Napelemek
200 MW-os naperőművet terveznek Ománban200 MW-os naperőművet terveznek Ománban

Omán egyike azoknak az országoknak a világon, ahol a legtöbb a napsütéses órák száma. Egy tanulmány szerint a Perzsa-öbölmenti ország akár egész villamos energia-szükségletét előállíthatná napenergiából és ehhez elég lenne sivatagi területének csak kis hányadát felhasználnia. (Aiolus News)


  • „Fordított üvegház-hatás” a sivatagban

    Köztudott, hogy a sivatagban a hőmérséklet jelentősen lecsökken az éjszaka folyamán. Ezt hívják „fordított üvegház hatásnak”. Ezt használja ki egy francia projekt a Szahel-övezet falvaiban a gyümölcsök és a zöldségek tárolására. (Aiolus News)


  • Az Alcatraz foglyul ejti a napot

    A kaliforniai Alcatraz, a világ egykor legszigorúbb börtöne különleges fogoly fogadására készül. A ma múzeumként működő intézmény, amely 1963-ban ürítette ki végleg celláit, most a nap energiáját zárja be, vélhetően életfogytiglanra. A hajdani fegyintézet tetején ugyanis egy 307 MW-os naperőművet helyeznek el, összesen 1300 napelemmel és egy energiatároló rendszerrel. A program 3,6 millió dollárba kerül. (Aiolus News)


  • Betelt a pohár: az európai szolárcégek is nekimennek KínánakBetelt a pohár: az európai szolárcégek is nekimennek KínánakAz európai napenergetikai cégek is nekimennek kínai versenytársaiknak. Az EU ProSun néven létrejött egyesülés hivatalos panasszal élt az Európai Bizottságnál a kínai piaci szereplők üzleti magatartása miatt. Az európai cégek vélekedése szerint kínai versenytársaik termelési költségeik alatt, dömpingáron értékesítenek Európában. Az Egyesült Államokban nemrég hasonló indokból büntetővámokat vetettek ki a kínai napelemek behozatalára. (portfolio.hu)
  • Négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárábólNégyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárábólA leépítést a munkásoknak már bejelentették – közölte az üzem több, névtelenséget kérő dolgozója. A gyár személyzeti osztályán a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, és közölték, hogy egy-két napon belül sajtóközleményt adnak ki. Az üzemben jelenleg majdnem 1100-an dolgoznak. Az MTI információi szerint a létszámcsökkentésről egyeztetés kezdődött az üzemi tanáccsal; az elbocsátások augusztus végén kezdődhetnek meg. (index.hu)
  • Napenergia táplálta távközlési hálózat NigériábanNapenergia táplálta távközlési hálózat NigériábanA világ első napenergia táplálta távközlési hálózatát kísérletezik ki Nigériában. A széles sávú WorldGSM-et az indiai Shyam VNL cég tervezte, kifejezetten a fejlődő országok falusi lakossága számára, ahol sokan napi 3 dollárnál kevesebből élnek. (Aiolus News)
  • A világ első napelemes vegyesboltjaA világ első napelemes vegyesboltjaA világ első napelemes vegyesboltja nyílt meg júliusban Etiópiában a Langano-tó mellett. A SolarKiosk nevet viselő hordozható üzletet a német Graft cég tervezői alkották meg, és prototípusa lehet egy kereskedelmi hálózatnak a harmadik világ azon részein, amelynek lakosait eddig nem kapcsolták be elektromos hálózatba. (Aiolus News)
NRGENS