Napelemek
Napelemes szitakötő a világ körülNapelemes szitakötő a világ körül

Üzemanyag nélkül körberepülni a Földet - ezt a célt tűzte ki a két világutazó, Bertrand Picard és André Borschberg, amikor hozzákezdtek a világ első napelemes repülőgépnek megalkotásához. A különleges gépcsoda, a Solar Impulse éppen időben érkezett Brüsszelbe, hogy bemutatkozhasson az Európai Unió idei Zöld Hetén. Június közepén már a párizsi légibemutató sztárja lesz a napelemes szitakötő. Bertrand Picardnak már a nagyapja és az apja is úttörő léghajós volt, ő maga pedig 1999-ben elsőként repülte körül a Földet egy hőlégballonnal megállás nélkül. A rekorddöntő váltig állítja, hogy a lehetetlen is lehetővé válik, csak meg kell hozzá a megoldást találni. (NÉPSZAVA online)


 • A természet „energiái” felé fordultak

  Napelemekkel és mini vízerőművekkel termelnek villanyáramot a Magas-Tátra több menedékházában. Miroslav Jílek, a Kis-Tarpataki-völgyben álló Téry menedékház gondnoka szerint jó ötlet volt a napelemek telepítése. 2009 vége óta ugyanis egyszer sem kellett beindítani a dízeles áramfejlesztőt. Napelemkkel világítják meg az egész menedékházat. A termelt energia meghaladja a várakozásokat, így további célokra is felhasználható. „Van már két fagyasztónk, egy hűtőszekrényünk, kis televízió a személyzetnek, számítógép, fel lehet tölteni a turisták mobiltelefonjait, a fényképezőgépek akkumulátorait, sőt vizet is tudunk szivattyúzni” (a közelben fekvő Szepesi-Öt-tó egyikéből) – tette hozzá Jílek. (mno.hu)


 • Zöldül a szegedi egyetem

  Szeged - Mintául szolgál a Szegedi Tudományegyetem: részben uniós támogatású program eredményeként az intézmény energiaigényének 7 százalékát állítják majd elő megújuló forrásból. Közben a mérnök kari hallgatók napkollektort építve, szétszedve, elemezve a berendezések szabályozásában igyekeznek újat fölfedezni. Mini naperőműpark kerül a Szegedi Tudományegyetem belvárosi épületeire – adta hírül először lapunk tavaly szeptember végén. Az országban egyedülálló, 880 millió forintba kerülő beruházással idén év végéig 24 helyszínen 2754 napelemet telepítenek KEOP-os pályázati siker eredményeként. (delmagyar.hu)


 • Már tesztelik a Jupiter-szonda napelem-tábláitMár tesztelik a Jupiter-szonda napelem-tábláitA végső teszteket végzik Floridában a Jupiter-szondán az augusztusi kilövés előtt. A Kennedy Űrközpont egyik tisztaszobájában, egy mérnökcsapat múlt héten befejezte a NASA Jupitert célzó Juno szondája 18 600 napelemének teljesítmény-ellenőrzését. A technikusok emellett gondosan kibontották a három napelem-panelt, hogy megbizonyosodjanak róla, készen állnak a repülésre. A misszió célja feltárni a Jupiter eredetét, és talán betekintést nyerni az egész Naprendszer kialakulásába. A Juno három napelem-panellel rendelkezik az elektromosság generálására. A „szárnyakat’” a kilövéshez összehajtogatják, aztán az Atlas rakéta űrben történő elhagyását követően, kibontják. Teljesen kihajtogatva, az egyes napelem-szárnyak 2,7 méter szélességet és 8,8 méteres hosszúságot érnek el. Az egyik panelre magnetométer „vitorlát” csatlakoztattak a Juno egyik vizsgálatához. (hirado.hu) + (VIDEÓ!)
 • Hosszú távon támogatják a napelemes befektetéseketHosszú távon támogatják a napelemes befektetéseketA napelemes kiserőműveket telepítők számára kedvező lehet a kormány terve, mely szerint 15 éves időhorizonton számíthatnak a napelemekkel termelt áram kötelező átvételi árára a jövő év elejétől változó KÁT rendszerben. Az utóbbi hónapokban a nagyobb napelemes rendszereket telepítőket KEOP és az Új Széchenyi Terv forrásai közel négy milliárd forintos támogatásban részesítették, amely lehetővé teszi újabb 7 megawattnyi hazai napelemes kapacitás megvalósulását. A jelenlegi 1 MW alatti beépített napelem kapacitás így akár a nyolcszorosára is növekedhet a közeljövőben.
 • Napelemes repülőgéppel végrehajtott első nemzetközi repülés !Napelemes repülőgéppel végrehajtott első nemzetközi repülés !13 órás repülés után landolt a brüsszeli nemzetközi repülőtéren az Impulse a világ első napelemek segítségével működő repülőgépe. A svájci Payerne indulóállomástól Brüsszelig tartó út alatt kizárólag a nap energiáját felhasználva, csendes és környezetkímélő üzemben, 70 km/órás átlagtempóban haladt. A 90 millió dolláros projekt célja, hogy népszerűsítse a tiszta technológiákat. Az Impulse napelemes repülőgép repülésbiztonsága már megfelelő, de az utazási idő lerövidítésén még dolgozni kell. A továbbfejlesztett változat, amelyet a jelenleginél jóval nagyobbra terveznek 2013-ra várható és nem kisebb feladata lesz, mint a Föld körberepülése. (VIDEÓ!)
 • A világ legnagyobb és leggyorsabb napelemes hajója félig már megkerülte a Földet !A világ legnagyobb és leggyorsabb napelemes hajója félig már megkerülte a Földet !27 ezer kilométernél is több utat tett meg a tengeren a PlanetSolar nevű napelemes katamarán, amely tavaly szeptember óta szeli a habokat és most rövid időre kikötött Új-Kaledóniában, hogy új kapitányával Ausztrália felé vegye útját. A hajó felszínén elhelyezett 537 négyzetméternyi napelem adja az energiát az úthoz, amely a tervek szerint 2012 áprilisában ér véget a monacói kiinduló állomásra visszatérve. A PlanetSolar eddigi rekordjai a leggyorsabb és a leghosszabb távolságot megtett napelemes hajó, míg az elsőt az Atlanti-óceánt átszelő napelemes járműként, míg az utóbbit a 15 ezer tengeri mérföld rekord távolságot napenergiával megtevő járműként söpörte be. (VIDEÓ!)
 • Napelem a teve tetejénNapelem a teve tetejénA sivatag hajóján a tevén juttatják célba a világtól elzárt kis falvak számára szükséges gyógyszereket, amit menet közben hűteni is kell. A vakcinák hidegen tartására kifejlesztett és a kifejezetten tevékre tervezett napelemes áramforrással ellátott hűtőszekrényekben tárolva nem romlik meg az értékes rakomány. A napelemes teve Kenyában és Etiópiában már bevált találmány, amely ötvözi az igénytelen és kitartó állat tereptulajdonságait a helyszíni adottságokkal, ahol a napenergiából nincs hiány. A tevére illeszkedő napelem modulok nem csak energiát, de árnyékot is adnak a mobil hűtőgépek számára. (VIDEÓ!)
 • Napelemes helyzet Európában
 • Sok kicsi vagy egy nagy?
 • Naperőmű rekord születik Törökországban
NRGENS