Más energiák
A titkos erő odalenn: Új regény a szabad energiárólA titkos erő odalenn: Új regény a szabad energiáról

A titkos erő odalenn (The Secret Power Beneath): ez a címe Frank Acland regényének, amely egy olyan ismeretlen nemzetről szól, amely megtanulta kezelni a kívülről jövő energiát és e forradalmi energiaforrás következményeit. A szerző egy Egyesült Államokban élő brit tanár és könyvtáros, akit évek óta foglalkoztatnak a science fiction regényekben és filmekben gyakran alkalmazott szabad energiával kapcsolatos technológiák. Meggyőződése, hogy ezek egyike áttörést hoz majd az emberiségnek, de tisztában van azzal is, hogy ez számos problémával jár majd. (Aiolus News)


  • Hatalmas örvényt figyeltek meg az űrből Ausztrália partjainál

    Mint egy hatalmas lefolyóba áramló víz, úgy csavarodik egy tengeri örvény a világűrből figyelve. A GeoEye-1 műhold 1,5 méter felbontású, látványos felvételt rögzített egy Ausztrália partjainál keletkezett örvényről. Az Ausztrália nyugati részén található Krait Bay egy lapos tengerparti terület, mely mindössze egy méterrel emelkedik a vízszint fölé. Az alábbi képen az öböl partjai mellett egy látványos tengeri örvény figyelhető meg. (origo.hu) + (VIDEÓ!)


  • Üssük el az aszteroidot!

    Kínai kutatók napvitorlával hajtott űrhajót terveznek, amelyet öngyilkos misszióra küldenének a kozmoszba a Föld megmentésére. Létezik ugyanis egy Apophis névre keresztelt aszteroid, amely 2029-ben bekerül a Föld vonzáskörébe. Egy hét évvel korábbi előjelzés szerint az aszteroid minden bizonnyal összeütközik a Földdel vagy a Holddal, és minden életet elpusztít bolygónkon. Egy későbbi megfigyelés viszont a halálcsillag érkezése csak 2036-ra várható, hasonló hatással. (Aiolus News)


  • A Tokió-torony népi erővel világítottA Tokió-torony népi erővel világítottA Tokió-torony, amelyet az egész világ, ha máshonnan nem, a Godzilla-filmekből jól ismer, a japán főváros egyik szimbóluma. Fehér-narancsszínű alakja minden éjjel fényárban úszik, analóg és digitális tv és rádió-adásokat sugároz. Augusztus 23-án a Tokyo FM rádió és a Sumimoto Rubber Industries különleges kihívást szponzorált. A kilenc órás, délelőtt 11.30-tól este 20.30-ig tartó program neve „Tokió-torony a nép erejével” volt. (Aiolus News)
  • Kozmikus felkiáltójel figyelmeztet a jövőnkreKozmikus felkiáltójel figyelmeztet a jövőnkreA tőlünk 450 millió fényévnyire lévő galaxisokat a Hubble űrtávcső és a Chandra röntgenteleszkóp segítségével fényképezték le. A VV340 az ultrafényes galaxisok (LIRG) csoportjába tartozik. Eddig nagyjából kétszáz LIRG-et azonosítottak, és a csillagászok elsősorban arra keresnek választ, miért bocsátanak ki olyan sok infravörös fényt. A LIRG-ek tízszer vagy akár százszor is több energiát termelnek, mint más galaxisok. Az energia forrása általában vagy intenzív csillagkeletkezés, vagy egy növekvő szupermasszív fekete lyuk. (index.hu)
  • Önkéntesekkel keresi a Higgs-bozont a CERNÖnkéntesekkel keresi a Higgs-bozont a CERNÖnkéntesek segítségét kéri a Higgs-bozon kutatásában a világ legnagyobb részecskegyorsítója, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) - olvasható a LiveScience hírportálon. Az LHC Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométeres, 3 méter átmérőjű alagútban üzemel, ahol a csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetik egymással. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni. (index.hu)
  • "Isteni" részecske, antianyag és felhőSzűkül a kör az "isteni" részecske körül - jelentette be a napokban az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója. A hír még a részecskefizikában kevésbé jártas érdeklődőket is felpezsdítette, az igazgató azonban rámutatott, a CERN konyhájában más csemegéket is főznek. Antianyagot ejtenek csapdába, a felhők képződését kutatják, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. (metropol.hu)
NRGENS