Napelemek
Nincs minden tetőre szupernapelemNincs minden tetőre szupernapelem

Hiába akad valakinek legalább egymillió forintja egy alapszintű napelemes rendszerre, ha nem jó tájolású az ingatlana, vagy túl kicsi a hasznosítható tetőfelület. A még fejlesztés alatt álló napelemek a hősugárzást is hasznosítják, átlátszóak lesznek, és tisztítják önmagukat. (origo.hu)


 • Itt a napelemes szövetkezetek divatja

  Van, ahol afféle szövetkezeti tagként részesülnek naperőművek áramtermeléséből az Egyesült Államok polgárai. Az elemek százaival létesült napelem-parkok akár egyetlen paneljére is lehet „szövetkezeti tagsági jogot” szerezni, minek fejében a tag a villanyszámlájából arányos fizetési kedvezményt kap. (tisztajovo.hu)


 • Itt a fekete szilíciumos napelem!

  A napenergia hasznosításának jövője még fényesebben ragyoghat a fekete szilíciumos panelek fejlesztésével. Az említett anyag ugyanis szinte teljes spektrumában elnyelni a beérkező fényt – még az infravörös sugarakat is. A németországi Fraunhofer Institute kutatói nemrég sikeresen meg is duplázták a fekete szilíciumból készült napelemek teljesítményét. (lakjonjol.hu)


 • Frankfurt felett sötét az ég. „Ketrec” a napelemek körül.Frankfurt felett sötét az ég. „Ketrec” a napelemek körül.Szimbolikus időjárás: szürke esőfelhőkkel sötétített ég várta múlt héten a napelemekkel foglalkozó európai kongresszust és a hozzá kapcsolódó hatalmas kiállítást Frankfurtban. A több mint száz országból érkezett négyezer résztvevő egy roppant gyorsan változó, forrongó terület helyzetét és lehetőségeit próbálta áttekinteni. (nol.hu)
 • 1,25 MW-os naperőmű Abruzzóban1,25 MW-os naperőmű AbruzzóbanA napenergia rendszerek gyártására specializálódott Solfocus cég és a megújuló energiákkal foglalkozó Sistema Solare beruházási társaság egy 1,25 MW-os napelemes park létesítését fejezte be az olaszországi Abruzzo tartományban, Aveani és Savini településeknél. Ez az ország egyik legnagyobb, napelemekkel működő centráléja. (Aiolus News)
 • Bemutatták az áramtermelő ablakot!Bemutatták az áramtermelő ablakot!A Sharp ma mutatta be az áttetsző napelemet, ezzel lehetségessé vált, hogy a terasz korlátja, vagy épp az ablak termeljen áramot. Hogy az új megoldás kiváltja-e a tetőre szerelhető napelemeket, az a jövő kérdése, mindenesetre megsokszorozza a napfény hasznosítására felhasználható felületet. A tetőre szerelhető napelemek jó megoldást jelentenek a háztulajdonosoknak a napenergia hasznosítására, de mi lesz azzal, aki lakásban él? (lakjonjol.hu)
 • Magyarország legnagyobb teljesítményű és legnagyobb felületű napeleme egy Tesco áruház tetejénMagyarország legnagyobb teljesítményű és legnagyobb felületű napeleme egy Tesco áruház tetejénA Tesco elkötelezett a környezetvédelem, az energiatakarékosság iránt, így a Dunakeszi-Fót áruházának tetejére megépítette Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű napelem mezőjét. A május óta üzemelő napelemek villamos energiát termelnek, csökkentve ezzel az áruház energia felvételét a közcélú hálózatból. (tisztajovo.hu)
NRGENS