Más energiák2015 december 16

Energia előállítás sétával és vizelettel

Energia előállítás sétával és vizelettel

Zokniba ágyazott miniatűr mikrobákkal működtetett üzemanyagcellákkal (MFC) állítottak elő energiát, melyekhez üzemanyagként vizeletet használtak, az üzemanyag pumpálását pedig a zokni viselőjének lépései biztosították. Ez a kissé bizarr megoldás az első önellátó viselhető MFC alapú energiagenerátor. (sg.hu)

A kísérletet Bristolban, a Nyugat-angliai Egyetem Bioenergia Központjában hajtották végre Ioannis Ieropoulos professzor vezetésével. A kutatók rugalmas csöveket helyeztek el a zokni sarkánál, ezért minden egyes lépés hozzájárult a folyadék átáramlásához az MFC-ken. A teljes energiatermelő folyamat kizárólag emberi tevékenységen alapult, amivel egy vezetéknélküli jeladót működtetettek. A működést igazolandó, a vezetéknélküli eszköz kétpercenként üzenetet küldött egy PC-vezérelt vevő modulnak.

"Miután sikerült mobiltelefont vizelet táplálta MFC-vel feltölteni, kíváncsiak voltunk, hogy ez a siker megismételhető-e a viselhető technológiákkal. Emellett azt is szerettük volna látni, hogy mindez működik-e kizárólag emberi erőforrásokkal - üzemanyagként vizeletet, pumpaként pedig a lábat használva" - mondta Ieropoulos professzor, hozzátéve, hogy a rendszerrel megoldható lenne az egyén koordinátáinak közvetítése egy vészhelyzet esetén. A rendszer egyúttal azt is jelezné, hogy az adott személy életben van, mivel az eszköz kizárólag emberi közreműködéssel működtethető.

A mikrobai üzemanyagcellák baktériumok alkalmazásával termelnek elektromosságot szerves folyadékokból, megcsapolva a mikrobák növekedéséhez előállított biokémiai energiát, közvetlenül elektromossággá alakítva. A technológiával a szerves hulladék bármelyik formája felhasználható és hasznos energiává alakítható, csökkentve függőségünket a fosszilis üzemanyagoktól, ezáltal értékes zöld megoldást ígérve.

Összességében a brit kísérlet bár tudományos szempontból értékes lehet, a kontextusnak köszönhetően elképzelhető, hogy előbb-utóbb felbukkan az IgNobel díj valamelyik átadó ceremóniáján.

Teljes cikk >>

Forrás: sg.hu

NRGENS