Napelemek
Az amerikai haditengerészet is napenergiában utazikAz amerikai haditengerészet is napenergiában utazik

Öt terv összesen 100 millió dollárért: ennyivel járul hozzá az amerikai haditengerészet a nemzetvédelemhez a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a fosszilis fűtőanyagoktól való függetlenedés terén. Ennek keretében kötöttek megállapodást napelem-gyártó cégekkel a haditengerészet arizonai, coloradói, nevadai, Új-Mexikói és utah-beli bázisaira elhelyezendő napelemek megtervezésére, legyártására, felállítására és kezelésére.Az US Navy már a közelmúltban jelentős lépést tett a tiszta energiák felhasználása felé, amikor a Pearl Harbor-i támaszpontra napelemes tetőt emeltettek.


  • Napelem az indiai oktatás szolgálatában

    Indiai tudósok olyan olcsó, napelemmel működő személyi számítógép tervén dolgoznak, amelyet az ázsiai ország kormánya ingyen osztana szét a diákok között.A Tablet PC a világ leggazdaságosabb számítógépe lesz, piaci ára 35 dollár körül mozog. Ez az indiai válasz az azonos nevű, az elmúlt hónapokban nagy közönség- és médiasikert elért számítógépre, amelynek ára éppen a háromszorosa.Az Indian Institute of Technology és az Indian Institute of Science által tervezett hordozható PC-k üzemeltetésére az indiai kormány több napenergiában érdekelt céggel is tárgyal.


  • A napenergia már olcsóbb a nukleárisnál?

    Az Egyesült Államokban immár a napenergia olcsóbb a nukleáris energiánál – ezt állítja a Duke egyetem tanulmánya, amely szerint amennyiben összevetik a naperőművek jelenlegi árait azokéval, amelyeket a közeljövőben terveznek az országban.John Blackburn közgazdász egyetemi tanár Solar and Nuclear Cost – The Historic Crossover (Nap és nukleáris energiaköltségek – a történelmi váltás) című tanulmánya, amelyet az egyetem honlapján tett közzé úgy véli, hogy mindez a váltás akkor történt meg, amikor a napenergia kWh ára kevesebb lett 16 centnél. A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt 8 évben a napelem ára folyamatosan csökkent, míg a nukleáris reaktor ára 2002 óta az ötszörösére emelkedett.


  • Dolgozik az űrben az Ikaros napvitorlásDolgozik az űrben az Ikaros napvitorlásImmár dolgozik az űrben, kozmikus jelenségeket regisztrál az Ikaros napvitorlás, az első olyan jármű, amely csupán napenergiával halad egyre gyorsuló sebességgel.A japán űrügynökség, a JAXA májusban bocsátotta fel az Ikarost (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of The Sun) vitorláján lévő fotonok repítik és a jármű képes egyedül elektromos áramot termelni a testét beborító napelemes rétegnek köszönhetően.
  • TV-antennák ihlette napelemekTV-antennák ihlette napelemekÁllami támogatást is kap a Boston College fizika tanszéke ahhoz a nanotechnológiai kutatáshoz, amelynek várható eredményeit a napelemek hatékonyabbá tételéhez is felhasználhatnak.A „nanocoax” üreges szénelemeihez azok a coaxális üregek adták az ötletet, amelyek nagy távolságra közvetítik a rádió és tv-jeleket. Ezzel kívánják megoldani a napelemes technológiában egyelőre problémát okozó „thick and thin” (sűrű és vékony) elvet. Egy ilyen sejt ugyanis elég sűrű ahhoz, hogy megfelelő napfényt gyűjtsön össze, ugyanakkor elég vékony ahhoz, hogy könnyedén kivonja belőle az energiát.
  • Olasz háztartási energia: 100 százalékig zöldOlasz háztartási energia: 100 százalékig zöldOlaszország 2009-ben eljutott odáig, hogy megújuló energia-termeléséből már az ország valamennyi háztartását el lehetne látni – ez derül ki az olasz energiaszektor-szövetség, a Confartigianato nemrégiben közzétett tanulmányából.A válsággal is összefügg, hogy míg a hagyományos energiatermelés tavaly 2008-os képest 8,3 százalékkal csökkent, a „zöld energia” 9,2 százalékkal növekedett és elérte a 69.330 GWh összfogyasztást. Összehasonlításul: Olaszország családi fogyasztásai 68.924 GWh-t tesznek ki. A napenergia felhasználásában a déli Puglia vezet – ez a tartomány növelte 2009-ben a legjobban, 72 GWh-val a napelemek általi energiatermelést – utána Lombardia és Piemont következik. Puglia azonban egy nagy nemzetközi sikert is magáénak mondhat: 161 MW teljesítményű létesítményeivel megelőzi Kínát (160 MW).
  • Napenergia-technológiát kutatnak egykori nukleáris kísérleti telepenNapenergia-technológiát kutatnak egykori nukleáris kísérleti telepenA nevadai sivatag egyik részén, ahol egykor nukleáris kísérletek folytak, hamarosan ismét technológiai kutatásokat kezdenek. Ezúttal nem az atom-, hanem a napenergia áll a középpontban.Az amerikai energiaügyi minisztérium egy mintegy 25 négyzetmérföldnyi területet jelölt ki a kísérletekhez, a cél olyan technológiát kidolgozni, amelyek lehetővé teszik a napenergia kereskedelmi mértékű felhasználását.A kezdeményezés azoknak az amerikai erőfeszítéseknek a sorába illeszkedik, amelyekkel elhagyott korábbi ipari területeket próbálnak újrahasznosítani.
NRGENS