Más energiák
Energia Londonnak csatornazsírbólEnergia Londonnak csatornazsírból

Fatberg – azaz zsírhegy. Az iceberg – jéghegy mintájára. Így nevezik azt a hatalmas zsírréteget, amely lerakódik a londoni csatornákban. A Thames Water vízellátó és csatornázási művek, valamint a 20C energia-szolgáltató most összefogott, hogy e szennyből tüzelő anyagot állítsanak elő egy erőmű számára. 2015-től a csatornazsír táplál majd egy kelet-londoni kogenerációs (villamos energiát és hőt termelő) erőművet, amely a tervek szerint évente 130 GWh megújuló forrású áramot állít elő, 40 ezer brit otthon szükségleteit kielégítve. (Aiolus News)


  • Műemlék-mozi földhővel

    Három évi munkálatok után megnyílt Párizs egyik legpatinásabb mozija, a 10. kerületben lévő Louxor, amely a francia főváros egyetlen földhővel üzemeltetett filmszínháza lett. A Louxort még a mozi hőskorában, 1920-ban építették, 1981-ben nyilvánították műemléknek, 1987-ben azonban bezárták. Csaknem negyedszázadig állt üresen, elhagyottan, felújításának paradox módon éppen az volt a legfőbb nehézsége, hogy az nem sérthette az épület műemlék-jellegét. (Aiolus News)


  • Makromegtakarítás mikrotechnológiával

    A szép napsütéses napok tüzelőanyag-megtakarítást jelenthetnek a gázzal fűtött hőerőműveknek. A Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), az amerikai energiaügyi minisztérium kutató részlegének tudósai a földgáz és a napsugarak házasításával kísérleteznek, hogy legalább 20%-kal csökkentsék a hőerőművek fogyasztását. (Aiolus News)


  • Új NASA-rakéta: egy hónap alatt a MarsraÚj NASA-rakéta: egy hónap alatt a MarsraOlyan rakéta fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Államokban, amely harminc nap alatt eljuthatna a Marsra. Ez jelentős áttörés lenne az űrkutatásban, mert a jelenlegi technikával négy évig tartana az út. A fejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is támogatja. John Slough, a Washington Egyetem kutatásvezetője szerint a mostani rakéta-üzemanyagokkal csaknem lehetetlen a Föld szűkebb szomszédságán kívülre jutnia az emberiségnek. (168óra.hu)
  • Rotterdamból Moszkvába - egyetlen liter üzemanyaggalRotterdamból Moszkvába - egyetlen liter üzemanyaggalÖt magyar csapat kapott meghívást a világ egyik leginnovatívabb diákversenyére, hogy saját tervezésű és építésű autóval még nem ismert üzemanyag-hatékonysági technológiákat teszteljen. Rotterdamból Moszkvába eljutni egyetlen liter üzemanyaggal lehetetlen vállalkozásnak tűnhet, pedig nem az. Számos egyetemista szerte Európából - köztük öt magyar diákcsapat - évről évre versenyre kel a Shell Eco-marathonon, hogy saját tervezésű és építésű autóval még nem ismert üzemanyag-hatékonysági technológiákat teszteljen. (ma.hu)
  • Itthon is olcsóbbá válhat a geotermikus energiaItthon is olcsóbbá válhat a geotermikus energiaA kormány a közeljövőben olyan törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, amely megszüntetné az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – mondta a politikus a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett jubileumi közgyűlésen, ahol a hallgatóság hangos tapssal fogadta a bejelentést. (gazdasagiradio.hu)
  • SOCCKET, az energiatermelő labdaSOCCKET, az energiatermelő labdaEgy labda, amivel nemcsak játszani, de világítani is lehet. A furcsa párosítás célja nem kisebb, mint segíteni felzárkózni a szegényebb területek gyermekeit, és könnyíteni a tanulmányaikat. Fejlődő országok gyermekeinek lett tervezve az energiatermelő futball-labda, amely fényt is biztosít a használói számára. (tisztajovo.hu)
NRGENS