Napelemek
Naptriciklivel a világ körülNaptriciklivel a világ körül

Ha Jules Verne ma élne és napjainkban írná meg a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regényét, alighanem egy kínai nyugdíjas házaspártól venne ihletet. A Liaoning tartománybeli Senjangból származó Li Lin-hsziang és Csao Ja-van ugyanis a fejébe vette, hogy bejárja a világot. Mivel azonban anyagi lehetőségeik szűkösek e nagy kalandhoz, házilag készítettek egy kétszemélyes elektromos triciklit, amelynek tetejét egy széles napelemes panel alkotja. (Aiolus News)


  • Napelemes mobiltelefon-feltöltők

    Aki látogatja New-York közparkjait, annak június 18-ától lehetősége van arra, hogy ott töltse fel napenergiával mobiltelefonját. A kezdeményezés az amerikai óriás telefon vállalat, az At and T nevéhez fűződik, amely nemcsak a parkokat vonja be, hanem a strandokat és más nyilvános helyszíneket is. A dizájn nagyon elegáns: három virágszirom alakú napelem, egy 3.80 cm magas oszlopra helyezve. Lejjebb, egy beépített helyhez lehet csatlakoztatni egyszerre hat telefont. Egy okos telefont 2 óra alatt tölt fel, vagy 30 perc alatt 30 %-ra. (Aiolus News)


  • Líbia napenergia-világhatalom lehet

    Líbia évtizedek óta a világ egyik olajhatalma. Nem voltak túlzóak azok a politikai elemzői vélemények, melyek szerint Moamer el-Kadhafi annak köszönhette uralmának 43 évét, hogy olajgazdagságával sakkban tartott vagy megvásárolt számos fejlett országot. Egy tudományos elemzés szerint viszont az észak-afrikai országnak elegendő lenne csupán napenergia-potenciáljának töredékét kihasználnia és ezzel megötszörözné jelenlegi energia-termelését. (Aiolus News)


  • Napelemes katamarán vigyázza a Nagy KorallzátonytNapelemes katamarán vigyázza a Nagy KorallzátonytLebegő, környezetbarát őre lesz 2014-től a Csendes-óceáni Nagy Korallzátonynak. Az ausztrál kormány a tengervédelmi hivatallal és a nemzeti parkok igazgatóságával karöltve indította be tervét, melynek értelmében egy napelemes katamarán teljesít őrszolgálatot a világörökség részeként nyilvántartott természeti kincs teljes, 2600 km-es hosszában. (Aiolus News)
  • 8.5 tonna akkumulátor egyetlen gépben8.5 tonna akkumulátor egyetlen gépbenA világ legnagyobb napelemes csónakja az első, ami ilyen energiaellátás mellett megkerülte a földet. 8.5 tonnányi akku van benne. A Tûranor PlanetSolar névre hallgató napelemes csónak tavaly kerülte meg a földet, kategóriájában elsőként. A gép most éppen Miamiból tart Európa felé, a rajta utazó kutatók a Golf-áramlat hatásait vizsgálják. (hvg.hu) + (VIDEÓ!)
  • A Siemens bezárja napenergiás üzletágátA Siemens bezárja napenergiás üzletágátA Siemens kénytelen bezárni napenergiával foglalkozó üzletágát, miután nem talált rá vevőt. Az üzletágat még 2009-ben vásárolták 284 millió euróért, és a bezárása további 50 millió euró körüli összegbe fog kerülni – a társaság legfrissebb számításai szerint. (vg.hu)
  • Új bevetésen a napelemes katamaránÚj bevetésen a napelemes katamaránA Föld megkerülését követően a klímaváltozás tanulmányozására használják a napelemes katamaránt. Eredetileg rekorddöntésre és luxusjachtnak szánták a Tûranor PlanetSolar nevű napelemes hajót, ami a Föld tavalyi megkerülése után új küldetést kapott. A hajó és legénysége a tengereket járva fog adatokat gyűjteni a klímaváltozásról, és annak hatásairól. A tudósok szerint a hajó kitűnően alkalmas a környezeti változások tanulmányozására, mivel nem bocsát ki olyan anyagokat, amelyek megzavarhatnák a mérési eredményeket. (origo.hu)
NRGENS