Más energiák
Kizökkent világ - KoyaanisqatsiKizökkent világ - Koyaanisqatsi

Három évtizede annak, hogy egy olasz-amerikai dokumentumfilmes, Godfrey Reggio és a nagy amerikai kortárs zeneszerző, Philip Glass megdöbbentő, szavak nélküli, csak a képekre, a zenére és az egyre gyorsuló tempóra épülő filmet készített arról, hogy az emberiség kezdi elérni végsebességét és ha nem áll meg, a vesztébe rohan. Címül egy ősi hopi indián szót választottak: Koyaanisqatsi. Azt jelenti: kizökkent, mértékét vesztett világ. (Aiolus News)


 • Végtelen mélységek energiatitkai

  A southamptoni egyetem oceanográfiai központja 2010-ben a Karib-tengeri Kajmán-szigeteknél végzett mélytengeri kutatást a James Cook hajó fedélzetéről. Doug Connelly, az expedíció vezetője és kol1égája, Jon Copley a Nature Communications-ben számoltak be munkájuk eredményeiről. (Aiolus News)


 • Az idő is eltüntethető

  2006 óta az optika területén kutatók komoly kísérleteket végeznek, hogy hatékony eszközöket találjanak a tárgyak láthatatlanná tételére. Ilyen eszközök már régóta foglalkoztatják az embereket.Amerikai fizikusoknak most ugyan nem tárgyat, de időt sikerült eltüntetniük. Ez az eredmény, amelyet a brit Nature-ben ismertettek, egy nagyon rövid időt jelent, konkrétan 40 pikomásodpercet / egy pikomásodperc a másodperc egytrilliomodik része/, de gyakorlatilag lehetővé tenné, hogy például, egy betörő, eltüntesse azt a pillanatot, amikor kinyitja a páncélszekrényt, anélkül, hogy az ellenőrző videóban nyomot hagyna. (Aiolus News)


 • Mit hoz a Sárkány éve?Mit hoz a Sárkány éve?Január 23-tól kezdődik a kínai asztrológia szerint a Sárkány éve : jin energiájú és a kínai öt fázisból a Víz eleme tartozik hozzá. A kínai horoszkóp szerint a Sárkány éve igen jó dolgokat hozhat! Részletes horoszkóp előrejelzés 2013. február 9-ig, ezt követően a Kígyó évébe lépünk majd. (Aiolus News)
 • Az „ El Gorgo”csillaghalmaz felfedezéseAz „ El Gorgo”csillaghalmaz felfedezéseChilei csillagászok eddig soha nem látott csillaghalmazt fedeztek fel, amelyet el Gorgonak (spanyolul Kövérnek) neveztek el. A felfedezésről az Amerikai Csillagászati Társaság 219-ik konferenciáján számoltak be. A tudósok Chile északi részé fekvő Atamcama sivatagban elhelyezett teleszkópon kutatva az eget bukkantak rá a hatalmas csillag halmazra, amely Földünktől hét milliárd fényévre található és két millió milliárddal nagyobb a Napnál. (Aiolus News)
 • Klíma-javító molekulaKlíma-javító molekulaA Science-ben publikált tanulmány szerint van lehetőség lehűteni a planétánkat egy olyan molekula segítségével, amely képes csökkenteni azoknak a szennyező anyagoknak a koncentrációját, amelyek a globális felmelegedést okozzák. (Aiolus News)
 • Fűtse vulkánnal a nappalit!Fűtse vulkánnal a nappalit!A gőzgépet évszázadok óta ismerjük, de James Watt találmányát 1769 óta már leváltották a benzines és elektromos motorok. A geotermikus energia hasznosítása azonban nagyon is aktuális kérdés. Ennek kapcsán az AltaRock energiavállalat a gőzgép újrafeltalálásával kísérletezik, és nem kispályáznak: kilencvenmillió liter vizet öntenének egy vulkánba, hogy a felszabaduló gőzzel állítsanak elő olcsó és környezetkímélő energiát. (index.hu)
 • Pedálozás az áramértPedálozás az áramértRómában létrejött az első olyan iskola, amely pedálozással termel áramot. A Vallauri technikumban egy tanár és egy volt diák közreműködésével berendeztek egy edzőtermet, amelyben a diákok saját kerékpárjukat speciális görgőkre állítva, pedálozással áramot termelhetnek. A barkácsmesterek a kerékpárok mellé még egy kis oszlopot is felállították, amely, ha a pedálozó beledug egy elektronikus kártyát, azt is kimutatja, hogy az illető mekkora teljesítményt ért el. (Aiolus News)
 • Stephen Hawking, az életerő kozmikus energiája
 • Az emberi test, mint antenna
 • Csillaghajó és hidegfúzió
NRGENS