai tengerpartok viharainak előrejelzése rendszerének új prototípusát fejlesztették ki. Az Early Warning MICORE elnevezésű rendszer célja, hogy javítsa a polgári védelmet és a part kiürítési terveket, megnyissa az utat egy önálló gyors riasztási rendszer számára, hogy megmentsen számos emberi életet és infrastruktúrát az egész világon. (Aiolus News)
 • Kozmikus hurrikánt észleltek a világűrbenKozmikus hurrikánt észleltek a világűrbenValóságos kozmikus hurrikánt észleltek a világűrben amerikai kutatók, akik a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével figyelték meg a jelenséget. A kutatás eredményei a The Astrophysical Journal legújabb számában láttak napvilágot. A korábbiakban mértnél tízszer gyorsabb szelet egy csillag tömegű fekete lyuk indukálta. Sebessége eléri az óránkénti 32 millió kilométert, ami a fény sebességének 3 százaléka - olvasható a Space.com hírei között. (hvg.hu)
 • Stresszelik a bálnákat a zajos óceánokStresszelik a bálnákat a zajos óceánokTúlságosan sok a hajó az óceánokon, és motorjaik olyan frekvenciájú hullámokat bocsátanak ki, amelyekre különösen érzékenyek a bálnák és más nagy cetfélék. A bostoni akvárium kutatói elemezték az észak-atlanti vizekben élő Eubalaena glacialis hímjeinek stresszhormonjait, és megállapították, hogy ezek a hajóforgalom sűrűsödésével egyenesen arányosan növekednek. (Aiolus News)
 • Az utazás
 • Tornádó valós időben
 • A hozzáállás értéke
NRGENS