Napelemek
Napelem összeszerelő üzem épült SzolnokonNapelem összeszerelő üzem épült Szolnokon

Állami és uniós és támogatással napelem összeszerelő üzem épült Szolnokon, a volt papírgyár területén. A magyar tulajdonú vállalkozásnál egyelőre 42-en dolgoznak, de további bővítést terveznek. A villamos energia termelés területén komoly kihívás előtt áll Magyarország, mivel a következő évtizedekben a villamos energia iránti igény évi másfél százalékos növekedésével kell kalkulálni. Ezt a többletigényt a megújuló energiák részarányának növelésével lehet kielégíteni, mondta Bencsik János klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkár Szolnokon, az A-Solar Kft. napelem összeszerelő üzemének átadásakor. (mr1-kossuth.hu)


  • Környezetbarát kripta napelemekkel

    A modern és környezetbarát technika a kriptákat és sírboltokat is utolérte Romániában.Iaşi-ban a Szent Péter és Pál temetőben felépítettek egy kriptát, amelyet hatalmas termopán ablakai mellett napelemekkel is felszereltek: napenergiával biztosítják a sírboltban a világítást.A kripta teteje egy zongorához hasonlít, az építő a hangszer billentyűit a sírboltban valósághűen rekonstruálta. Az építményben és körülötte hatalmas fehér keresztet és egy piros szívet helyeztek el, ezek éjjel világítanak. (mana.ro)


  • Papírra nyomtatható napelemekkel kísérletezik az MIT

    Az MIT ugyan már tavaly bemutatta a papírra nyomtatott napelem első prototípusát, a technológia részleteiről viszont csak most beszélt a nyilvánosság előtt. Ezek a napelemek ugyan kevésbé hatékonyak, és csak kis teljesítményű eszközök működtetésére alkalmasak egyelőre, de legalább olcsók és gyakorlatilag bármire ráhelyezhetők. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tavaly májusban jelentette be, hogy páratlan eredményt el legújabb kutatása során, és sikeresen tudott napelemet papírra nyomtatni. (hwsw.hu) + (VIDEÓ!)


  • Tavirózsák, amelyek igazából napelemekTavirózsák, amelyek igazából napelemekIsmét futurista, és ismét öko: néhány mérnök nem mindennapi ötlettel dobná fel a thai Phuket városát. Olyan mű-tavirózsákat terveznek ugyanis,amelyek egyszerre termelnének zöldenergiát, és vonzanák a turistákat is. A The Why Factory, a jövő városaival kísérletező mérnökcsoport ezzel a projekttel vesz részt a berlini Víz – áldás vagy átok című kiállításon. (transindex.ro)
  • Szerverüzemeltetés: mennyit segít a napenergia?Szerverüzemeltetés: mennyit segít a napenergia?Habár a rendszer már tavaly novemberben elkészült, az Ebay csak nemrég összegezte tapasztalatait denveri adatközpontjának kizöldülésével kapcsolatban. Az építmény mintegy 2000 négyzetméternyi tetején, durván 1700 négyzetméter felületen került kialakításra egy 100 KW teljesítményű „naperőmű", vagyis az ennek energiafelfogó rendszerét alkotó napelem-panelek hosszú sorai. Noha ez a teljesítmény nem elegendő az adatközpont folyamatos, üzemzavarmentes működéséhez, árulta el Tom Price, az Ebay Global Data Center Services menedzsere, de határozottan vannak előnyei. (computerworld.hu) + (VIDEÓ!)
  • Napelemes tablettöltőNapelemes tablettöltőBár igazán hatékony megoldást még nem nagyon láttunk, folyamatosan tökéletesítgetik a mobil eszközök napenergiával való töltését is. A Voltaic Spark nevű kütyüje is ennek jegyében készült, ami a táblagépek töltésére szolgál, ráadásul igencsak környezetbarát is. Amíg nem sikerül elérni a következő nagy áttörést az akkumulátorok gyártásában, addig kritikus pont marad a készenléti idő az okostelefon- és tablettulajdonosoknak (is). A Voltaic által készített Spark nevű tablettáska az elején található napelem révén próbál segítséget nyújtani a problémára. (manna.ro)
  • A napenergiát támogatnák a legjobbanA napenergiát támogatnák a legjobbanA legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná az aNapi Gazdaság birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi (kát) rendszerének 2011−2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából. A lap úgy tudja, hogy a fejlesztési tárca és a MEH a szektorbeli szövetségekkel már megkezdte a tárgyalásokat, a folyamatban a Pylon-tanulmány egyfajta vitaanyagnak tekinthető, az abban szereplő számok így jelentősen változhatnak a végleges változat kialakításáig. (index.hu)
NRGENS