Napelemek
Letörhetik az energiaárakat a napelemgyártókLetörhetik az energiaárakat a napelemgyártók

Megtalálták a módját a kínai napelemgyártók az alacsony árak és a csökkenő állami támogatás kivédésének: saját maguk építenek napelemfarmokat, amelyek óriási mennyiségű elektromos energiát állíthatnak elő belátható időn belül. (napi.hu)


  • Átadták Magyarország legnagyobb naperőművétÁtadták Magyarország legnagyobb naperőművétÁtadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét Sellyén csütörtökön.A Tamási Naperőmű Kft. beruházásaként 2,5 hektáros területen 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű, napkövető rendszerű erőmű az 50 úgynevezett forgatónak és rajtuk az egyenként 70 négyzetméternyi napelemnek köszönhetően 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes. (veddamagyart.info)
  • Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén Nem csak Somogy megyében kísérték furcsaságok az NFÜ azóta felfüggesztett naperőműtenderét, máshol is találtunk kormányközeli nyertest: az Orbán-vő Tiborcz István egyik üzlettársát, továbbá olyan offshore hátterű cégeket, amelyek duplán is nyertek. Az NFÜ továbbra is titkolja, kik döntöttek, és milyen indoklással vétózott Lázár János az ügyben, az ügyészség nem látja indokoltnak a nyomozás elrendelését. (atlatszo.hu)
  • Energiát is képes termelni az új kínai okosablakEnergiát is képes termelni az új kínai okosablakKínai tudósok olyan „okosablakot” mutattak be, amely képes szabályozni az átengedett napsugarak mennyiségét és energiát is termel – írta a South China Morning Post című hongkongi napilap. Az új okosablak legfőbb előnye, hogy használatával csökkenthetőek az épületek hűtésére és fűtésére fordított kiadások. (hvg.hu)
  • Robotokkal olcsóbb lehet a napelemparkok építése és üzemeltetéseRobotokkal olcsóbb lehet a napelemparkok építése és üzemeltetéseA napenergia-iparban az egyik legfőbb törekvés a költségek csökkentése. Az Alion Energy két robotot fejlesztett ki napelempark építők és üzemeltetők számára: az egyik a vezetékezést leszámítva önállóan elvégzi a telepítést, a másik pedig üzemelés közben rendszeresen tisztítja a paneleket, és szükség szerint gyomtalanít is. (zoldtech.hu)+(VIDEÓ!)
NRGENS