Napelemek
Suttogó nanogömbökkel javul a napelemSuttogó nanogömbökkel javul a napelem

Ha filmréteg helyett parányi gömbök borítják a napelem felületét, akkor ugrásszerűen megnő a hatásfoka: a gömbök ugyanis csapdába ejtik a fényt. A Stanford egyetem mérnökei a közismert "suttogó karzat" jelenségből indultak ki, amely rendszerint megkeseríti a színészek és hangmérnökök életét. (origo.hu)


 • 40 millióból épül napelemes hajó Szegeden

  A Roosevelt térrel egy magasságban köthet majd ki májusban az az 50 négyzetméteres lakóhajó, amelyet a szegedi Tér és Forma Építésziroda készít – számolt be róla márciusban a Városi Televízió. Egy hónapja már szerkezetkész állapotban volt, úgy tervezik, hogy májusban el is készülhet a lakóhajó, amelyen minden árammal működik, az energiát pedig napelemek biztosítják. (szegedcafe.hu)


 • Nap-ablaküveg felhőkarcolókon

  Az Oxford-i Egyetem egyik legfontosabb kutató csapata bemutatta legújabb újítási kísérletét, a Nap ablaküveget, amelyet ha alkalmaznak a felhőkarcolókon,biztosíthatják annak energetikai, technológiai igényének teljes lefedettségét. Egy olyan újításról van szó, amely kombinálja a vékony filmű napelemes cella színező bázisát a foto-érzékeny színes ablaküveg alkalmazásával, amely párhuzamosan lehetővé teszi energia termelését. (Aiolus News)


 • Fekete szilíciumos napelemFekete szilíciumos napelem„Black Silicon Nanocatalytic Wet-Chemical Etch”-nek nevezik és sokan úgy tekintenek rá, mint a holnap napelem ígéretére. Technológiáját a National Renewable Energy Laboratory /NREL/, az amerikai energiaügyi minisztérium laboratóriuma dolgozta ki. A cél minimálisra csökkenteni a napelemek visszatükröződését, ezzel növelni az energiatermelésben a hatékonyságukat. (Aiolus News)
 • Jobban teljesítenek 3D-ben a napelemekJobban teljesítenek 3D-ben a napelemekA házakon elhelyezett napelemek többnyire sík panelekbe rendezve várják az energiát adó napfényt. A Massachussetsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatócsapata azonban úgy gondolta, hogy szakít a hagyományokkal és egy új elrendezéssel megpróbálja hatékonyabbá tenni a technológiát. Rájöttek, hogy a kocka-, vagy torony alak jobb megoldás lehet, különösen az egyenlítőtől messze északra fekvő helyeken. (erdely.ma)
 • Wrexham az Egyesült Királyság NapfővárosaWrexham az Egyesült Királyság NapfővárosaA napenergia felértékelődésének újabb bizonyítéka, még ezen, a Nap által nem különösen látogatott szélességi fokon, az Egyesült Királyságban tapasztalható boom: az elmúlt hónapban az ország meghaladta az 1 GW –os célkitűzést a házak, az iskolák és a földterületeken felállított létesítmények tekintetében. Ez a látványos teljesítmény rekordidő, a Munkás párti kormány 2010 áprilisban megindított kezdeményezésétől kezdve 22 hónap alatt következett be. (Aiolus News)
 • Világméretű napelem-bummVilágméretű napelem-bummVilágméretű bummot regisztrált 2011-ben a napelem-piac. Összesen 27, 4 GW-ot ért el az újonan telepített napelemek teljesítménye, amely 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az adatokat a Solarbuzz napenergia-kutató cég éves jelentése, a Marketbuzz 2012 tette közzé. (Aiolus News)
 • Clean-tech háború indulhat Kína és a nyugat közöttClean-tech háború indulhat Kína és a nyugat közöttAz Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a héten olyan előzetes határozatot hozott, aminek értelmében büntetővámot vetett ki a kínai fotoelektromos (PV) termékekre. A minisztérium nemzetközi kereskedelmet vizsgáló bizottsága ugyanis megalapozottnak találta a SolarWorld köré csoportosult gyártók társaságának azon keresetét, ami szerint a kínai napenergetikai gyártók túlzott állami támogatásban részesülnek. Májusban az illetékes bizottság újabb büntetővámot vethet ki, amennyiben a dömpingáras vádakat is bizonyítottnak találja. Eközben az európai kereskedelmi biztos is nemzetközi jogi eljárások elindítását helyezte kilátásba Kínával szemben a "clean tech" iparnak nyújtott támogatások miatt, illetve az aránytalan belsőpiac-védő szabályok miatt. (portfolio.hu)
 • India – napenergiával a nyomor ellen
 • Amerika visszaüt Kínának - Feszültségpont a napenergetika
 • Új rekord a napelem-kutatásban
 • Naptulipán nyílt AlmeriábanNaptulipán nyílt AlmeriábanHét hónappal ezelőtt az AORA Solar izraeli cég egy különleges „magot” vetett el Almeria spanyol város közelében. Hét hónap elteltével egy 35 méter magas „száron” kibomlott egy sárga tulipán. A ritka virág nem más, mint egy termodinamikus hibrid naperőmű, a második ilyen a világon az izraeli Samar kibucban felépített prototípus után. A lényege, hogy nem csak a napsugárzás kihasználásával képes működni, hanem gyakorlatilag szinte valamennyi alternatív tüzelőanyaggal a metántól a biogázig. Tehát akkor is képes villamos energiát termelni, ha kevés a napfény. (Aiolus News)
 • Célegyenesben a Planet Solar
 • Dánia legnagyobb napelemes létesítménye
 • Életünk főszereplőjévé tenni a Napot
NRGENS