Napelemek
Lebegő naperőmű Lebegő naperőmű

Bár 1, 1 MW önmagában nem eget rengető teljesítmény, a nevezett kapacitású erőmű mégis világelső: a legnagyobb vízre telepített naperőműről van szó, amelyet Japánban helyeztek üzembe. (Aiolus News)


  • Chilei sivatagban szoktatták a Marshoz Zoét

    Jó nevet választottak annak a napenergiával működő robotjárműnek, amely a tervek szerint 2020-ban az életet kutatja a Marson. Zoé ugyanis görögül „életet” jelent. (Aiolus News)


  • Ernyő és napelemes töltőállomás

    Még gyerekkoromban láttam egy Foxi Maxi-rajzfilmben, amelyben a rettenthetetlen főhős olyan hipermodern autóval közlekedett, amelyet az út végén összehajtogatott és zsebre vágott. Ki hinné, hogy ez a poén lassan megvalósul a 21. századi közlekedésben? (Aiolus News)


  • Növekvő ellenérzések a kínai napelemek vámolásával kapcsolatbanNövekvő ellenérzések a kínai napelemek vámolásával kapcsolatbanAz Európai Unió tagállamainak többsége ellenzi a magas vámmal sújtott kínai napelemek importálását – állítja egy friss kutatás, amely május 27-én látott napvilágot. A többség vélekedése szembemegy Brüsszel tervével, miszerint nagyobb kereskedelmi nyomás alatt tartaná Pekinget – írja az EurActiv.com május 28-i cikkében. (corvinusembassy.com)
  • Hollandia: napelemeket 2 millió háztartásba!Hollandia: napelemeket 2 millió háztartásba!Hollandia alapjaiban alakítja át energiapolitikáját. Ha az országról és a megújulókról esik szó, a hagyományok azt sugallják, hogy a szél lesz a főirány. Már pedig úgy tűnik, hogy Németalföld északi része a napenergiát részesíti előnyben. (Aiolus News)
  • Felpörgetné napenergia iparát KínaFelpörgetné napenergia iparát KínaÓriási léptékű megújuló-energia fejlesztésbe fogna bele Kína: alig két év alatt több mint 20 gigawattnyi napelem-kapacitást telepítenének az ázsiai orzságban és ezzel átvennék a világelső helyet a megújuló erőforrások használata terén. A terv nem csak a klíma védelmére szolgál, hanem a gondokkal küszködő kínai napelemiparnak is mentőövet nyújtana. (energiainfo.hu)
  • Napelemprogram Peru szegényeinekNapelemprogram Peru szegényeinekNagyszabású energiaprogramba fogott Peru: a dél-amerikai ország kormánya elhatározta, hogy 2016-ig az ország lakossága 96%-ának juttat elektromos áramot, a megújuló energiákat terjesztve a legszegényebb családok körében. (Aiolus News)
NRGENS