Más energiák
Óriás csillagrobbanást figyeltek megÓriás csillagrobbanást figyeltek meg

Hatalmas robbanás utójátékát figyelte meg a Hubble-űrtávcső (HST) egy csaknem 4 milliárd fényév távolságban lévő galaxisban. A kilonóvának nevezett jelenség akkor következik be, ha két neutroncsillag összeütközik. (origo.hu)


 • A Big Bang hangja

  Milyen volt a világegyetem keletkezése kezdetén a Big Bang hangja, vagyis az a mélyről érkező sugárzás, amely áthatotta a Kozmoszt, amikor 300-760 ezer éves volt? Egy amerikai professzor megpróbált erre választ adni. (Aiolus News)


 • Ha már ennyire meleg van, nem kéne kezdeni valamit azzal a hétmilliárd, két lábon járó biokazánnal?

  Bár az emberi metabolizmus alapvetően lenyűgöző dolog, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a diszkrét folyamat, mely során egy ízletes hamburgerből ürüléket gyártva energiát termelünk, jelentős hőleadással is jár. Ha már utaztak nyáron tömött metrón, tán értik, miért vagyok hajlamos nyaranta szimplán kályhát látni embertársaimban. (444.hu)


 • Energia egy kis sétávalEnergia egy kis sétávalNem mágia, hanem nagyszerű válasz a tiszta energia szükséglet kielégítésére. Az ötlet Laurence Kemball-Cooké, a Pavegen brit társaság alapítójáé. A projekt egy megállapításból született, nevezetesen abból, hogy az alacsony karbon kibocsátású technológiák, mint a nap- és a szélfelhasználás a nagyvárosokban nem praktikusak, viszont egy olyan járólap, amely az emberek lépteinek nyomására energiát tud termelni, hatalmas előnyökkel járhat, főként sűrűn lakott nagyvárosokban. A 2009-ben alapított társaság így termel áramot. (Aiolus News)
 • Földrengésveszélyes földhő-energiatermelésFöldrengésveszélyes földhő-energiatermelésA dél-kaliforniai Salton Sea geotermikus mező körüli földrengés-elemzések kimutatták, hogy kapcsolat van a térség szeizmikus aktivitása és a földhő-energiatermelés között, amelynek során vizet ki- és beszivattyúznak a földből egy földalatti víztartályba.(Aiolus News)
 • Edgar Mitchell: Legyen vége az UFÓ-k körüli csendnekEdgar Mitchell: Legyen vége az UFÓ-k körüli csendnekEdgar Mitchell a hatodik volt ama 12 űrhajós közül, aki a Holdon járt az amerikai Apollo 14 legénységének tagjaként. Űrhajós és holdjáró kollégái közül azonban ő az egyetlen, aki különösebb elővigyázatosság nélkül beszél az UFO-jelenségről, azzal együtt, hogy elismeri: közvetlen tapasztalata soha nem volt a földön kívüliekről. (Aiolus News)
 • Bomlasztó technika?Bomlasztó technika?Moratóriumot szeretne elérni a harci robotok fejlesztésére egy ENSZ-javaslat, mert e gépek emberi közbeavatkozás nélkül képesek gyilkolni. Hol a robotika három Asimov-féle törvénye? Egy washingtoni konferencia nemrég azokkal a gyorsan fejlődő technológiákkal foglalkozott, amelyek nemcsak bomlasztják, hanem szinte szétrobbantják megszokott világunkat. (nol.hu)
 • Szelidített tormnádó, mint energiaszolgáltató?Szelidített tormnádó, mint energiaszolgáltató?Az emberiség eszmélése óta igyekszik a természet erőit a maga szolgálatába állítani. Már a legősibb legendák is ezekről szólnak, Prométheusz tűzlopásától a Genázáreti-tavon támadt vihar Jézus általi elcsitításáig. Ismerünk számos olyan történetet, amelyeknek hősei megfordítják a szeleket, elhalványítják a napot, vizet fakasztanak sziklából, homoksivatagból. De a rettegett, „isteni eredetű” villámlás elektromos kisülése fizikai törvényszerűségeinek felismerése nélkül ma nem lenne villanyáramunk, a tengerek hullámzása, a folyók áradása immár nem csupán a hajózást segíti, hanem energiát is termelünk vele. Miért éppen a legpusztítóbb viharokat ne lehetne „megszelídíteni” és hasznossá tenni? (Aiolus News)
 • Power Pocket: telefontöltés testhővel
 • Mégis Edison győz? Új utak az energiaátvitelben
 • Nincs egyensúly a világmindenségben
NRGENS