Napelemek
Napelem hatékonysági világcsúcs: 44,7 %Napelem hatékonysági világcsúcs: 44,7 %

A napenergia rendszerekkel foglalkozó Fraunhofer Intézet kutatói 44,7 százalékos világrekordot értek el. Sikerült a napsugárzást az eddigi legjobb teljesítménnyel elektromossággá alakítani egy négy egységből álló új megoldású napelem cellával. (greenfo.hu)


  • Frissen alapított és NFÜ-közeli cégek kaszáltak a somogyi naperőműtenderen

    A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2013 júliusában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mintegy 3 milliárd forintot osztott szét magáncégeknek napelemerőművek, napelemtelepek létesítésére Somogy megyében. Az Átlátszó a 100 millió forint feletti támogatásban részesülő nyerteseket vizsgálta meg, és azt találta, hogy a túlnyomó többségük frissen alapított, korábban más tevékenységet nem végző vállalkozás, néhány pedig a pályáztató szervezethez is köthető. (atlatszo.hu)


  • A kaposvári húsos cég építhet napelemgyárat Csornán

    Üzleti érdekeltsége lehet Csornán a kaposvári Kométa 99 Zrt.-nek. Az ország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója a cég, melynek 38 százalékban a somogyi megyeszékhely önkormányzata a tulajdonosa. Nem vágóhidat vagy szalámigyárat nyit a társaság a Rábaközben: a napelemgyárban lát lehetőséget. (kisalfold.hu)


  • Kártérítést követelnek a cseh napenergia-termelőkKártérítést követelnek a cseh napenergia-termelőkMintegy 3,3 milliárd korona kártérítést követelnek a cseh államtól külföldi és cseh napenergia-termelők amiatt, hogy az állam utólagosan módosította a naperőművek üzemeltetési feltételeit. Összesen mintegy 40 energetikai cég fordult nemzetközi döntőbírósághoz. (greenfo.hu)
  • Google: üzemanyag nélkül a Föld körül Google: üzemanyag nélkül a Föld körül Pontosabban kizárólag napenergiával működő repülőgéppel. A Google segítségével. A keresőóriás ezúttal a Solar Impulse cég mögött áll. A tervek szerint a Google különféle online és mobil platformokon – beleértve a YouTube-ot, a Google Earth-öt és már a Google Glasst is -, multimédiás megoldásokkal osztja meg majd a repülés élményét a felhasználókkal. (hirado.hu)
  • Napelemes autók versenyeznek Budapest utcáinNapelemes autók versenyeznek Budapest utcáinNapelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek szombaton a budapesti Széchenyi téren a III. MVM Energia Futamon. (index.hu)
  • Milliárdokból épül napelempark-erdő SomogybanMilliárdokból épül napelempark-erdő SomogybanAz ötmilliárd forintot is elérheti a megújulóenergia-hasznosításra vállalkozó somogyi fejlesztéseknek az értéke, melyekre a nyáron pályáztak a projektgazdák. A nyertesek 3,7 milliárd forintnyi elképzelésekapott zöld utat. A Balatonpart a megye napelemparkja lesz. (sonline.hu)
NRGENS