Napelemek
Napelemes szemüveggel a vakok is láthatnakNapelemes szemüveggel a vakok is láthatnak

Hatalmas lépést tettek a vakság gyógyításában amerikai kutatók. Két, eddig örök sötétségre kárhoztatott férfi „beültetett” szemnek köszönhetően már lát, mások látásának romlása pedig leállt. Fény Millió és millió, napfényt sosem látó ember életébe csempészték be a reményt amerikai tudósok. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói bionikus szemet fejlesztettek ki, vagyis inkább egy retinaimplantátumot, mely napenergiával működik. (borsonline.hu)


  • A Sainsbury napelemes Európa-rekordja

    16 MW-nyi beépített napelemes potenciál, az Európa szerte fellelhető 572 áruházból 170 –nek a tetején, a Sainsbury hipermarket láncot a kontinens legnagyobb napelemes hálózatává tette. (Aiolus News)


  • Napenergia-fejlesztés Ukrajnában

    A napenergiának szentelt terv és ösztönzési rendszer segítségével növeli Ukrajna a létező napenergia- potenciálját. 2012 folyamán Ukrajna a napenergia kapacitását várhatóan 400-ről 600 MW- ra emeli.A Macquarie Research előrejelzései nagy részben az EPIA / European Photovoltaic Industry Association / és a német Solarbuzz adataira és információira támaszkodnak. (Aiolus News)


  • Napelemes, zéró kibocsátású stadion az Engineeering Award jelöltjeNapelemes, zéró kibocsátású stadion az Engineeering Award jelöltjeMég 10 év van a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokságig, de Katar máris lenyűgözi a világot. Az egyik helyszín, az Arup Associates, már elkészült és az idei World Architecture News’ 2012 Engineering Award (tervezési dj) jelöltje. (Aiolus News)
  • Új utcai elektromos kefék és napelemes tömörítők RómábanÚj utcai elektromos kefék és napelemes tömörítők RómábanRómában bemutattak 12, új technológiájú elektromos kefét és 4 darab, szelektív hulladékgyűjtést szolgáló, napelem-táplálta tömörítőt, amelyeket a római közüzemi szolgáltatásokat ellátó Ama társaság rendelkezésére bocsátanak. Róma tisztán tartását, a közüzemi szolgáltatásokat ellátó társaság gépparkja, az Ama látja el, amelynek eszközei és technológiája „fenntarthatók és megújultak”. (Aiolus News)
  • A fémoxidok szerepe a napelemek energetikai hatékonyságábanA fémoxidok szerepe a napelemek energetikai hatékonyságábanAz elektronok és a protonok páros transzferálása növeli a napelemes cellák hozamát. A washingtoni egyetem kutatói jutottak erre a felfedezésre, amelyet a Science-ben publikáltak.A titánoxid és a cinkoxid kémiai reakciójáról folytatott kísérletek közben derült ki, hogy miként lehet hatékonyabbá tenni a napsugarakat árammá változtató napelemes cellák energetikai átalakítási tevékenységét. (Aiolus News)
  • Átlátszó napelemek lehetnek a jövő ablakaiÁtlátszó napelemek lehetnek a jövő ablakaiA UCLA kutatói olyan átlátszó napelemet állítottak elő, amit a jövőben akár ablakként is be lehet majd építeni az épületekbe. A speciális polimer anyagból készült egység a látható fényt átengedi magán, miközben az infravöröset elektromossággá alakítja át. (hwsw.hu)
NRGENS