Napelemek
Óriási biznisz a napenergiaÓriási biznisz a napenergia

Közel 4 milliárd forint értékben nyertek el napelemes rendszerek kiépítésére közbeszerzést vállalatok az elmúlt egy hónapban – derül ki a kozbeszerzes-online.hu adataiból. Az április 19-éig tartó egy hónapban 112 eredményes pályázat született napelemes rendszerek kiépítése kapcsán. (vg.hu)


  • Vakító napelemek

    Német kutatók szoftvere a napelemek fényvisszaverő hatását vizsgálja. Ez a repülésbiztonság mellett a jószomszédi viszonyt is szolgálja. Ha repülőterek közelébe telepítenek napelemeket, szép idő esetén egy különös probléma léphet fel. A cellák elvakíthatják a leszállást végrehajtó pilótákat, akik szélsőséges esetben elveszíthetik az irányítást a gép felett. Hasonló forgalmas utakon is megtörténhet, ha a napfény előnytelenül esik a napelem táblákra. (mernokbazis.hu)


  • Nagy a kereslet az Egyesült Államokban a napipari munkások iránt

    Kaliforniában 43.700-an dolgoznak a napelem iparban, többen, mint a filmiparban. Texasban az új iparág több embert foglalkoztat, mint ahányan a rancheken dolgoznak. A napelem iparban érdekelt amerikai cégeknek összességében több alkalmazottjuk van, mint a szénbányászatnak. (Aiolus News)


  • LDK: a következő kínai bedőlés?LDK: a következő kínai bedőlés?Újabb nagy kínai gyártó került kereszttűzbe: a héten az LDK nem tudott kifizetni egy lejáró kötvényét, azaz gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelentett. Mint emlékezetes, a Suntech-nél is így kezdődtek a gondok, és ilyenkor nagyon gyorsan elfogy a levegő a cégek körül a megroppant bizalom miatt. (napelem.tumblr.com)
  • -30%, kivégezték a napenergiacéget-30%, kivégezték a napenergiacégetÓriási zuhanás figyelhető meg a Solarworld piacán, a részvények már több mint 30 százalékkal kerültek lejjebb arra a bejelentésre, hogy a társaság a 2012-es pénzügyi évben jelentős veszteségről számolhat be. (portfolio.hu)
  • Napelemes vásárcsarnok PárizsbanNapelemes vásárcsarnok PárizsbanPárizs legnagyobb naperőművét avatta fel Bertrand Delanoë főpolgármester: a 2000 napelemet a francia főváros északi részén fekvő 18. kerületben lévő Halle Pajol tetejére szerelték fel. Az 1920-as években épített, a közelmúltban restaurált vásárcsarnok, amelyben az üzletek mellett ifjúsági szálloda és könyvtár is nyílik, az első pozitív energiájú építmény, amely egy sűrűn lakott város közepén áll. (Aiolus News)
  • 2018-ra 60 GW lesz a globális napelem-szektor2018-ra 60 GW lesz a globális napelem-szektorA globális napelem-szektor, amely 2011-ben még csak 29,6 GW volt, évi 10,7%-os növekedéssel számolva, 2018-ra eléri a 60,05 GW-ot. Ez derül ki a Transparency Market Research piackutató cég legújabb jelentéséből, amely szerint a napelemek piaci forgalma a következő 5 évben évi 5,6% százalékkal fog nőni. Az elemzésben elsősorban a vékonyfilmes, szilícium-kristályos és organikus napelemeket vették figyelembe. (Aiolus News)
NRGENS