Napelemek
Napenergia napraforgó módraNapenergia napraforgó módra

Andalúzia nemcsak a flamencóról és a konyhájáról híres, hanem arró1 is, hogy a megújuló energiákkal való kísérletezésben az élmezőnyben halad.A Cádiz zónájában telepített szélturbinák után a régió, amely abban a szerencsés helyzetben van, hogy évente 3 ezer órát süt rá a Nap, most folytatja a kutatást a napenergia kihasználására. Sevilla közelében épül a Planta Solar l0, amely a koncentrált napenergiás létesítmények családjába tartozik. (Aiolus News)


  • Izrael napenergiára erősít

    Tizenkilenc új licenszet adott ki Uzi Landau izraeli energiaügyi miniszter 27 MW összteljesítményű napelemes tervre, amely az ország napenergetikai potenciálját 515, 5 MW-ra emeli. A licenszek kiadására néhány nappal azután került sor, hogy a tárca 10 millió NISt (2 millió euró) különített el egy több mint 2000 hektáros terület felmérésére, amelyek a jövőbeli, állami kezelésű naperőművek helyszínéül szolgálnak. (Aiolus News)


  • Európai napenergia perui falvaknak

    Európai Uniós napenergia-programot indítanak be Peruban a dél-amerikai ország falvai számára.Az Euro Solar projekt az ország 10 tartományának 130 faluközösségét látja el megújuló forrásokból, elsősorban napból és szélből származó villamos energiával, egyúttal, műholdon keresztül, megteremti számukra az internet-kapcsolatot is. A perui energiaügyi minisztérium szerint az ország falvainak 63 %-ban nincsen áram, és 2,8 millió ember, a lakosság 10 %-a esik ki az elektromos hálózatból. A teljes beruházás értéke 6,2 millió euró, amelyből 4,9 milliót az Európai Unió, 1,3 milliót pedig a perui kormány finanszíroz, de hozzájárulnak a megvalósításhoz helyi magáncégek is. (Aiolus News)


  • Kelet-Európa legnagyobb napelem parkja a Krím-félszigetenKelet-Európa legnagyobb napelem parkja a Krím-félszigetenAz Ukrajnához tartozó Krím-félszigeten, Ohotnikovo faluban avatták fel Kelet-Európa legnagyobb napelem parkját.A létesítmény, amelyet az osztrák Activ Solar cég épített fel és csatlakoztatott az ukrán villamos energia-hálózathoz, 80 MW összteljesítményű, és évi 100 MWh elektromosság termelésére képes, amellyel 20 ezer család áramszükségletét fedezik. (Aiolus News)
  • India: napenergetikai nagy ugrásIndia: napenergetikai nagy ugrásNemrégiben még az Egyesült Arab Emírség tervére kapta fel a fejét a világ, amikor bejelentették, hogy 1 GW teljesítményű napelem parkot hoznak létre. Ezt a tervet most az indiai Radzsasztán állam alaposan túlszárnyalta: egyenesen négy hasonló méretű napenergia-létesítményt hoznak létre. (Aiolus News)
  • Folyamatosan csökken a poliszilícium áraFolyamatosan csökken a poliszilícium áraA poliszilícium ára 2012-ben is erősen csökken, folytatódik az a trend, amely már nyilvánvalóvá vált az elmúlt évben. A GTM Research / Greentech Media Research/ piackutató legújabb jelentése megerősíti az előrejelzéseket a napelem modulok fő alapanyagáról, amibe erősen belejátszik a túlzott termelői kapacitás. (Aiolus News)
  • Fény Európának a tunéziai sivatagokbólFény Európának a tunéziai sivatagokbólA gyakorlati megvalósítás útjára lépett a nemzetközi Desertec program, amelynek célja Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagjainak átalakítása egyetlen hatalmas naperőművé. E program része a „TuNur”, amely a tunéziai sivatagok napenergia-potenciáljának kiaknázását célozza, egy több szakaszban megvalósítandó, összesen 2 GW teljesítményű koncentrált naperőmű-hálózattal. (Aiolus News)
NRGENS