Más energiák
380 kg ebből az anyagból fedezné Magyarország teljes évi energiaszükségletét380 kg ebből az anyagból fedezné Magyarország teljes évi energiaszükségletét

A magfúzió az ideális energiaforrás, amelynek kiaknázásával évmilliókra elegendő erőforrás áll rendelkezésre a tengervízben és a földben. Magyarország évi energiaellátását 10 millió tonna szén, 2,5 millió tonna földgáz, vagy 452 millió liter benzin fedezi, miközben 150 kg deutérium és 230 kg trícium is elegendő lenne. (hvg.hu)


  • Fittyet hány a fizika törvényeire a kísérleti hajtómű

    Az űr felfedezésének egyik legnagyobb akadálya jelenleg maga a hajtóanyag, amivel az űrhajók hajtóművei működnek. Ez az üzemanyag ugyanis legtöbbször ugyanannyit, vagy még többet is nyom, mint maga a jármű és a szállított hasznos teher. (index.hu)


  • Felmérték Bécs földenergia-potenciálját

    Mivel egyre nagyobb az érdeklődés a geotermikus energia felhasználási lehetőségei iránt, Bécs felmérette a földenergia-potenciálját. Az eredményeket őszig integrálják a város digitális térképébe, így bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem. (greenfo.hu)


  • 14 tonna mágnes érkezett a fúziós erőműbe14 tonna mágnes érkezett a fúziós erőműbeÓriási, egy kilométernyi rézszálból tekercselt mágnest szállítanak le a Saint-Paul-lès-Durance mellett épülő ITER fúziós reaktorhoz. A 14 tonnányi rezet nem fogják beépíteni a reaktorba, csupán tesztcélokat szolgál. (vs.hu)+(VIDEÓ!)
  • Megfejtették a villámok évszázados rejtélyétMegfejtették a villámok évszázados rejtélyétA villámdetektorok adatai szerint legtöbbször júniusi délutánokon villámlik Magyarországon. Azt már több mint kétszázötven éve tudjuk, hogy a villámlás elektromos jelenség, de azt nem, hogy pontosan mi váltja ki a kisülést. (origo.hu)
  • Videón a neutroncsillagok összeomlásaVideón a neutroncsillagok összeomlásaLenyűgöző videót tett közzé a NASA két szupermasszív neutroncsillag összeomlásáról, ami végül egy fekete lyuk létrejöttét eredményezi. (index.hu)+(VIDEÓ!)
  • A geotermikus energiáé a jövőA geotermikus energiáé a jövőA megújuló energiaforrásokról tanácskoznak öt ország szakemberei ma és holnap a szabadkai Városházán. Az Expres 2014 konferencia Szabadka városának is tanulságokkal szolgál, amely szeretné kihasználni a biomassza vagy a geotermikus energia nyújtotta lehetőségeket. (pannonrtv.com)+(VIDEÓ!)
NRGENS