Más energiák
Oláh György: Palagázból, pezsgő ásványi vizekből metanolt gyárthatnánkOláh György: Palagázból, pezsgő ásványi vizekből metanolt gyárthatnánk

Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvizekből nehéz járművek meghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne előállítni - mondta helyi idő szerint szombaton Los Angelesben az MTI-nek Oláh György Nobel-díjas kémikus. (vg.hu)


  • A Disney feltalálta a papír generátort

    A kutatók mindig új energiaforrásokat keresnek, napelemek, fúziós reaktorok épülnek, de ki gondolna a papírra? Hát a Disney tudósai, akik egy új, kreatív módját fedezték fel a elektromosság előállításának. Mivel a szóban forgó cég a Disney így nem kell világmegváltó technológiára gondolni. (hir24.hu)+(VIDEÓ!)


  • Mérföldkő a magfúziós kutatásban

    Roppant fontos mérföldkövet léptek át egy amerikai kutatólaboratórium tudósai az önfenntartó magfúzió eléréséhez vezető úton. A BBC News jelentése szerint a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium irányított termonukleáris fúziót "begyújtó" szerkezetében (National Ignition Facility, NIF) szeptember végén végzett kísérlet során először sikerült elérni, hogy a fúzió folyamán kiszabadult energia meghaladta az egyesülő atommagok által elfogyasztott energia mennyiségét. (nol.hu)


  • Szemétből engeria – egy újabb módszer, a plazmatéglaSzemétből engeria – egy újabb módszer, a plazmatéglaSzemétből energia – nem újdonság, régi technológia, azonban környezetszennyező. Ám erre is van már új megoldás. Egy brit cég tudósai olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel tisztává varázsolják az eddig szennyező technológiát. (euronews.com)+(VIDEÓ!)
  • Így fog felrobbanni a NapunkÍgy fog felrobbanni a NapunkA közepes tömegű csillagok közé tartozó Nap magjában körülbelül ötmilliárd év múlva elfogy a hidrogén, és megkezdődik a hélium fúziója. A hirtelen felszabaduló sok energia miatt csillagunk külső burkai kiterjednek: a vörös óriássá váló Nap határai valahol a Föld pályájánál lesznek. (manna.ro)+(VIDEÓ!)
  • Szennyvízből állítanak elő áramot Szennyvízből állítanak elő áramot Amerikai mérnökök olyan eszközt fejlesztettek ki, amely szennyvízből áramot hoz létre a szerves anyagot felfaló mikrobák segítségével - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmányban. (mixonline.hu)
  • Hőtárolót épít a tatabányai erőműHőtárolót épít a tatabányai erőműAz ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával a Tatabánya Erőmű. A város 23 ezer lakása és intézményei számára biztosítja a fűtést és a meleg vizet. (origo.hu)
NRGENS