Napelemek
Gigászi uniós vámot vetettek ki a kínai napelemekreGigászi uniós vámot vetettek ki a kínai napelemekre

Az Európai Bizottság hatalmas vámtételekkel sújtaná a napelemek piacán az unió második legnagyobb gazdasági partnerét. Az Európai Bizottság javaslata 47 százalékos vámteherrel sújtaná a Kínából érkező napelem-importot, hogy így védje meg az uniót az olcsó keleti termékek dömpingjétől, és torolja meg a kínai állam piaci versenyt sértő támogatási politikáját. A tagállamok a lépés szükségességéről előreláthatólag július elejéig döntenek. (kitekinto.hu)


  • Az EU átlagos 47%-os vámot vet ki a kínai napelemekre

    Friss hírek szerint az Európai Bizottság 37,2% és 67,9% közötti anti-dömping vámot vet június 6-tól a kínai napelemekre. Azok a kínai cégek, akik együttműködtek a vizsgálatok során a Bizottsággal, várhatóan az alacsonyabb, akik nem, azok a magasabb vámra számíthatnak. A határozatot a tagországoknak május 15-ig kell megvizsgálniuk, és június 6-án kerülhet sor a rendelet kiadására. (napelem.tumblr.com)


  • Javított szilícium, olcsóbb napelem

    Nincs megállás a napelemek technológiájának jobbításában. A legújabb az ausztráliai Új-Dél-Wales-i egyetem (UNSW) kutatóitól származik, akik az alacsony hatásfokú, napelemhez alkalmazott szilícium javításához találtak új módszert. A tudósok célja az volt, hogy e félvezető hatékonyságát jelentősen növeljék. (Aiolus News)


  • Fényenergia kvantummechanikávalFényenergia kvantummechanikávalHa napelemekről és természetes vagy mesterséges fotoszintézisről van szó, nem a klasszikus fizikára kell számítani. A fénynek energiává való átalakítása mögött a kvantummechnikai elvei vannak. Ezt az olasz Nemzeti Kutatási Tanács (CNR) által a mesterséges molekulákról készült tanulmány mutatta ki. A Nature Communications-ben megjelent tanulmányban a tudósok bemutatták a napelemes és fotoszintetikus folyamat egyaránt alapvető lépésének mechanizmusait. (Aiolus News)
  • Napelemes, önnfenntartó közvilágítás jöhet MagyarországonNapelemes, önnfenntartó közvilágítás jöhet MagyarországonOlyan közvilágítási rendszer kifejlesztésébe kezdett konzorciumi partnereivel a GE Hungary Kft., amely éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi a saját működéséhez szükséges – közölte a társaság. A 2014. december 31-én lezáruló projektet a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) 571 millió forinttal támogatja. A közvilágítás a világ teljes villamosenergia-felhasználásának 15 százalékát teszi ki. (hvg.hu)
  • Lansing napernyős töltőállomásaLansing napernyős töltőállomásaAz amerikai Michigan államban fekvő Lansing város a Föld napját egy olyan 5 kW-os „napernyő” felállításával ünnepelte az egyik piacnál, amely töltőállomásként szolgálhat elektromos járműveknek. A „napernyő” tervét a kanadai Renewz fejlesztette ki, a töltőket az Eaton, a napelemeket a Silfab Americas. Mindehhez LED világítás és látható jelzések járulnak az ernyő tetején és oldalain. (Aiolus News)
  • Csökkent a napelem-telepítés Európában 2012-benCsökkent a napelem-telepítés Európában 2012-benTúlzottak voltak az európai napelem-előrejelzések: az Unió országai 2012-ben 16,5 GW-tal növelték eddigi kapacitásukat. Ez önmagában szép teljesítmény, de figyelembe vesszük, hogy 2011-ben az új telepítések összteljesítménye elérte a 22%-ot, akkor ez 25%-os visszaesést jelent. Az erről szóló adatokat az EurObserv’ER közölte, amely a közösség megújuló energiáinak kutatásával, elemzésével és növekedési trendjeivel foglalkozik. (Aiolus News)
NRGENS