Napelemek
Arany nanorészecskék javíthatják a szerves napelemsejtek hatékonyságátArany nanorészecskék javíthatják a szerves napelemsejtek hatékonyságát

Arany nanorészecskék 20 százalékkal növelhetik a szerves napelemsejtek hatékonyságát – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A szénalapú szerves napelemsejtek, amelyek szerves polimereket vagy kis molekulákat használnak félvezetőnek, sokkal vékonyabbak és olcsóbbak, mint szervetlen, szilikon-alapú vetélytársaik. Sajnos sokkal kevésbé hatékonyak is a napfénynek elektromossággá való átalakításában. (Aiolus News)


  • New York a napelemek városa lesz

    Áttörést jelentő napenergetikai fejlesztésről számolt be múlt héten a GE. Az új megoldás nagyüzemi méretekben is elérhetővé és megfizethetővé teheti a napelemeket. A GE kifejlesztette az eddigi leghatékonyabb kadmium-tellurid alapú vékonyréteg-napelemet, olvasható a GE online magazinjában. Míg a GE a napelemek nagyüzemi gyártásának lehetőségeit keresi, a napelemek olyan meglepő helyeken is felbukkannak, mint például New York városában és a „Solar 2” projektben. A Txchnologist magazin szerint a Solar 2 jelentős mérföldkövet jelent majd a fenntartható építészet terén. Egy olyan szerkezetről van szó, amely a működéséhez szükséges minden egyes wattnyi energiát abból a 96 kilowattos napelem-tetőből nyeri, amely úgy fedi be az épület tetejét, mint bogarat a fekete páncélja. Télen föld-hőszivattyúk melegítik az épületet, az erősen szigetelt falak pedig kint tartják a meleget nyáron. (gazdasagiradio.hu)


  • Napelem feketén? Mi van, ha nem nyert a ZBR pályázaton? Nyerjen velünk!

    Nem feketén, csak fekete színben! Két nap alatt kimerült a ZBR pályázati forrás, így sokan lemaradtak a támogatásról. Ön is csalódott? Ne legyen az, mert az NRG-ECO-STORE alaposan letolta a napelem árait, így most ha nem is feketén, de fekete színű keretben 25 %-kal olcsóbban kínálja első osztályú, európai minőségű monokristályos napelemeit. Az ár most tehát olyan kedvező, mintha Ön is nyert volna a pályázaton! (energiacentrum.com)


  • A PlanetSolar Turanor átéri a világotA PlanetSolar Turanor átéri a világotTíz és fél hónappal ezelőtt, 2010. szeptember 27-én indult el Monacóból világ körüli útjára a PlanetSolar amerikai cég Turanor nevű katamaránja, a világ legnagyobb napenergia hajtotta hajója. A svájci tervezésű, a németországi Kielben épült hajó, amely legutóbb a hongkongi kikötőbe futott be, útjával a rendkívüli üzemanyag-igényes hajóipart próbálja ösztönözni a megújuló energiák felhasználására. (Aiolus News)
  • Bikini, mint napelemes töltőállomásBikini, mint napelemes töltőállomásAz északi félteke nyári strandszezonjának egyik szenzációja az a bikini, amely napelemes töltőállomásként funkcionál. A Solar Bikinit Andrew Schneider New York-i tervező álmodta meg, elmondása szerint a New York-i egyetem interaktív távközlési programjáról tartott ötletbörzén, ahol különböző fenntartható termékekre tettek a résztvevők javaslatot. A klasszikus kétrészes fürdőruhának külsejét átszőtte 25, 4x 101, 6 mm-es hajlékony napelemekkel, amelyeket egy 5 voltos DC állomáshoz kapcsol. (Aiolus News)
  • A világ legnagyobb naperőművét építik Franciaországban az egykori légi bázisonA világ legnagyobb naperőművét építik Franciaországban az egykori légi bázisonA franciaországi Lorraine (Lotharingia) tartománybeli Toul-ban épül a világ legnagyobb naperőműve. Egy korábbi légi bázis 367 hektárján jelenleg 600-an dolgoznak 1,8 millió napelem elhelyezésén. Franciaország évtizedeken át saját nukleáris gigantizmusának volt a foglya (annak idején Charles de Gaulle elnök rögeszméje volt a NATO-tól független nukleáris ütőerő és atomipar kialakítása), de most már világosan látszik az ettől való eltávolodás. (Aiolus News)
  • Napelemes prizmák segítik a Szegeden közlekedőketNapelemes prizmák segítik a Szegeden közlekedőketNapelemmel működő LED-es prizmákat építettek az útburkolatba egy forgalmas útszakaszon Szegeden. A szegedi Körtöltés utcán az egyik bevásárlóközpont mellett forgalomtechnikai okokból nem lehetett gyalogátkelőhelyet kialakítani, noha sokan mennek át az úttesten. Az útburkolatban ezért LED-es prizmákat helyeztek el, amelyek a sötétben villogva hívják fel az autósok figyelmét arra, hogy veszélyes útszakaszhoz érkeztek. (hvg.hu)
NRGENS