Más energiák2016 december 13

Közelebb a végtelen zöld energiához

Közelebb a végtelen zöld energiához

A fúziós energia-előállítás elérésében tettek történelmi felfedezést a németországi Max Planck Intézet kutatói: kísérleteikkel bebizonyították, biztonságban tárolható a több mint 80 millió Celsius-fokos plazma – írja a Hotnews.ro. (kronika.ro)

A hidrogénatomok egyesülésével keletkezett energiával szennyezés nélkül lehetne végtelen mennyiségű elektromos áramot előállítani, és ennek eléréséhez a felfedezés jelentősen közelebb vitte a fizikusokat.

A hagyományos maghasadásos atomreaktorokkal ellentétben, amelyek nehézelemek atomjainak hasadásával állítanak elő energiát, a fúziós reaktor könnyűelemek atomjainak egyesítésével nyeri ugyanazt úgy, hogy a folyamat révén nehezebb elemeket hoz létre, ráadásul nem okoz radioaktív szennyezést. A fúziós reaktorok üzemanyaga a hidrogén, amely akár a vízből is könnyen kivonható. Azonban a reakció létrejöttéhez a Naphoz hasonló hőmérséklet szükséges, amely a hidrogént annyira felmelegíti, hogy az plazmává alakuljon. Ez a plazma annyira forró, hogy megolvasztana bármilyen anyagot, amelyben tárolnák.

Az említett felfedezés „főszereplője”, a Max Planck Intézet Wendelstein 7-X (W7-X) elnevezésű eszköze erre nyújt megoldást: erős mágneses teret hoz létre –273,15 C-fokra lehűtött, úgynevezett szupravezető tekercsek révén. Így a több mint 80 millió Celsius-fokos plazma nem érintkezne az őt tároló szerkezettel.

Teljes cikk >>

Forrás: kronika.ro

NRGENS