Napelemek
Ha egyszer majd költözni kell, jól jöhet a szolár vitorlásHa egyszer majd költözni kell, jól jöhet a szolár vitorlás

Nem árt idejében felkészülni egy esetleges globális költözködésre a Földre leselkedő veszélyek miatt és ha egyszer beüt a ménkű a NASA már néhány megoldás prototípusával már most is rendelkezik. Mielőtt jön a mindent leromboló aszteroida vagy ötmilliárd év múlva a Nap felperzseli bolygónkat van még idő tökéletesíteni azokat a hatalmas kompokat, amelyeket napelemek vagy napvitorlások hajtanak az űrben. Több kísérletet hajtott már végre a NASA és a japánok is próbálkoztak, de majd minden esetben adódtak problémák, hol a rakéta, hol a szolárvitorla mondta fel a szolgálatot. A NASA most újból kutat és fejleszt, így már a sebesség és az ellenálló képesség növelésén fáradoznak.


 • Fedélzeti napelemes áramellátás és fékenergia visszanyerés az Iveco haszongépjárműveken

  A minimális környezetterhelés és a maximális hatékonyság szellemében fejleszti az Iveco is a haszonjárműveit, ez ihlette a Glider nevű koncepcióautót. A fülke tetejére kerülő két négyzetméter napelem és a fékerő visszanyerő rendszer alkalmas az autó elektromos berendezéseinek ellátására, így közvetett módon öt százalék üzemanyag takarítható meg az úton. Egy másik segédberendezés használata, hőcserélők közbeiktatásával a hűtőrácsokon és a kipufogórendszeren eddig a szabadba távozó hőt képes elektromos árammá alakítani, így már 10 százalékra ugrik az üzemanyag megtakarítás. (VIDEÓ!)


 • Napelemes hidegburkolók

  Az eddig csak passzív esztétikai és funkcionális szerepet betöltő burkolólapok most energetikailag aktív szerephez jutnak egy új találmánynak köszönhetően, amely összeköti a kellemest a hasznossal. Ez pedig nem más, mint a szolár járólap. A napelemes burkolólapokkal fedett közterek és épületrészek nagy felületen termelnek majd áramot, ellátva környezetük energiaigényét is. Az év végén forgalomba kerülő a Butech és Onyx Solar cégek által kifejlesztett kemény felületű napelemes járólapok a sétálóutcák felületébe integrálva elviselik a mechanikai terheléseket, miközben energiát gyűjtenek.


 • Klaviatúra napelemmel újratöltveKlaviatúra napelemmel újratöltveVezeték nélkül működő, önálló napelemes áramforrással ellátott számítógépes billentyűzetet kínál a Logitech az USA-ban potom nyolcvan dollárért, ami nagyfokú függetlenséget ad a felhasználónak. A praktikus periféria akkumulátor nélkül üzemel és a beépített napelemei irodai fényviszonyok mellett is elegendő energiát szolgáltatnak a működéséhez. Egy a fényerőt figyelő beépített szoftver optimalizálja a napelemek termelését és a teljesen feltöltött állapotú billentyűzet 90 napig is üzemelhet a sötétben.
 • Drágán is megveszi a nap-és szélenergiát Francia államDrágán is megveszi a nap-és szélenergiát Francia államNem véletlen, hogy lelkesen telepítik Franciaországban a napelemet és szélgenerátort, mivel a két év alatt tízszeresére növekedett nap-és szélenergia kapacitás dinamikus növekedését az állam által kiemelkedően magas átvételi árak generálják. Idén a napelemek már több mint 800 MW-os teljesítménnyel járultak hozzá a francia villamos energia termeléshez. A nemzeti áramszolgáltató által dotált napelemes áramtermelést a kormány ellensúlyozza, beépítve annak költségeit a fogyasztók villanyszámlájába. A főleg villamos energiára alapozó Franciaországban a legtöbben az áramot használják a fűtésre is, ami eddig az ország teljes villamos igényének nyolcvan százalékát biztosító atomenergiából származott. A megújuló energiaforrások emelik ugyan a villanyszámlákat, de a franciák még így is negyedével olcsóbban használják az elektromosságot, mint bármely más európai állam fogyasztói.
 • Klorofill-f alapú infravörös sugarakat is hasznosító napelemKlorofill-f alapú infravörös sugarakat is hasznosító napelemAz óceánok mélyén találták meg a választ Ausztrál kutatók arra a kérdésre, hogyan hasznosíthatóak az infravörös sugarak energiatermelésre. A jelenlegi napelem alkalmazásoknál a napsugárzás hatására a fotonok elektronokat löknek ki pályáikról, így hozva létre elektromos áramot. A jelenséget generáló fénynek csak egy bizonyos tartományát képesek hasznosítani a jelenlegi napelemek, így az alacsonyabb energiával rendelkező infravörös sugárzás áramtermelésre már nem hasznosul. Egy az óceánok mélyén újonnan felfedezett baktérium olyan klorofillt tartalmaz, amely a cukrot képes előállítani a tenger mélyére már csak az infravörös spektrumban lejutó sugárzásból. A felfedezés felhasználásával a napelemek alkalmassá tehetőek lehetnek a szélesebb fénytartomány hasznosítására, így nagyobb hatásfokkal termelve áramot.
 • A napenergia újabb híveiA napenergia újabb híveiAz energiahordozókban gazdag Oroszország a napenergia felhasználás területén sem akar lemaradni. A világ minden táján rohamos ütemben épülő naperőművek és a tömeggyártás egyre olcsóbbá teszi a napenergiát, így már versenyképes alternatívája a hagyományos energiahordozóknak. Felfigyeltek erre az oroszok is, így most igyekeznek nagyban gondolkodni és mindjárt egy 12,3 megawattos naperőművet építenek Kiszlovodszkban. Világviszonylatban persze ennél jóval nagyobb naperőművek épülnek, de az egyharmadrészt az állam által finanszírozott projekt már előrejelzi a jövőt és a komoly szándékot.
 • Elpusztíthatatlan űrbéli napelemes energiaforrásElpusztíthatatlan űrbéli napelemes energiaforrásEgy irányíthatatlan műhold zavarja a többiek sugárzását, amely fokozatosan sodródik le eredeti pályájáról, de működését még mindig biztosítja napelemes rendszere. Valószínű, hogy a napkitörésekből származó töltések miatt kapott gellert a berendezés. A szakemberek úgy gondolták, hogy augusztusra bedöglik az áramellátó rendszer és lemerülnek az akkumulátorok, de az Intelsat Galaxy-15 nem adja egykönnyen magát. A többi távközlési műhold sugárzását zavaró bosszantó jelenség egyébként fizikai veszélyt nem jelent a többi űreszközre és arra is van némi esély, hogy újra életre lehelik az irányítok a renitens műholdat.
 • Pillesziget napelemmel
 • Non-stop napenergia az űrből
 • Napenergiában gondolkodik az IKEA
NRGENS