Más energiák
Valami furcsa dolog történik a NappalValami furcsa dolog történik a Nappal

Végre beindult a Nap: pár nap alatt négy óriási kitörés zajlott le rajta. Továbbiak is várhatók, és ezek már a Földre is hatással lehetnek. Ám a Nap az utóbbi időben gyengélkedik, és lehetséges, hogy jó ideig most van az utolsó esélyünk sarki fény megpillantására. Az 1748-as számú napfoltcsoport május 13-15. között négy X-osztályú napkitörést produkált (ezek a legerősebb kitörések). Ezzel máris felülmúlta az összes többi napfoltcsoportnak az elmúlt évben mutatott együttes teljesítményét. A foltcsoport mérete még nő, és előrejelzések szerint 60% esély van egy újabb nagy kitörésre. (origo.hu)


 • Hűtsön kipufogóval!

  A kamionok vezetőfülkéjének klimatizálása óriási energiát emészt fel, ha a jármű álló helyzetében is járatni kell a nagy hengerűrtartalmú motort. Ennek kiküszöbölésére egy APU nevű kiegészítő motorral látják el a kamionokat, amiket beindítva csökkenthető a költség. Viszont ezek hangosak és büdösek… (energiaoldal.hu)


 • “New Led”, a világítás forradalma

  Ha szóba kerül a világítás jövője, mindenki spontánul a LED-re, a fénykibocsátó diódákra gondol, amelyek lassan meghódítják a piacot és a fogyasztókat. Annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül hatékony lehetőséggé váljon ez a technika, elindult Európában a „New Led” program, amely a fehér fényt kibocsátó LED világítótestek új generációjának kifejlesztését kínálja. (Aiolus News)


 • Chile a vulkánokban és a gejzírekben keres energiátChile a vulkánokban és a gejzírekben keres energiátAz Andok Geotermiai Központja (Centro de Excelencia en Geotermia de los Andes) szerint Chile területén van a Föld aktív vulkánjainak 20%-a, tehát a világ egyik legnagyobb geotermiai potenciáljával rendelkezik. Az ösztönzők és a beruházások azonban eddig nem engedték meg, hogy az ország túllépjen a kutatási szakaszon. Ezen az állapoton változást hozhat egy másik vulkán-országgal, Új-Zélanddal aláírt stratégiai megállapodás. (Aiolus News)
 • Áram a földbőlÁram a földbőlAfrika vulkáni feszültséggóca hatalmas geotermikus energiaforrás. Az etiópiai Erta Ale vulkán környékét nem ok nélkül nevezik a pokol kapujának. Ez az Afar-háromszög, ahol Afrika szó szerint széthasad. A felszínen tapasztaltak azonban semmiségek ahhoz képest, ami a mélyben zajlik. Kelet-Afrikában hatalmas csatát vívnak a tektonikus erők. (nepszava.hu)
 • Földhőre építenek az Azori-szigetekFöldhőre építenek az Azori-szigetekMire is építhetne egy olyan szigetcsoport, amely tele van vulkánokkal? Természetesen a földhőre. A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken a következő évek legfontosabb beruházásai éppen a geotermikus energia-termelés, annak szállítása és a villamos energia-hálózatban való elosztása. A tervek szerint a gyártási kapacitást 15,5 MW-val kívánják emelni, és mintegy 200 szállítási és elosztási infrastruktúra építése vár a 9 szigetre. (Aiolus News)
 • Jelentős előrelépés a fúziós projektbenJelentős előrelépés a fúziós projektbenJelentős előrehaladás történt a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor - ITER) projektben egy szoftver és irányítástechnikai szerződés előírásával, valamint egy nagy dipólus mágnes sikeres üzembe helyezésével, amelyet az eredeti szupravezető tekercsek mintáinak tesztelését teszi lehetővé realisztikus körülmények között. (energiainfo.hu)
 • A Nagy Testvér a frizsiderben?A Nagy Testvér a frizsiderben?A Nagy Testvér a frizsideren figyelem. Talán egy nem túl távoli jövőben a háztartási gépeket távirányítással lehet irányítani, vagy szükség esetén kikapcsolni őket, akár akaratunk ellenére is. Nem sci-fi ez, hanem egyike a lehetséges következményeknek, ha elfogadják a jelenleg az Európai Bizottság előtt fekvő javaslatot, amelynek célja, hogy kiegyensúlyozza a villamos energiahálózatokat. A hálózat szolgáltatói és szabályozói által működtetendő rendszer azonban nem sok hasznot hozna a fogyasztóknak. Sőt. (Aiolus News)
 • Elektromosság az űrből
 • Világítson virággal!
 • Sötét energia nélküli Világegyetem?
NRGENS