Napelemek
Kenhető napelemKenhető napelem

A falakra és a kocsik karosszériájára kenhető napelem már valósággá vált az indianai Notre Dame egyetem kutatóinak jóvoltából. A „napfesték” olyan félvezető nanorészecskék segítségével termel villamos energiát, amelyek ebben a kenhető anyagban ugyanazt a funkciót töltik be, mint a szilícium a hagyományos napelemben. (Aiolus News)


 • Napelemek a lavinafogókon

  Kihasználni azt a hatalmas energetikai potenciált, amelyet a hegyekben az intenzív napsugárzás ad: ez a célja egy kutatási tervnek,amely a svájci Bellwallban indult el és lefekteti az alapot a lavinafogók széleskörű felhasználásához. A gyakorlati kivitelezés a jövő év tavaszán indul és ott működnek majd az első, lavinafogóra telepített napelemek, amelyek a hálózatba juttatják az elektromos áramot. Ezt közvetlenül a település lakói és a sífelvonók használják fel. (Aiolus News)


 • A Foxconn robbant a napelemgyártásban

  Új fejezetet nyithat a napelemgyártásban, hogy a Foxconn Technology Group úgy döntött, beszáll az üzletbe − jelentette a Bloomberg. A tajvani cég a világ legnagyobb bérgyártója az elektronikai iparban − a Foxconn üzemeiben készülnek egyebek mellett az Apple iPhone-jai −, így nem okozhat neki gondot a hasonló technológián alapuló napelemek előállítása. A vállalat megkezdte egy ezzel foglalkozó üzem építését Kína keleti részén, a szilíciumalapú napelemek előállításában világelső Suntech Power Holdings főhadiszállásának közelében. (sg.hu)


 • Ausztrália napsugara 500 000 napelemes tetőt ragyog beAusztrália napsugara 500 000 napelemes tetőt ragyog beNövekszik a megújuló energia súlya Ausztrália vegyes áramszolgáltatásában. A zöld áram, amit vízzel, széllel, nappal, bioenergiával és a föld melegével állítanak elő, immáron eléri a teljes elektromos termelés mintegy 10%-át. Kane Thorton asszony, az ausztrál Tiszta Energia Tanácsának igazgatója jó hírként jelentette be a Durban-i konferencián, hogy Ausztrália félúton van a megújuló forrásokból történő energia termelésének 20% -os célja felé. Mindez annak a rekordévnek tulajdonítható, amelynek során olyan mennyiségű áramot termeltek megújuló forrásokból, amely elegendőnek bizonyul 4 millió ausztrál háztartás áramszükségletének kielégítésére. (Aiolus News)
 • Boeing-összeszerelés napenergiávalBoeing-összeszerelés napenergiávalNapenergiával szerelnek össze Boeing repülőgépeket. Erre az új eljárásra az Egyesült Államokbeli North Charlestonban (Dél-Karolina) került sor, ahol a Baker Renewable Energy az Uni-Solar rugalmas vékonyfilm-technológiát választotta egy 2,6 MW-os naperőmű létrehozására, amely energiával látja el a Boeing 787 típusú gépek új összeszerelő komplexumát.(Aiolus News)
 • Napelemes játszótér RómábanNapelemes játszótér RómábanFelavatták Róma Torpignattara kerületében az Örök Város első olyan játszóterét, amelyeknek a játszóeszközökre szerelt napelemeken keresztül szolgáltatják a megvilágításukhoz szükséges energiát. A napelemek által termelt energiát akkumulátorban tárolják, majd amikor sötétedik, egy automatikus szenzor aktiválja a lámpákat, amelyek megvilágítják a játszóeszközöket, biztonságosabbá téve azokat. A napelemes játszótér nemcsak a gyermekeket védi, hanem az éjszakai világosság talán elveszi a kedvét a vandáloknak is. (Aiolus News)
 • Napenergia a Negev-sivatag beduinjainakNapenergia a Negev-sivatag beduinjainakNaperőmű építésére kötött szerződést az Arava Power izraeli cég a Negev-sivatagban élő tarabin beduin törzzsel. A tervek szerint első lépésben egy 8 MW-os erőmű épül, amely több mint 3500 otthon energia-ellátását biztosíthatja, a távlati terv a 30 MW-os összteljesítmény, amely már öt beduin települést szolgálna ki. (Aiolus News)
 • Kínai napelemek ThaiföldönKínai napelemek ThaiföldönAz Astroenergy-t, a Chint csoport leányvállalatát választották egy thaiföldi 1,65 MWP naperőműve megvalósítására. Az Astroenergy paneljei iránt megnőtt a kereslet, mivel nagyhatékonyságúak és áraik versenyképesek.A Thaiföldnek eladott panelek mikrokristályos vékonyfilmes napelemek, amelyeknek hatékonysága megközelíti a 10 %-ot.A társaságnak ez a harmadikféle platója, a MünichRe és a Black and Veath után. A szóban forgó IE plató kulcstényezőnek számít a konkurenciához viszonyított differencializációban és megerősítik a társaság bankképességét a széles skálájú tervekhez. (Aiolus News)
 • Naperőművek az űrben?
 • Világbanki támogatás a dél-afrikai megújuló energiákhoz
 • A hit napenergiát termel
NRGENS