Napelemek
Napelemet a Honda autói mellé!Napelemet a Honda autói mellé!

A Honda japán járműgyár az Egyesült Államokban arra készül, hogy az elektromos és hibrid autóihoz napelemet is adna, különböző fizetési konstrukciókban. Egyes jelentések szerint a szolár eszköz finanszírozójaként, azaz bankként lépne fel a japán cég és már akkor lehet hozzá pénzért fordulni, ha a vevőnek egyelőre csupán szándékában áll tiszta üzemű Honda autót vásárolni. (tisztajovo.hu)


  • Napelem, kicsit másképp

    Sokat és sokfélét hallottunk már a napelemekről,de íme a V3Solar forradalmi alkotása, a Spin Cell, ami új értelmet ad a napenergia hasznosításának. "A cég egyméteres sugarú kúpban formálja meg a napelemet, melyben több száz, háromszög alakú cella található. A kúp napközben forog a tengelye körül, ezzel hűtve a felületet és biztosítva a sokkal hatékonyabb működést. (felsofokon.hu)


  • Elindul a napelemek tételes importvizsgálata

    Elkezdődik az EU tagországokban a kínai napelemek behozatali regisztrációja – erről az EU bizottsága döntött. A regisztráció szolgálhat alapul az európai napelem-gyártók azon kezdeményezéséhez, mely szerint – amerikai mintára - büntetővámot kellene kivetnie Brüsszelnek a Kínából behozott fotovoltaikus termékekre. (tisztajovo.hu)


  • A mobil készülék képernyője a napelemA mobil készülék képernyője a napelemMár nem kell külön napelemet hordozni mobiltelefonunk működtetéséhez, mert a francia Wysips cég áttörést ért el az átlátszó napelemek fejlesztésében. Az üveglapra emlékeztető transzparens napelem-megoldás ugyan nem teljesen új, de a mobil készülékek kijelzőinek gyakorlatilag napelemként való működtetése eddig csak 70 százalékos átláthatóságig sikerült. (tisztajovo.hu)
  • Az ombudsman a napenergia háztartási célú felhasználásának megkönnyítését szorgalmazzaAz ombudsman a napenergia háztartási célú felhasználásának megkönnyítését szorgalmazzaAz ombudsman azt kérte a belügyminisztertől, hogy vizsgálja felül a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését építési engedélyhez kötő új kormányrendelet előírásait - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint Szabó Máté ombudsman A válság vesztesei a paragrafusok fogságában című projektjének keretében vizsgálta meg a megújuló energiaforrások alkalmazásának jogszabályi feltételeit. (galamus.hu)
  • Holografikus fóliával a hatékonyabb napelemekértHolografikus fóliával a hatékonyabb napelemekértA legújabb fejlesztésű szilikon bázisú napelemeket holografikus fóliával burkolják, ezáltal a hatékonyságuk megduplázódik a hagyományos panelekhez képest. Az új technológiának köszönhetően a napelemek hatásfoka az átlagos 14-17%-ról 28%-ra emelkedik. A holografikus fóliát közvetlen a cellákat fedő üvegre nyomtatják. (tisztajovo.hu)
  • Fogyóban Kína türelmeFogyóban Kína türelmeRetorziókat helyezett kilátásba az Európai Unióval szemben Kína, amennyiben realitássá érik a kínai napelemekkel szembeni átmeneti védővám. Jelenleg is folyamatban van az EU eddigi legnagyobb anti-dömping vizsgálata, mely az európai piacot elárasztó kínai napelem exportot célozta meg. A várakozások szerint május végére születhet meg az eredmény, illetve a döntés, bevezetésre kerülnek-e az európai gyártókat védő átmeneti vámrendelkezések. (agrarszektor.hu)
NRGENS