Napelemek
Olasz társaság épít napelemes erőműveket SzerbiábanOlasz társaság épít napelemes erőműveket Szerbiában

Az olasz MX Group Spa nyert megbízást egy versenytárgyaláson a világ legnagyobb napelemes centráléjának megépítésére a Szerb Köztársaságban. A MX Group Spa, mint EPC Contractor / építésipari fővállalkozó/ exkluzív megbízást kapott egy olyan napelemes park megtervezésére és megvalósítására, amely 3 ezer hektáron létesül. Ez kétszer akkora, mint a kaliforniai napelemes park, amely eddig az elsőséget tartotta. (Aiolus News)


  • Napenergiával működő víztisztító

    Régóta ismert, hogy a Nap tisztítja a vizet. Az UV-sugarak baktériumölő hatása fertőtleníti a sugárzásnak kitett vizet és kiiktatja a betegséget okozó elemeket, amelyek a vizet ihatatlanná teszik. Ahhoz azonban, hogy meg lehessen tudni, mennyi időt vesz ez a folyamat, meg kell várni a laboratóriumi elemzések befejeződését, amelyekkel megállapítják a víz minőségének fokát. (Aiolus News) + (VIDEÓ!)


  • Így spórol Németország a napenergiával

    Egy tanulmány szerint a napenergia majdnem 40%-al csökkentette az elektromos áram árának csúcsértékét Németországban. Iparkodásuknak köszönhetően az ország teljes áramellátásnak már 3%-át a napenergia fedezi, ám érdekes módon, ha az előállításról van szó mégsem a mennyiség a fontos. Ezt az „Értékességi Sorrend” (Merit Order) nevezetű, több EU tagországban, köztük Németországban is működő optimalizált besorolási rendszernek köszönhetjük, mely a leginkább költségkímélő forrásokat tartja a hálózaton, hogy az árak alacsonyan maradhassanak. (Aiolus News)


  • Rákok - a napenergia új üdvöskéiRákok - a napenergia új üdvöskéiA napenergiával kapcsolatos technológiák tárháza egyre inkább bővül, és ezáltal bizonyítja azt is, hogy milyen sokoldalúan használható fel ez az energiaforrás. A napelemes telefonoktól kezdve a kütyü-töltőkön át a vízmelegítőkig számtalan hasznos és költségkímélő eszköz hasznosítja a napenergiát. Persze ez nem jelenti azt, hogy lehetőségeink végéhez értünk, a kutatás és a fejlesztés nagyon fontos területe ennek az ágnak. A kutatók legfőbb célkitűzése jelenleg egy olyan rugalmas napelem létrehozása, mely akkor sem veszít hatásfokából, ha hő éri. (Aiolus News)
  • Több ösztönző hazai napelemekhezTöbb ösztönző hazai napelemekhezA híres francia hazafiság a megújuló energiára is kiterjed. A párizsi kormány ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy új ösztönző rendszert vezet be azok számára, akik a napenergiából generált villamos energiát hazai gyártmányú eszközökkel termelik. (Aiolus News)
  • Vízi naperőmű OlaszországbanVízi naperőmű OlaszországbanA napelemek a tó fenekéhez rögzített, tutajszerű platformokon vannak, követik a nap járását, így a legtöbb energiát alakíthatják át. Vízi naperőművet fejlesztettek ki olasz mérnökök; az objektumot olcsóbb megépíteni a szárazföldre telepítettnél. A kis erőművet Toszkánában, a Colignola tavon építette meg a Firenzei Egyetem csapata. (hirado.hu)
  • Napenergia: Belgium rácáfol a negatív jóslatokraNapenergia: Belgium rácáfol a negatív jóslatokraHiába szüntették meg a támogatásokat és az adókedvezményeket, a napelemek Belgiumban napról napra olcsóbbak. 2011-ben felhagytak a pesszimista becslésekkel, és egy új, 880 MW-os szinten határozták meg az újonnan telepítendő napelem modulok mennyiségét. A szakértők hasonló emelkedést jósolnak 2012-re is, különösen az ipari piacon, ahol a vállalatok még mindig élvezhetik az adócsökkentéseket. (Aiolus News)
NRGENS