Napelemek
Négyhektáros napelempark SzentgyörgyönNégyhektáros napelempark Szentgyörgyön

„Megteremtjük Sepsiszentgyörgy energetikai autonómiáját” – jelentette be csütörtökön Antal Árpád. A város polgármestere elmondta, a gazdasági minisztérium tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nyert a zöldenergia-termelésre benyújtott európai uniós pályázatuk. (kronika.ro)


  • A Toshiba új napelemes létesítményt épít Fukusimánál

    A Toshiba japán társaság bejelentette Japán legnagyobb,100 MW kapacitású napelemes létesítményének megépítését közel a fukusimai nukleáris erőműhöz. A társaság, amely nukleáris erőműveket is épít, mintegy 300 millió eurót fektet be különböző, nagyméretű napparkok építésébe Minami Soma-ban, Japán északi partjainál, abban a zónában, amelyet a 2011 év márciusi pusztító földrengés és cunami sújtott.(Aiolus News)


  • Nanoszendvics napelemcellák

    A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.(Aiolus News)


  • Japán beruházás kanadai napenergiábaJapán beruházás kanadai napenergiábaAz Osaka Gas, a Mitsubishi Corporation és a Sharp Corporation megvásároltak egy nagyszabású napenergia-projektet Kanadában, amelynek keretében kilenc létesítményt építenek fel mintegy 100 ezer kW beépített napenergia kapacitásra Ontario tartományban. (Aiolus News)
  • Visszavágják a napenergiának járó támogatásokat NémetországbanVisszavágják a napenergiának járó támogatásokat NémetországbanMegállapodott a német szövetségi kormányzat a tartományokkal a napenergetikai támogatások felülvizsgálata ügyében. Az egyezség értelmében 52 GW beépített kapacitást követően már nem jár majd ártámogatás a napelemek által megtermelt áramra - számol be a Reuters. (portfolio.hu)
  • Minden ország a maga napenergia-erejét dicsériMinden ország a maga napenergia-erejét dicsériMinden ország fogyasztói úgy vélik, hogy náluk a legnagyobb működő napenergia-kapacitás – ez derül ki az Applied Materials felméréséből, amelyet évente végeznek el a nyári napforduló alkalmából. Az idei közvélemény-kutatásban például az amerikaiak 57% vélekedett úgy, hogy náluk termel energiát a legtöbb napelem, a kínaiak 43% gondolja ugyanezt saját hazájáról, az indiaiaknál 52% van ezen a véleményen. Az összes megkérdezettnek csupán 17% „találta el”, hogy e téren Németország a világ vezető hatalma. (Aiolus News)
  • Leszállt a Solar Impulse napelemes repülőgép a dél-marokkói VarzazátbanLeszállt a Solar Impulse napelemes repülőgép a dél-marokkói VarzazátbanEredményesnek bizonyult a Solar Impulse svájci napelemes repülőgép második kísérlete: 17 óra 30 perces repülés után, péntekre virradó éjszaka leszállt a dél-marokkói Varzazátban. A repülőgép André Borschberg irányításával Rabatból indult, és hajnali 1 óra 26 perckor érkezett a célállomásra. Ez volt az üzemanyag nélkül repülő, karbonszálas Solar Impulse második kísérlete, hogy elérje az Atlasz-hegység délkeleti részén fekvő települést. (ma.hu)
NRGENS