Napelemek
Német napenergia: +45 százalékNémet napenergia: +45 százalék

Összesen 1,3 millió darab napenergiát hasznosító berendezés volt a német háztartásokban 2012-végén, amelyekkel összesen 28 milliárd kWh áramot termeltek, 45 százalékkal többet az előző évinél. Mindkét adat természetesen rekordot jelent – emlékeztet az oekonews.at portál. A napenergetikai ágazat német szövetsége 8 millió háztartásól érkezett energiafelhasználási adatok alapján készítette el a tavalyi év globális mérlegét. (tisztajovo.hu)


  • Warren Buffett még bízik a napenergiában

    Reménysugár a nehézségekkel küzdő ágazatban: a világ egyik legelismertebb befektetési guruja, Warren Buffett 2,5 milliárdért vásárolt egy gigantikus fotovoltaikus projektet Kaliforniában. Mega-üzlet a napfény és a narancs hazájában: az amerikai Sunpower bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollárért, azaz csaknem 550 milliárd forintért eladja az Antelope Valley napenergiaprojektet kaliforniában. A vevő nem más, mint Warren Buffett, a legendás befektetőguru cége, a Berkshire Hattaway által birtokolt energiaszolgáltató, a MidAmerican Energy Holdings. (energiainfo.hu)


  • Napelemeket telepítenek a középületekre

    Negyvenhétmillió forintot nyert a bogyiszlói önkormányzat napelemek helyi középületekre történő telepítésére – tájékoztatott Tóth István polgármester. Az áramtermelésre alkalmas eszközöket az óvoda, az iskola, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő épületén helyezik el, két helyen pedig a vízmelegítésre alkalmas napkollektort is felszerelnek. (teol.hu)


  • Kína belülről várja a megoldástKína belülről várja a megoldástA kínai napelemek importjával szemben egyre határozottabb európai fellépés arra kényszeríti Kínát, hogy az iparág túlélése érdekében a hazai piacot támogassa. A kínai kormány ezért jelentős tőkeinjekciót nyújtott a napelem-gyártóknak és további célkitűzéseket fogalmazott meg. (tisztajovo.hu)
  • Ragasszon napelemet a telefonjára vagy akár a ruhájára!Ragasszon napelemet a telefonjára vagy akár a ruhájára!Telefonra, ablakra, ruhára, sőt akár névjegykártyára is felragasztható lesz a közeljövő napeleme. Az az elképzelés, hogy egyszerűen ragasszunk napelemet a telefonunkra, és úgy töltsük fel a legtermészetesebb energiával, hamarosan valóság lehet. A Stanford Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztették a világ első, vékonyréteges, hajlítható, s bármilyen felületre ragasztható napelemét. (hvg.hu)
  • Jövőre az Egyesült Államokat szelné át a Solar ImpulseJövőre az Egyesült Államokat szelné át a Solar ImpulseAz Egyesült Államokat készül átszelni Solar Impulse nevű napelemes repülőgépével Bertrand Piccard svájci kutató és pilóta 2013-ban. A nyugati partról a keleti partra tartó utat kereken két hónap alatt tervezik megtenni az átlag 70 kilométer/órás sebességgel haladó napelemes légi járművel. A vállalkozás Piccard és pilótatársa, André Borschberg 2015-re tervezett nagyszabású kísérletének, a Föld körülrepülésének előkészítését szolgálja - jelentették be a svájci szakemberek kedd este New Yorkban. (hirado.hu)
  • Új napelem-összeszerelő üzemet avattak SzolnokonÚj napelem-összeszerelő üzemet avattak SzolnokonAz Agulhas-Solar Kft. az ország egyik legmodernebb napelem-előállító üzemét hozta létre Szolnokon két egymásra épülő, európai uniós támogatást élvező projektnek köszönhetően - mondta Székely Csaba ügyvezető a projektek záró rendezvényén. Tájékoztatása szerint az Agulhas-Solar Kft. 2010-ben azért indult az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett ipartelepítési pályázaton, hogy szolnoki telephelyén egy korszerű, napelemgyártó gépsor befogadására alkalmas gyártócsarnokot hozzon létre. (portfolio.hu)
NRGENS