Más energiák
Hat média nagyvállalat uralja a média 90%-átHat média nagyvállalat uralja a média 90%-át

Mindnyájan tudjuk, hallhattuk már, hogy a médiában sugárzott és az interneten olvasható információk nagy része mindössze néhány mega vállalattól származik. Az alábbi ún. infografikákon képet kaphatunk arról valójában mennyire is koncentrált a világ médiapiaca. Világosan látható, hogy a 6 legnagyobb média vállalat 2010-es éves bevétele 279,9 milliárd USD. Ebből a General Electric bevétele egyedül 150 milliárd dollár. Az alábbi ábrákon láthatjuk, hogy az ún. Big Six (A Nagy Hatok) a média tartalom hány százalékáért felelősek. (tudatbazis.hu)


 • Lézer nanoszenzor a gyógyítás szolgálatában

  Vannak körülmények, amikor az alapvető adatoktól való kis eltérés is nagy különbséget jelent. Ilyenek a mérgekkel, hormonokkal, antitestekkel kapcsolatosak. Megtalálni nagyon kevés molekula jelenlétét, mivel ritkák vagy nagyon alacsony koncentrációban fordulnak elő, ez a mai bioorvostudomány egyik fő célja. Ezekben esetekben tud segíteni a nanotechnológia, amely az anyag szívéig hatol, és a nanométer, azaz a milliméter milliomodik szintjéig fedi fel a molekula szerkezetét. (Aiolus News)


 • Felhők, amelyekből a csillagok születnek

  A világegyetem egy sarkában, a Földtől 22 milliárd fényévre két amerikai és egy olasz asztronómus felfedezett két, tiszta gázból, hidrogénből és héliumból álló felhőt, amely megmaradt ugyanabban az állapotban, mint volt, amikor megszületett mindjárt a Big Bang után.Az elmélet már korábban megállapította, hogy létezniük kell, de eddig még nem sikerült őket megtalálni, csak olyanok kerültek megfigyelésre, amelyeket különböző fémelemek beszennyeztek. (Aiolus News)


 • Sokba kerül az ingyenes energiaSokba kerül az ingyenes energiaAz emberiség régi vágya, hogy megtalálja azt az energiaforrást, ami nemcsak szinte ingyen adja az áramot, de mindezt környezetbarát módon is teszi. Jelenleg a legjobb esély erre a magfúzió, azonban a technológia még a legoptimistábbak szerint is csak gyerekcipőben jár.Franciaországban már épül az az erőmű, ami a tudósok reményei szerint a jövő tiszta energiáját szolgáltatja majd. Az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) építése 2008-ban kezdődött, és a jelenlegi tervek szerint az erőmű indítása 2016-ban várható. Sajnos azonban a 30 éves élettartammal tervezett létesítmény pusztán kutatás-fejlesztési projekt: a kereskedelmi hasznosítású áramtermelést a tervezők eleve kizárták az 500 megawattos teljesítményt elérő erőmű célkitűzései közül. A program körül azonban az indulás óta csak gyűlnek a kételyek. (Aiolus News)
 • Elérhető közelségbe került a fotoszintézissel termelt energia?Elérhető közelségbe került a fotoszintézissel termelt energia?Új megújuló energia kidolgozásán dolgoztak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK): a januárban befejeződő Solar-H2 európai uniós alapkutatási programban a mesterséges fotoszintézist kutatták, a napból és vízből kinyerhető hidrogén lehetőségeit vizsgálták - írja a Világgazdaság. A szegedi kutatók a négyéves alapkutatásban két projekttel vettek részt. Egyrészt tisztázták a fotoszintetikus fényenergia-átalakító rendszer teljesítménykorlátozó tényezőit, vagyis a fényérzékenységet meghatározó mechanizmusokat, másrészt részletesen feltárták egy hatékony fotoszintetikus baktérium hidrogén-anyagcseréjét. (Aiolus News)
 • Veszélyben a Nyugalom Tengerének élővilágaVeszélyben a Nyugalom Tengerének élővilágaA Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro sziget közelében bekövetkezett tengeralatti vulkáni kitörések fenyegetik a Nyugalom tengerében létrehozott rezervátumot, amelyben trópusi és mérsékelt égövi fajták élnek együtt.A kiemelt ökológiai jelentőségű 7,5 négyzetkilométeres terület eddig kitűnő állapotban vo1t. A biosokféleség a szigorú szabályok mellett azért is maradhatott meg, mert a természeti adottságok is kitűnőek. (Aiolus News)
 • Japán tengeri energiával kísérletezikJapán tengeri energiával kísérletezikJapán ipari nagyvállalatok és tudományos intézmények fogtak össze az óceáni áramlatok kihasználására.Az IHI, a Toshiba, a tokiói egyetem, valamint a Mitsui Global Strategic Studies Institute megállapodásának keretében olyan újfajta tengeri generátorokat gyártanak, amelyeket a tengerfenékre telepítenek a japán partok közelében. (Aiolus News)
 • A Vezúv nagyon aktív vulkán maradtA Vezúv nagyon aktív vulkán maradtBármilyen gondosan figyelik is, a Vezúv képes meglepetéseket okozni a vulkanológusoknak.A nápolyi III. Frigyes egyetem Geofizikai és Vulkanológiai Intézetének, valamint a pompeji archeológiai főfelügyelőségnek a szakemberei a pompái ásatásoknál és Herculaneumnál végzett fúrásokból bizonyítékokat találtak arra, hogy a vulkán az elmúlt 10-12 ezer évben kb. 80 métert emelkedett. A Sarno folyó torkolatánál pedig 75 métert. Ezt annál is inkább különösnek találták, mivel a környező síkság inkább a süllyedés jeleit mutatja. (Aiolus News)
 • A tenger, a nagy szépségszalon
 • Felhőn lovagolva
 • A „kék vándorok” rejtélye
 • Biológiai melléktermékből fűtőanyagBiológiai melléktermékből fűtőanyagVespasianus római császár még csak adót vetett ki egy bizonyos biológiai melléktermékre, majd a fanyalgókkal csak annyit közölt, hogy „a pénznek nincs szaga”. Közel kétezer évvel később brit kutatók ugyanennek a mellékterméknek fűtőanyag-hatását mutatták ki. A bristoli University of West of England kutatói, Iannis Ieropoulos, John Greenman és Chris Melhuish a világon elsőként kimutatták, hogy a vizelet felhasználható fűtőanyagként. A mikrobiális fűtősejtekben (MFC) működő baktériumok ugyanis megtalálhatók a talajban, az emberi belekben, és a szennyvizekben egyaránt, és képesek a fűtőanyag égetésére, elektronok és protonok fejlesztésével. (Aiolus News)
 • Mit hoz nekünk a 2012-s év?
 • Gondolat átvitellel vezetett autó
 • 2012-2014: Fokozódó naptevékenység, nem vagyunk felkészülve
NRGENS