Napelemek
Napelemet venne? Kellemetlen meglepetés jöhetNapelemet venne? Kellemetlen meglepetés jöhet

Noha az Európai Unió tagországainak többsége a hírek szerint nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely átlagosan 47 százalékos büntetővámot vetne ki a megítélése szerint az előállítási költségek alatt, dömpingáron kínált kínai napelemekre, az iparág a legrosszabbra készül. A büntetővám bevezetése esetén áremelkedés, keresletcsökkenés és jelentős leépítés jöhet a szektorban. A meredek árcsökkenés kora egy időre így is, úgy is véget ért. (napi.hu)


  • Nyomtatott napcellák

    Egy nyomtató, amelyet arra terveztek, hogy napelemes paneleket alkosson nagy sebességgel A3-as méretben. Nem boszorkányság, hanem az ausztrál Victorian Solar Cell konzorcium munkája. Az újításban a melbourne-i egyetem, a Monash egyetem, valamint néhány napenergia-szektorbeli partner kutatói vettek részt. Az új gépek, amelyeknek festékanyagát félvezetők adják, nagy sebességgel képesek napcellákat nyomtatni műanyag és fémfelületre, néhány négyzetcentiméterestől egészen az A3-as lapnak megfelelő méretig. (Aiolus News)


  • Három új napelemes erőművet épít a Bouygues Thaiföldön

    Ötven millió dolláros szerződést kötött a francia Bouygues cég három thaiföldi napelemes erőmű megtervezésére, építésére és fenntartására. A három erőművet az ország észak-keleti Tak és Sukhothai tartományaiban építik fel a Soleq Solar Thailand napenergia termelő cég részére. A több mint 100 ezer napelem panelt összesen 60 hektárnyi területen helyezik el, ezek évi energiatermelése 45 GWh lesz. (Aiolus News)


  • Napablak, szerves napelemmelNapablak, szerves napelemmelNapablak, szerves napelem-borítással átlátszó üvegen. Nem futurisztikus találmány, hanem már létező technológia: ez a Solar Window, amelynek révén egy ház ablakai kis elektromos központokká válhatnak. A Solar Window olyan napelemes borítás, amely egyaránt kihasználja villamos energia termelésére a napfényt és a mesterséges fényeket (izzólámpákat és LED-et egyaránt). A fejlesztő a New Energy Technologies Inc., amelynek célja a Solar Window kereskedelmi forgalomba hozása nem csupán ablakokhoz, hanem olyan hatalmas üvegpanelekhez is, amelyeket az épületek üvegfalába illeszthetnek be. (Aiolus News)
  • Gyorsul a japán napenergia-iparGyorsul a japán napenergia-iparGyorsul a japán napenergia-ipar: 2015-ig 636 MW-tal növekszik a szigetország működő napenergia-kapacitása. Japán szeretne mielőbb kijutni a Fukusima utáni energiaválságból, és ezt várhatóan a kormány által bevezetendő ösztönzők is segítik, olyan nagy volumenű létesítmények építése mellett, amelyeket a Mitsubishi és a Toyota támogat. (Aiolus News)
  • Németország ellenzi a kínai napelemek dömpingvámjátNémetország ellenzi a kínai napelemek dömpingvámjátA német kormány ellenzi, hogy az Európai Bizottság büntető vámokat vessen ki a Kínából származó napelemekre. Német kormánykörökből származó értesülések szerint Berlin erről már hivatalosan is tájékoztatta a bizottságot. Előzőleg egy berlini CDU-elnökségi ülés előtt Günther Oettinger energiaügyi biztos is arról tájékoztatott, hogy a kérdésben még semmi nem dőlt el, de tart a vizsgálat dömpingügyben. (galamus.hu)
  • Napelemes mentők Nagy-BritanniábanNapelemes mentők Nagy-BritanniábanNapelemekkel látják el Nagy-Britannia több grófságában a legújabb típusú mentőautókat – jelentette be Berkshire-t, Buckinghamshire-t, Hampshire-t és Oxfordshire-t átfogó South Central Ambulance Service NHS Foundation Trust. A tervet kísérletként már 2012 elején elkezdték, de mára már valamennyi új típusú helyi mentő (Rapid Response Vehicles) napelemes tetővel rendelkezik. (Aiolus News)
NRGENS