Napelemek
Napelemsejt fábólNapelemsejt fából

Vége az üvegnek és a műanyagnak, a legújabb trend szerint a szerves napelemsejthez fenntarthatóbb és környezetbarátabb nyersanyagok szükségeltetnek a jövőben. A Georgia Institute of Technology és a Purdue University közös kutatásainak célja, hogy olyan hatékonyabb napelem-kereteket hozzanak létre, amelyet a fákból, pontosabban a növények cellulóz-anyagából nyernek. (Aiolus News)


  • Vízszigetelés napelemmel

    Sokan tudjuk, hogy a napelemes rendszer hosszú távon nemcsak költségkímélő, de profit teremtő hatása is van. Ki gondolná, hogy a napelemek segítségével, nemcsak energiát spórolhatunk, hanem a panelek adottságait kihasználva, komoly szigetelő funkciót is egyben megvalósíthatunk. Sokszor először problémaként fogalmazódik meg a panelek nagysága, amelynek legcélszerűbb helye a tető, hiszen, itt adott a több négyzetméteres terület, és a napfény így közvetlenül rásüt az elemekre. (napiotthon.hu)


  • Görög napelemek német segítséggel

    A német kormány segítséget nyújt a görög államnak megújuló energiaszektorának fejlesztésében. Ez derült ki azokról a tárgyalásokról, amelyeket a két ország környezetvédelmi miniszterei tartottak, és amelyeken aláírták a megállapodást a görög energetikai programok német támogatásáról. (Aiolus News)


  • "Solar Impulse" parttól partig AmerikábanAz Egyesült Államok nyugati és keleti partja között hajt végre több bemutató repülést májusban a „Solar Impulse” napenergiával hajtott repülőgép e megújuló energia terjedésének elősegítésére. Mint a Guardian című londoni lap közölte, a kezdeményezést a gép két tervező pilótája, a svájci Bertrand Piccard és André Borschbergé jelentette be. Ők felváltva vezetik majd a „Solar Impulse”-ot. (Aiolus News)
  • Átrepüli az Egyesült Államokat a jövő repülőgépeÁtrepüli az Egyesült Államokat a jövő repülőgépeA Solar Impulse svájci cég csak napenergiával működő kísérleti repülője megpróbálja átrepülni az Egyesült Államokat a nyugati parttól a keletiig, olvasható a cég sajtóközleményében. A közlemény szerint ez a repülés lesz a Solar Impulse utolsó próbája a repülő földkörüli útja előtt. (hungarian.ruvr.ru)
  • A Bosch is bezárja napelemes üzletágátA Bosch is bezárja napelemes üzletágátÚjabb nagy szereplő száll ki a napelemes üzletágból: ma jelentette be a Bosch, hogy bezárja PV üzletágát, mivel az 2,4 milliárd euró veszteséget halmozott fel. Két hét alatt ez már a második jelentős veszteség a napelemes iparágban, nemrég a kínai Suntech menekült csődeljárásba. (napelem.tumblr.com)
  • Gyerekek a napenergiáértGyerekek a napenergiáértAz általános iskolában megtanítanak minket megosztani egymással, amink van, együtt dolgozni, és nagyot álmodni. Egy negyedikes osztály az észak-karolinai Durhamben komolyan vette ezeket a leckéket, amikor úgy döntöttek, hogy az osztálytermüket 100%-ig napelemessé alakítják át. A gyerekek azután fordultak a napenergia hasznosításának gondolata felé, miután tanultak órán a modern energia-megoldásokról, és példaértékű lelkesedéssel vetették bele magukat egy igazi projektbe. (tisztajovo.hu)
NRGENS