Napelemek
Napelemek több hektáronNapelemek több hektáron

Magyarország legnagyobb épülő naperőművét mutatták be szerdán a sellyei ipari parkban, a 499 kilowatt teljesítményű létesítmény 250 családi ház éves villamosenergia-igényét képes előállítani. A telep építése szeptemberben kezdődött, a tervek szerint decemberben megkezdődhet a próbaüzem, tavasszal pedig az üzemszerű működés. (bama.hu)


  • Romániában egyre népszerűbb a napenergia

    Ha a naperőművek létrehozására irányuló beruházások mértéke a jelenlegi ütemben növekszik tovább, 2016-ra a nukleáris energiánál jelentősebb lesz a napenergia Romániában. "Várakozásaink szerint 2012 végére a naperőművek kapacitása 50-100 megawattra, 2013 végére 500-1000 megawattra nő és 2016-ban eléri az 1500 megawattot" - nyilatkozta Nagy Zoltán, a román energiahatóság (ANRE) tisztviselője. (tisztajovo.hu))


  • Bajban a gigantikus naperőműterv

    Veszélybe került Európa hatalmas afrikai naperőmű-projektje, miután két nagyvállalat is kiszállt a projektből - írja a BBC. Miközben Spanyolország is tétovázik, Kína beszállna a finanszírozásba. Technológiát kér cserébe. Az elmúlt hetekben megbicsaklott a gigantikus afrikai naperőműterv, miután a két fő partner, a Siemens és a Bosch kiszállt a projektből - írja a BBC. Első állomásként három hatalmas naperőművet kellett volna építeni a marokkói sivatagban, Ouarzazate városa mellett, de a spanyol kormány forráshiányra hivatkozva kivár a támogatási szerződés aláírásával. (origo.hu)


  • Két havi áramot termelnek a napelemek ÓzdonKét havi áramot termelnek a napelemek ÓzdonKilenc év alatt térülhet meg az ózdi kórházban az energetikai beruházás. Néhány napja már termelik a villamos energiát azok a napelemek, amelyeket az ózdi kórház épületeinek tetejére telepítettek. A környezettudatos gondolkodás mellett gazdaságossági szempontból is lényeges volt a 185 millió forintos beruházás. (boon.hu)
  • Naperőművel táplálja fóti gyárát az ABBNaperőművel táplálja fóti gyárát az ABBAz ABB Kft. fóti kompakt transzformátor állomás (CSS) gyára az egyik legzöldebb ipari létesítményként kezdte meg működését Magyarországon. Az ABB globális piacvezető energetikai és automatizálási cégcsoport egy 30 kW teljesítményű naperőművet épített, amely évi 28 MWh-s termelésével 14 tonna CO2 kibocsájtást takarít meg - olvasható a társaság közleményében. (portfolio.hu)
  • Harc a felkelő napelem országávalHarc a felkelő napelem országávalValóban dömpingáron adják-e kínai cégek a milliárdos állami támogatásokból gyártott napelemeket Európában? Erről kezdett vizsgálatot az EU, az európai gyártók panaszaira reagálva. Az ügy akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. Az Egyesült Államok a héten sújtotta büntetővámokkal a kínai napelemtermékeket. (inforadio.hu)
  • Kína nem viccel: ítélőszék elé küldi az Európai UniótKína nem viccel: ítélőszék elé küldi az Európai UniótAz Európai Unió szeptemberben indított, kínai napelemimportot érintő vizsgálatát követően Kína a napokban bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) eljárást kezdeményezett az Európai Unióval szemben két tagállama diszkriminatív piaci magatartása miatt. Kína tagadja, hogy az általa kezdeményezett eljárásnak bármi köze is lenne az EU által indított vizsgálathoz. (portfolio.hu)
NRGENS