Napelemek
Berlinben készül Európa legnagyobb napelemes parkjaBerlinben készül Európa legnagyobb napelemes parkja

Egy éven belül elkészül Európa legnagyobb napelemes parkja. Az egykori Brandenburg-Briest légibázis mellett kialakított létesítmény 91 MW-os kapacitással 22.500 német család energiaszükségletét fogja kielégíteni – jelentette be a Q-Cells német napelemgyártó óriáscég. (Aiolus News)


  • New Jersey, a napenergia-éllovas

    Egy használaton kívüli szemétlerakó telep helyére telepítenek napelem-parkot az amerikai New Jersey államban, amely ezzel megerősíti vezető helyét országos szinten a napenergia-felhasználásban. A 6 hektáros területen 12 506 napelem-panelt helyeznek el, amelynek összteljesítménye 3 MW lesz. A park, amelyhez a napelemeket a SunDurance Energy szállítja, kezelését pedig a PSE&G vállalta, várhatóan még az év vége előtt működőképes lesz. (Aiolus News)


  • Virtue of Blu, a napelemes csillár

    Az idei év egyik modern művészeti szenzációja Jeroen Verhoeven holland művész londoni kiállítása volt, amely arról tanúskodott, hogy a megújuló energia és a művészet ötvözéséből hasznos, szép és elegáns tárgyak alkothatók. A The Curious Image című mustrán, amelyet a Blain Southern galériában tartottak, a főhelyet a Virtue of Blue kapta. (Aiolus News)


  • Az amerikaiak 89 százaléka a napenergia mellettAz amerikaiak 89 százaléka a napenergia mellettEgy országos felmérés szerint az amerikaiak 89 százaléka fontosnak tartja, hogy az Egyesült Államok fejlessze és felhasználja napenergetikai képességét. A Kelton Research cég által készített közvélemény-kutatás a válaszadók politikai preferenciáira is kíváncsi volt, és kiderült, hogy egetverő különbséget itt sincsenek: a republikánusok 80, a függetlenek 90, a demokraták 94 százaléka tette le a voksát a napenergia mellett. (Aiolus News)
  • Tengeri napelemek a víz színénTengeri napelemek a víz színénA napenergia találkozása a tengeri hullámok erejével: íme a legújabb hibrid a megújuló energiák között. Phil Pauley, neves brit tervező egy olyan lebegő elektromos generátort tervezett, amely egyidejűleg képes kiaknázni a nap és a hullámok energiáját. Ez a Marine Solar Cells. (Aiolus News)
  • A világ legnagyobb napelemes vasútállomásaA világ legnagyobb napelemes vasútállomásaA Blackfriars-híd 1886 óta köti össze Londonban a Temze két partját. Az azonos nevű ráépített vasútállomás 2009 óta le van zárva, felújítják, modernizálják, ökológiailag fenntarthatóvá teszik, 4.400 napelemmel való felszerelése már elkezdődött és a jövő évben lesz kész. A napelemek összesen 6 ezer négyzetméternyi területet foglalnak majd el és a tervezők számításai szerint évi 900 ezer kWh energiát adnak. A széndioxid-szennyezést pedig évi 511 tonnával csökkentik. (Aiolus News)
  • Héliosz segíts!Héliosz segíts!A napfényes Hellászról mostanság legtöbbünknek az egész Európai Uniót megrázó görög gazdasági válság jut eszébe. Ennek ellenére vagy talán éppen ezért az ország energiaügyi miniszterének nagy tervei vannak Héliosz erejével. Jéorjiosz Papakonsztantinu bejelentette, hogy az év végéig egy 27 milliárd dolláros napenergia-programról születik megállapodás. (Aiolus News)
NRGENS