Napelemek
Kína tiltakozik az Egyesült Államok „dömping adójaKína tiltakozik az Egyesült Államok „dömping adója" ellen

Május 17-én az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy a kínai gyártmányú napelemek dömpingellenes vizsgálatának eredménye alapján legkevesebb 31,14 százalékos, de akár 249,96 százalékra rúgó adóval is sújthatják a kínai termékeket. Shen Danyang kínai kereskedelmi szóvivő elmondta, Kína tiltakozik az igazságtalan amerikai döntés ellen. (hungarian.cri.cn)


  • Japán támogatás a nigériai napenergia-iparnak

    Közel egymilliárd jennel (8 millió dollárral) támogatja a japán kormány a nigériai napenergia-ipart. Az erről szóló megállapodást a Japan International Cooperation Agency (JICA) és a nigériai szövetségi energiaügyi minisztérium írta alá. A felek úgy ítélik meg, hogy Afrika számára a fenntartható fejlődés, a szegénység leküzdésének egyik legfőbb akadályai a térség energia-gondjai. (Aiolus News)


  • Terjednek a napelemek Tibetben is

    Az ősi spirituális hagyományokhoz ragaszkodó Tibet is felfedezi a megújuló energiákat. Első jelentősebb lépésként hamarosan egy hálózaton kívüli, 2,1 MW-os napelemes parkot hoznak létre a tartomány északi Naqu körzetében. (Aiolus News)


  • Új napelemes kísérleti létesítmény LibanonbanÚj napelemes kísérleti létesítmény LibanonbanAz Algéria és Japán közötti együttműködés eredményeként létrejött Sahara Solar Breeder (SSB) Libanonban szállítja az energiát délről északra. Libanon fenntartható fejlesztési politikájának részeként a (SSB) a napelemes technológia fejlesztésére koncentrál. A projekt előirányozza az ország déli részén termelt energiát átszállítani északra az új sótalanító létesítményeken keresztül. (Aiolus News)
  • Szaúd-Arbáia napenergia-nagyhatalom lesz?Szaúd-Arbáia napenergia-nagyhatalom lesz?A világ legnagyobb olajexportőre is halad a korral, és napenergia-nagyhatalommá kíván válni. Szaúd-Arábia, amely a világ felbecsült olajkészletének 85%-val rendelkezik, legalább ilyen fontos szerepet kíván játszani más, és egyelőre kifogyhatatlan természeti források kiaknázásában. (Aiolus News)
  • Hulló falevelek, bio-napelemekHulló falevelek, bio-napelemekA lehullt falevelek nemcsak arra jók, hogy egy szomorú sanzon szülessen belőlük. A bostoni Massachusetts Institute of Technology kutatói már a napelem-sejtek új generációjához kísérleteznek vele. Andreas Mershin biolfizikus kutató ugyanis e „halott” levelekből, valamint frissen lenyírt fűből vonta ki laboratóriumi körülmények között a fotoszintézisben részt vett molekulákat, stabilizálta őket, majd egy olyan üveg-szubsztrátumra fecskendezte őket, amelyen cink-oxid nanovezetékek és titánium-dioxid „szivacsok voltak. (Aiolus News)
  • Napelemes étterem a holland dűnék közöttNapelemes étterem a holland dűnék közöttNapelemes étterem nyílt a hollandiai Oostvoornéban a tengerparti dűnék között. A Restaurant Aan Zee, amelyet az Emma Architecten épített, szállító konténerekből készült, és a lehető legjobban kihasználja környezete adottságait. (Aiolus News)
NRGENS