Más energiák
Az évszázad iPhone-töltője!Az évszázad iPhone-töltője!

Számtalan lehetőség és eszköz kínálkozik egy iPhone feltöltésére, de ha egyik sem áll rendelkezésre (vagy nem szimpatikus), magunk is készíthetünk kézi töltőt. Nem kell hozzá sok minden: Egy 12 voltos ablakemelő motor, egy méretes kondenzátor, egy USB-s szivargyújtó töltő, iPhone töltőkábel, állóképesség (3 perc tekerés szükséges 1% töltöttség eléréséhez) bátorság és/vagy egy iPhone, amit nem sajnálunk. (energiaoldal.hu) + (VIDEÓ!)


  • Termonukleáris mikrorobbantás a cél

    A világ leghatalmasabb lézerművét 2020-ban helyezik üzembe Oroszországban. A reaktort a Volga-menti Nizsnyij Novgorod megyében, Szarov városban építik fel. Úgy orosz, mint külföldi kutatók is használhatják majd. A lézerberendezés méterei: hossza 360 m, magassága eléri a 10-emeletes házét. Nem véletlenül esett választás Szarovra, az orosz magkutatók városára, ugyanis alakították ki a vezető lézergyártási tudományos műszaki bázist. (hungarian.ruvr.ru)


  • Földrengés volt Füzesabonynál

    A Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű földrengés volt szombaton este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. A közlemény szerint az este 18:18.42-kor keletkezett földrengést a lakosság érezte, károkról a Szeizmológiai Obszervatóriumba nem érkezett lakossági bejelentés. (hvg.hu)


  • Meteorit: legalább 20 hirosimai bombányi energia szabadult felMeteorit: legalább 20 hirosimai bombányi energia szabadult felLegalább hússzor több energia szabadult fel az Oroszországban pénteken becsapódott meteorit felrobbanásakor, mint a hirosimai atombomba felrobbanásakor - közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA számításai szerint a meteorit széthullásakor okozott robbanás ereje 300-500 kilotonnás atomtöltet robbanóerejének felelt meg.(hirado.hu) + (VIDEÓ!)
  • Rekordközel jön a FöldhözRekordközel jön a FöldhözFebruár 15-én fél futballpályányi méretű aszteroida suhan el bolygónk mellett, becsapódás azonban nem fenyeget. A NASA űrkutatási központjában az 1990-es években indult a földközeli objektumok után kutató program, melynek vezetője, Don Yeomans hangsúlyozta, hogy az eddig végzett megfigyelések során még soha nem fedeztek fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz, habár 2008. október 7-én kb. 37 kilométerrel Szudán fölött robbant föl és hullott darabjaira a 2008 TC3 nevű objektum. (idokep.hu)
  • Célkeresztben a nullaforintos villanyszámlaCélkeresztben a nullaforintos villanyszámlaA kistelepülések lehetnek a legnagyobb nyertesei annak a technológiai robbanásnak, ami az energiatárolási technológiákban zajlik. Noha a szakemberek 2025-re várják az általános elterjedését, azoknak, akik mostanra saját termelő egységre tettek szert, a fejlődés magától értetődő. Akkor is, ha nem kapnak nagy nyilvánosságot. (hvg.hu)
  • Boeing-botrány: kicserélték a Dreamliner gépek akkumulátoraitBoeing-botrány: kicserélték a Dreamliner gépek akkumulátoraitAz All Nippo Airways közölte, hogy az akkumulátorokat tíz esetben cserélték ki, a Japan Airlines (JAL) pedig "több esetben". Janujár elején egy JAL 787 gépben az akkumulátor kigyulladt, mig az Al Nippon Airways gépének kényszerleszállást kellett végrehajtania az akkumulátor szabálytalan müködése miatt. (vg.hu)
NRGENS