Más energiák
"Tara", a biodiverzitás vitorlása

Három éves expedíciós úton van a francia Tara laboratórium-vitorlás, hogy tanulmányozza az óceánok mikrobiológiáját. A hajó tavaly szeptember 5-én indult el Lorient kikötőjéből, jelenleg az Indiai-óceánon tartózkodik. Feladata összegyűjteni és elemezni a molekuláris biológia eszközeivel a Föld valamennyi tengerének planktonikus organizmusait, vírusokat, baktériumokat, lárvákat, algákat, azt a mikroszkopikus világot, amelynek nagy része egyelőre még ismeretlen. A mintavételek maximálisan 2000 méter mélységben történnek.Az expedíció első eredményeit ismertetve Francoise Gaill, a francia nemzeti tudományos kutatási központ (CNRS) ökológiai és környezetvédelmi intézetének igazgatója elmondta, hogy ezek a kutatások lehetővé teszik, hogy megállapítsák az ökorendszerek „nullpontját” és tanulmányozzák fejlődésüket. Ez annál is inkább fontos, mert a jelenlegi klímaválság egyik főszereplője a világtenger.


 • Afganisztáni kincsesbánya: lithium, vas, kobalt, réz

  „Afganisztán a lithium Szaúd-Arábiája lehet” – ezt a címet adta a The New York Times amerikai geológusok felfedezésének. A stáb ugyanis az ország északi részén hatalmas ásvány-lelőhelyeket fedezett fel, amelynek mennyiségét 1000 milliárd tonnára becsülik. Senki sem gondolta volna, hogy a kietlen táj, ahol lassan 40 éve folyamatosan háborúk folynak, olyan nyersanyagokat rejt, amelyek radikálisan megváltoztathatják a világ egyik legszegényebb országának gazdaságát. Különösen fontos a lithium-lelőhelyek felfedezése, hiszen a modern energetika és számítógép-technika egyik legfontosabb eleméről van szó. A felfedezés az egyre reménytelenebb afganisztáni konfliktus kimenetelét is döntően befolyásolhatja és jól jön az Egyesült Államoknak is a hír, miután egyre többen kérdőjelezik meg Amerikában és másutt is a 2001 óta tartó afganisztáni háború észszerűségét.Nyilván a bejelentés időpontja sem véletlen. Miképpen az sem, hogy a geológusokat az amerikai védelmi minisztérium bízta meg a kutatással és a hírt is a Pentagon kürtölte világgá.


 • A jégkorszakot a szén-dioxid megnövekedése szakította meg?

  Az óceánok mélyén felhalmozott nagy mennyiségű szén-dioxid akár drámai módon is megnövelhetné a Föld globális hőmérsékletét. Valószínűleg így történhetett 18 ezer évvel ezelőtt is, amikor véget ért a jégkorszak – állítják a cambridge-i egyetem kutatói.A szakértők az Antarktisz és Dél-Afrika közötti tengerfenék üledékéből vett mintákat elemezték. Úgy vélik, hogy a jégkorszak idején az Antarktiszt körülvevő mély vizekben feloldódott szén-dioxid akkoriban „biztonságosabb” helyen volt, mint manapság, mert nem kerülhetett könnyen a Föld légkörébe.E megfigyelésekből az is következik, hogy az elmúlt kétmillió évben a Földön váltakoztak a jégkorszakok és a melegebb időszakok, a Föld Nap körüli pályájának változásaitól függően, amely a szén-dioxid növekedését vagy csökkenését okozta egyelőre nem ismert mechanizmusok szerint.


 • Energiafejlesztő csizmákEnergiafejlesztő csizmákA Dance Charge-dzsal debütált 2008-ban a France Telecom kereskedelmi ága, az Orange: ez egy karra szerelhető MP3 öko-töltője volt, amely a test mozgásával működött. 2009-ben következett a Solar Tent, egyfajta különleges kempingsátor, amely képes volt elraktározni a napenergiát mobiltelefonok, világítótestek és egy LCD képernyő működtetésére. 2010-ben az energiafejlesztő csizmák következnek.Az Orange a GotWind céggel közösen alkotta meg a „Power Wellies”-t, amely tulajdonképpen egyszerű gumicsizma, amely telefontöltőként működik. A csizma a lábak által árasztott hőt alakítják árammá a Seebeck-hatás alapján. A Seebeck hatás az a jelenség, amikor két különböző vezetőből (hőpárból) álló áramkörben ú.n. termofeszültség jön létre, amely arányos a vezetők csatlakozási pontjai közötti hőmérsékletkülönbséggel.
 • Platánok energiája vihar utánPlatánok energiája vihar utánKözel lakunk a Margitszigethez, így minden évszakban rendszeresen kijárunk oda gyönyörködni a természet csodáiban. Különösen közel állnak hozzánk az évszázados fák, a tölgyek, a kőrisek, és mindenekelőtt a platánok. Számunkra talán ez a fa testesíti meg a legjobban a szépség, a fenségesség, az időtlenség és az erő harmonikus egységét.....
 • Aura-feltöltés a Zene általAura-feltöltés a Zene általMindig tudtam, hogy a Zene univerzális erő, azokkal értek egyet, akik azt vallják, hogy nem más, mint a sokmilliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ősrobbanás máig szóló rezgései, éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy feltöltődjön vele az ember. Nemcsak spirituális, hanem fizikai értelemben is.A minap a Budapesti Kongresszusi Központban voltam legalább kétezred magammal egy kiváló olasz énekes, Al Bano koncertjén. Már előzőleg is, amikor interjút készítettem vele éreztem valamit rendkívüli kisugárzásából, de akkor túl sok volt a közelben a feleslegesen lábatlankodó, energia-leszívó egyén. A koncerten azonban már szabadon beboríthatta szenvedélyes énekével az egész közönséget, amely rövid idő alatt együtt kezdett vele lélegezni.Érthető, hogy teljesen feldobódva értem haza, és bár soha nem voltam egy „éjszakai bagoly”, nappali éberség vett rajtam erőt. Már vagy két órája hánykolódtam az ágyban, amikor egyszer csak eddig nem tapasztalt érzés kerített hatalmába: néhány centiméterrel a testem körül sötétben, csukott szemmel is érzékelhetően fényes izzás fogadott magába, mintha fel is emelt volna, de ez a lebegés maga volt a nyugalom, az erővel teli harmónia. A művész energiája ekkor találta meg a helyét bennem, így érezhettem meg életemben először „kézzel foghatóan” saját aurámat. Ezt követően mély álomba zuhantam – alig két órára. És két óra alvás után különösebb fáradtság-érzés nélkül végigpörögtem a következő napot.
 • Tehetetlenség és gravitációTehetetlenség és gravitációDr. Lajtner Tamás (A gondolat, lényegében Thought-run Machine, Time-run World) folytatás..... Kikerülhetetlen beleütköztünk az utolsó fizikai fogalomba, amit itt érintenem kell. Ez a tehetetlenség. Ha belerúgok egy labdába, az odébbmegy, mert kicsi a tehetetlensége. Ha a falba rúgok, az nem megy odébb, mert nagy a tehetetlensége. A tehetetlen tömeg annakjellemzője, hogy a tömeg hogy reagál a külső erőhatásokra. A súlyos tömeg annak amér száma, hogy a tömeg hogy vesz részt a gravitációban. Nagy tömeg nagyon. Kis tömeg kicsit. A súlyos és tehetetlen tömeg egyenlő, vagy nem?
 • A fény idejeA fény idejeDr. Lajtner Tamás (A gondolat, lényegében Thought-run Machine, Time-run World) folytatás..... Mennyi energiája van a térnek? A téregység csökken energiaértékének képlete a fentitáblázatban van, ott időtartamhossz-növekedésként van megjelölve.Az egyes térelemek hossza arányos energiájuk mennyiségével. Ezek után már azt is megmondhatja, hogy a fény sebessége miért állandó az összes megfigyel szerint. Azért, mert a fény az időhullámán lovagol. A fizikusok ezt úgy mondanák, ha elismernék az idő hullámjellegét, hogy az idő és a fény frekvenciájának aránya állandó, azaz a frekvenciaszintjük állandó. fsz = f adott foton / f idő = állandó Eszerint egy újabb komoly változást okoztunk az eddigi felfogásban.
 • Vödrök
 • Az idő új értelmezése
 • Az idő utazás technikai okok miatt elmarad. Mi az idő?
 • Ellenállhatatlan vonzerőEllenállhatatlan vonzerőDr. Lajtner Tamás (A gondolat, lényegében Thought-run Machine, Time-run World) folytatás..... Hogy működik ez a vonzóerő ? Lehetséges, hogy ez valójában nem is vonzóerő , hanem egy olyan erő , ami kívül hat és rájuk és egész egyszerűen csak összenyomja a külső erő a két lemezt?A jelenség több hasonló mintára emlékezetet. Kezdetnek egy olyan minta, ami mégsem olyan, hanem kifejezetten másmilyen. A példa lényegében rossz, itt nem is szabadna megemlítenem. Mégis miért teszem? Hogy később eszünkbe juttassa, ha két dolog, úgy tűnik, vonzza egymást, az lehet attól is, hogy valami harmadik összenyomja kettőt. Otto von Guericke (1602-1686) magdeburgi féltekés kísérlete a legelső, ami mindenkinek eszébe jut a vákuumról és az összenyomásról. Von Guericke feltalálta a légszivattyút, ezzel képessé vált arra, hogy a levegőt adott helyről ki tudja szivattyúzni. Igazának bizonyítására két félgömb közül kiszivattyúzta a levegőt.
 • Ki álmodik kivel? Tér és idő.
 • A kvantumrejtély különböző magyarázatai
 • A kvantum-rejtély
NRGENS