Napelemek
A fokozottan energiatakarékos épületet akár napelemmel is fűthetiA fokozottan energiatakarékos épületet akár napelemmel is fűtheti

Szerencsés helyzetben van, aki olyan házban él vagy olyat építtet, amely fokozottan energiatakarékos, tehát nagyjából 50 kWh / négyzetméterév a fogyasztása. További szerencsét jelent, ha e mellet még rendelkezik 35-40 négyzetméter déli irányú árnyékmentes tetőfelülettel is, amely alkalmas egy napelemes visszatápláló rendszer elhelyezésére. Ekkor fennáll a lehetőség arra, hogy a téli fűtési költségeket nyáron saját maga termelje meg a lakó. Természetesen nem árt, ha egy kis kandallót is beépít vészhelyzet esetére, de ahhoz sem kell majd túl sok fa vagy más tüzelő.


 • Napelem fivér

  Elvben szeretik a napot és a napenergiát, de a gyakorlatban a napelemes rendszer már útban van a ferenceseknek, amit Olaszországban egy vállalkozó éppen annak a rétnek a közelébe telepítene, ahol anno a legendás Assisi Szent Ferenc a madarakhoz szólt. A tervezett napelempark 250.000 kWh /év villamos energiát termelhet évente, ami erős érv arra, a befektető és a műemlékvédelmi hivatal is azonos álláspontra jusson és megegyezzen a szerzetesrenddel. A legenda szerinti helytől kissé távolabb telepítve, természetes növénytakaróval elválasztott védősávval szeparálva és a zarándokok számára kialakított parkok, padok stb. megépítésével már lehet, hogy áldását adja a rend a napelemes beruházásra. Végül is ki tudná ma már megmondani pontosan, hol szólt a madarakhoz Szent Ferenc.


 • Exportképes lehetne a magyar napenergia

  A hazai napenergia potenciál jelenleg még alacsony szintű felhasználása kizárólag a szintén alacsony szintű támogatási rendszernek és a kedvezőtlen pénzügyi, szabályozási rendszernek köszönhető. A növekvő felhasználás ellenére még mindig elenyésző mértékű a kiépített napelemes és napkollektoros rendszerek mennyisége és a széleskörű alkalmazási lehetőségeket sem aknázzuk ki. Az éves napsütéses órák számához képest a nálunk kedvezőtlenebb helyzetben lévő nyugati szomszédaink nagyságrendekkel több napkollektoros, napelemes rendszert építettek ki. A számítások szerint a hazai villamos energia felhasználásnál tizenkétszer több áramot termelhetnénk a napelemekkel, így még exportálhatnánk is belőle.


 • Napelemes szobor a sivatagbanNapelemes szobor a sivatagbanÉvente 5000 MWh energiát termel az a különleges építmény, amely valójában egy napelemekből álló szoboregyüttes. A függőleges helyzetben telepített nyolcvanezer négyzetméter felületű vékonyréteg napelem, labirintusként kanyarog Dubai nemzeti parkjának határában. A munka az amerikai Decker Yeadon cég tervezőit dicséri, akik ezzel a funkcionális, de művészi munkával indultak a Land Art Generator Initative versnyen, ahol a zöldenergia és annak esztétikus megoldásai találkoznak.
 • Éjszakai díszkivilágítás napelemes energiaforrássalÉjszakai díszkivilágítás napelemes energiaforrássalTusnádfürdő egyik nevezetességét az Apor-bástyát, éjszaka egy sötétedésre automatikusan bekapcsoló világítással látták el. Egy ENSZ által létrehozott környezetvédelmi alap finanszírozta a kis projektet, melyben egy szigetüzemű napelemes rendszer gyűjti össze az éjszakai megvilágításhoz szükséges energiát. Az aprócska beruházás jelentősége inkább a figyelemfelkeltés, szemléletformálás és az energiatakarékos technológiák konkrét példán keresztül való bemutatása, népszerűsítése.
 • Jó befektetés a napelem?Jó befektetés a napelem?A látszat ellenére minden bizonnyal igen. Minden ellenkező híresztelés ellenére még a pályázati támogatás nélkül telepített napelemes rendszerek is gyorsabban megtérülnek, mint első látásra gondolhatnánk. A megtérülési számítások esetében ugyanis rendszerint téves adatokból indulunk ki. Legalább két tényezőt szoktunk figyelmen kívül hagyni, így torz eredményhez juthatunk. Az egyik, sokszor figyelmen kívül hagyott tényező, hogy az áramtermelést szolgáló rendszer elemei a napelem, inverter, stb. olyan hosszú távon meghibásodás nélkül üzemeltethető eszközök, melyekben szinte egyátalán nincsenek kopó, mozgó alkatrészek. Karbantartási költség egy ilyen rendszernél gyakorlatilag nincs. A gyártók ezért is vállalják az évtizedes garanciákat. Egy másik tényező, amely rendszerint kimarad a számításokból, az energiaárak múltbeli és jelenlegi drágulása és a tendencia megfigyelése. Az energiainfláció sokkal gyorsabb, mint bármely más infláció. A napelemek ára pedig a piaci bővülésével így a gyártási költségek csökkenésével egyre megfizethetőbb. Amennyiben a megtérülés számításakor mindezen szempontokat is figyelembe vesszük, teljesen más képet kapunk.Hab a tortán. Jó néhány éve Magyarországon is lehetőség van a hálózatra táplálni a napelemekkel megtermelt energiát. Ez a lehetőség több szempontból is kedvező. Egy háztartás éves villamos energia igényének ellátását is kiválthatjuk úgy, hogy a tavasztól-őszig tartó kedvezőbb napsütéses félévben termelt energiát a napelemes rendszer részeként felszereltethető, visszafelé is számláló villanyórába tekerjük a napelemeinkkel. Mennyi idő alatt térül meg tehát a napelemes rendszer? A pénzügyi szakemberek szerint jelenleg 6-7 év alatt!!! A napelemes rendszer felszerelése gyorsan elvégezhető. (VIDEÓ!)
 • Ötszáz kilowattos napelem erőművet építene a klaszterÖtszáz kilowattos napelem erőművet építene a klaszterZöldáramot termelhet a Hatvan környékére tervezett napelemes erőmű, amelyet kis és középvállalkozásokból alakult klaszter építene fel. A hatszázmillió forint értékű fejlesztéshez hatvan százalékban pályázati forrást is igénybe vennének, ezért a város önkormányzatát is bevonnák a projektbe. Még hosszú és rögös út vezethet a sikerhez, de ha megépül a napelem erőmű, annak zöldáram termelése ezer család és a város közintézményei számára is elegendő mennyiséget jelenthet.
 • Károly herceg a napelem-királyKároly herceg a napelem-királyA Buckingham Palotához közeli Clarence House rezidencia, Károly herceg otthona egy műemlék épület, így külön engedélyért kellett folyamodnia Károlynak ahhoz, hogy annak tetejére felszereltethesse saját királyi napelemes rendszerét. A mellvéd mögé, délkeleti irányban elhelyezett harminckét napelem modul évi négyezer kWh villamos energiát termel majd. A brit trónörökösre a környezettudatosság már korábban is jellemző volt. Fűtését biomasszával látják el, autóját etanollal tankolják, energiatakarékos világítást használ és egyik házában esővíz öblítésű a toalett.
 • Olcsó és kompakt napelemes rendszer, konnektorba táplált energia
 • Alábecsült nemzeti kincs
 • Napelempark a szomszédban
NRGENS