Napelemek
Napelemes szoborfák a tudományos múzeum előttNapelemes szoborfák a tudományos múzeum előtt

Az amerikai, Észak-Karolina állambeli Charlotte városa újabb jelét adta a tiszta energia iránti elkötelezettségének két gyönyörű, élénk piros, faformájú napelemes installációval. A szoborfákat a város tudományos múzeuma, a Discovery Place előtt helyezték el.(Aiolus News)


  • Kúpformájú napelemek Kaliforniában

    Az Egyesült Államok legújabb találmánya lehűtheti lelkesedésünket a tetőkre telepített hagyományos napelem létesítmények iránt. Miközben az ipar egyre újabb integrált és integrálható megoldásokat keres az építészethez idomuló testben, van, aki elhatározta, hogy teljesen megmásítja a napcella alakját és esztétikáját, s ugyanakkor javítja annak hatékonyságát. (Aiolus News)


  • Naperőmű épült a szegedi Csillagban

    A nyár elejétől naperőmű termeli az éves villamosenergia-fogyasztás 7 százalékát a Szegedi Fegyház és Börtönben, a beruházást uniós támogatással valósították meg – tájékoztatta Bozó Bea, az intézmény sajtóreferense az MTI-t. Az intézet 2011-ben pályázott házi naperőmű létesítésére a Környezet és Energia Operatív Program keretében, és 97 millió forint támogatást nyert el. (index.hu)


  • Egymillió diák: napenergia-oktatási programEgymillió diák: napenergia-oktatási programOne Million Students (Egymillió diák) címmel hirdetett napenergia-oktatási programot közös vállalkozásban a SunPower Foundation és a világ számos falvát napenergiából származó világítással ellátó Palo Alto-i nonprofit szervezet, a One Millions Lights Alapítvány általános és középiskolák számára. (Aiolus News)
  • Párizsi nap-kataszterPárizsi nap-kataszterA párizsi városrendezési hivatal elkészíti a város Nap-kataszterét, amelyben rögzítik háztetőket érő napsugárzás mértékét azzal a céllal, hogy kiválasszák, melyek a legalkalmasabbak napelemek felszerelésére. Repülőről, amelyet felszereltek egy érzékelővel, felveszik a szükséges adatokat, majd az elkészített regisztert a lakosság rendelkezésére bocsátják. (Aiolus News)
  • A napelemek elöregedésének csökkentéseA napelemek elöregedésének csökkentéseA napelemeket gyártó német Conergy cég kidolgozott egy rendszert, amellyel csökkentheti a PID (Potential Induced Degradation) az indukált potenciál elöregedését a napelemek gyártási folyamatában. A PID hatás csökkentése megnövelheti a napelemes modulok élettartamát.(Aiolus News)
  • Napelemes orvosi táskaNapelemes orvosi táskaLaura Stachel amerikai szülészorvos egy afrikai misszióban vett részt. Egy alkalommal szemtanúja volt, hogy egy műtétet kerozénlámpa fényénél végeztek. A lámpa azonban kiégett az operáció közben, így az orvosok kénytelenek voltak munkájukat zseblámpa mellett befejezni.A doktornőt annyira sokkolta ez az élmény, hogy hazatérése után gondolkodni kezdett a megoldásokon. (Aiolus News)
NRGENS