Napelemek
Egyre versenyképesebb a napenergiaEgyre versenyképesebb a napenergia

Akár támogatás nélkül is megállja a versenyt a napenergiából termelt áram a fosszilis energiahordozókból termelttel összemérve, amely a napelemek gyorsuló elterjedésének irányába hat. A kifejezetten napsütéses térségekben már szinte csak a napenergiát látják életképesnek a jövő villamos energia termelése szempontjából. A napelemek gyártásban az utóbbi idők robbanásszerű növekedés tapasztalható, melynek előretörésében a kínai gyártók jelentősen kivették részüket, így két éven belül megnégyszereződött a gyártási kapacitás.


 • Vetélytársa lehet a First Solarnak a vékonyfilm napelemek gyártásban

  Két éven belül több mint félmilliárd dolláros befektetéssel száll be a General Electric a vékonyfilm napelemek gyártásába, hogy a felfutóban lévő üzleti tevékenységből kivegye részét. A zöldenergia szektor bővülésére számító óriáscég 2013 –ra majd félezer embernek adhat munkát az Egyesült Államokban a 2013-ig létesítendő vékonyfilm napelemeket előállító új gyárában. A hasonló technológiában élen járó First Solar irigylésre méltó évi hárommilliárd dolláros bevétele megmozgatta a GE fantáziáját és szeretne hasítani egy szeletet a finom tortából.


 • Fokozódó hazai napelemgyár telepítési kedv

  Sorra jelennek meg a napelemek gyártását tervező bejelentések. A már évek óta üzemelő hazai napelemgyárak, melyek főleg exportra a nyugat-európai piacra termelnek az utóbbi időben jelentősen bővítették kapacitásaikat. Néhányan közülük több műszakban, kiváló minőségben termelnek és bár a távol-keleti termékek dömpingárával nem versenyeznek, a minőséget megkövetelő igényesebb vásárlók körében megtalálják számításukat. Az egyik legsikeresebb hazai gyártó a KoraxSolar, már több mint öt éve látja el az Energiacentrum partnereit és vásárlóit azok legnagyobb megelégedettségére.


 • Az NRG-ECO-STORE új napelemes rendszerei többet termelnek, kedvezőbb áronAz NRG-ECO-STORE új napelemes rendszerei többet termelnek, kedvezőbb áronAz NRG-ECO-STORE hálózat az idei szezonra vadonatúj napelemes rendszereket tervezett, amelyeket az elmúlt időszak nagy forgalmának, valamint a háttérben álló 100%-os magyar tulajdonban álló napelemgyár további kedvezményeinek köszönhetően idén még kedvezőbb árfekvésben kínál az első hazai megújuló energia franchise hálózat. Magyarország minden régiójában és a szomszédos országokban lévő partnereink gyorsan és szakszerűen telepítik mind a hálózatra tápláló, mind a szigetüzemű rendszereket.
 • Napelemes önellátás MacGyver módra az NRG-ECO-STORE hálózattólNapelemes önellátás MacGyver módra az NRG-ECO-STORE hálózattólAz emlékezetes TV-sorozatban a leleményes MacGyver, hétköznapi tárgyak és a mindig nála lévő svájci bicska és ragasztószalag segítségével bármilyen problémát megoldott. A szuperhős felkeltette a nézők érdeklődését az alkalmazott tudományok és a mérnöki munka iránt. Az NRG-ECO-STORE által összeállított napelemes házi áramellátó rendszerek felszereléséhez sem kell sokkal több némi leleményességnél és szerszámnál, mert a napelemes rendszerekhez szükséges legfontosabb összetevőket szakembereink már összeállították.
 • Hogyan tervezzük meg napelemes önellátó rendszerünket, amely biztosan megtanít az energiatakarékosságra?Hogyan tervezzük meg napelemes önellátó rendszerünket, amely biztosan megtanít az energiatakarékosságra?Az olyan napelemes energiaellátó rendszerek kialakításánál, amelyeknél a vezetékes áramellátás hiányában nem választhatjuk a hálózatra való visszatáplálást, így a hálózat energiatároló funkcióját, sokkal körültekintőbb tervezésre és nagy gyakorlati tapasztalatra van szükség. Ilyen esetben az energia tárolásához akkumulátorokból álló, un. akkumulátorbankot szükséges alkalmaznunk és az azokban tárolt energiát nyerhetjük vissza a háztartási fogyasztó berendezésekhez szükséges 230 V-os feszültségszintre. A szigetüzemű akkumulátoros rendszereknél pontosan meg kell határozni a rendszert majdan használó fogyasztási szokásait, a szükséges tárolt energia mennyiségét, de az input energiaforrás meghatározásánál, a felhasználható napenergia mennyiségével is eltérő módon kell kalkulálni, mint egy „egyszerű” hálózatra tápláló napelemes rendszernél.
 • Gyorsabban és olcsóbban gyártható napelemek jönnekGyorsabban és olcsóbban gyártható napelemek jönnekA napelemgyártás jelenlegi technológiája a több lépcsőben, nagy energiaigény és hatalmas beruházási költségek mellett még a tömegtermelés mellett is csak lassan képes olcsó energiatermelő eszközt adni a felhasználónak. A világpiacon jelenleg leginkább elterjedt monokristályos és polikristályos napelem típusok gyártástechnológiai folyamatában a kristályhúzás vagy öntési eljárás, majd cellaszeletelés lépései helyett újszerű megoldást fejlesztett ki a Hokoriku Egyetem kutatócsoportja.
 • Miniatűr napelemes rendszer az Eco-Drive karórákbanMiniatűr napelemes rendszer az Eco-Drive karórákbanA japán Citizen óragyártó hosszú kutatások eredményeképpen megalkotott Eco-Drive rendszerével környezetbarát és tartós megoldást kínál az időmérő eszközök piacán. Az órába épített napelemek és a titán-lítium akkumulátorok egy mini szigetüzemű napelemes áramellátó rendszert alkotnak, amely a napenergiával való egyszeri teljes feltöltöttség mellett akár hét éven át is működtetik a szerkezetet az így eltárolt energiával. Természetesen ritkán fordul elő, hogy ennyi ideig ne érné fény az órát, amely a számlap alatt elhelyezett napelemcella által bármilyen kis természetes vagy mesterséges fényt, bármely beesési szögből képes elektromos árammá alakítani.
 • 88 km/óra az új sebességrekord a napelemes autóknál!
 • Rekord napelem sűrűség
 • Petróleum ... lámpa - helyett
NRGENS