Napelemek
Napelem-park a szökőár által sterilizált földekenNapelem-park a szökőár által sterilizált földeken

A japán Ivanuma város vezetése a megújuló energiákat használja fel, hogy újraélessze a 2011. március 11-én a szökőár által sterilizált mezőgazdasági földeket. A helyi önkormányzat úgy döntött, hogy a sós tengeri víz és a lesüllyedés jelensége által sújtott területeken egy nagy méretű naperőművet hoz létre. (Aiolus News)


 • Ha nem fél a mérgezéstől, fesse le napenergiával a tetőt!

  A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy elektromosan vezető folyadékot, amely nanométeres tartományba eső napfényelnyelő kristályokat tartalmaz, s így bármely felületre felfesthető, ahonnan aztán a termelődő áramot el lehet vezetni. Az energiatermelő kadmiumkristályok kevésbé hatékonyak ugyan, mint a napelemek, de nagy előnyük a viszonylagos olcsóság és a könnyű növeszthetőség. (hvg.hu)


 • Kukoricapehelyből napelemsejtek

  Kukoricapehelyből napelemsejtek: ezt az utat követte Ayomi Perera, a kansasi állami egyetem vegyészhallgatója, akinek sikerült új megoldást találnia a szerves napelemekre egy szokatlan alapanyaggal. Perera a napelemsejtek hatékonyságát próbálja javítani olyan színezőkkel, amelyek ugyanakkor környezet-kímélőek, mentesek mérgező vegyi anyagoktól. (Aiolus News)


 • OLED és napelem érdekházassága az okostelefonokértOLED és napelem érdekházassága az okostelefonokértA smartphone-ok és a más mobiltelefonok egyre hatékonyabbakkal és egyre kevésbé van szükségük a hagyományos töltőre. Hogy e téren még előbbre lépjen a technika, a cambridge-i egyetem kutatói egy olyan új szerkezetet készítettek, amely képes a környezeti fényt átalakítani a képernyők megvilágítását szolgáló villamos energiává. (Aiolus News)
 • Megújuló anglikán parókia napelemekkelMegújuló anglikán parókia napelemekkelNemcsak teológiai, hanem környezetvédelmi szempontból is meg kell újulnia az egyházaknak – ezt ismerték fel az angliai Withington St.Michael and All Angels parókia, amikor a szigetország legökologikusabb templomává alakították át gyülekezetük otthonát. (Aiolus News)
 • Datong – a Nap városa?Datong – a Nap városa?2015 végéig az észak-kínai Shanxi tartományban fekvő Datong vezetése szeretné a város áramellátásának 25%-át tiszta energiából fedezni. „A 12. ötéves terv (2011-15) során már 432 projektet futtatunk, a beruházások összértéke pedig 536,4 milliárd jüan (84,8 milliárd dollár). (Aiolus News)
 • Napfogyatkozás, mint ökotechnológiai prezentációNapfogyatkozás, mint ökotechnológiai prezentációHogyan ismertessük meg megújuló technológiánk hatékonyságát a lehető legtöbb emberrel, megszólítva azokat is, akik egyáltalán nem értenek a témához? Egyszerű: egy streaming (folytonosító) eseményt kell rendezni egy ritka természeti jelenséghez tiszta energiák segítségével. Ezt találta ki a japán Panasonic cég, amely élő közvetítést szervez május 21-re a Fudzsijamáról az aznapra várható napfogyatkozásról. (Aiolus News)
NRGENS