Napelemek
Többfunkciós napelemes parkolóTöbbfunkciós napelemes parkoló

A napelemek nemcsak energiát termelhetnek, hanem szükség esetén árnyékot is adhatnak. Egy ilyen tervet jelentett be a napokban a bakersfieldi California State University.Olyan, 1 MW teljesítményű napelemsort állítanak fel az egyetemi városban, amely mintegy 500 férőhelyes gépkocsiparkolót fed le a campus területén.A tervet a SunEdison cég finanszírozza 9,5 millió dollárral, majd az így nyert áramot adja el az egyetemnek, jóval olcsóbban, mintha a hagyományos energiaforrásokhoz folyamodnának. A napelemek várhatóan már az ősszel kezdődő szemeszterben energiát termelnek. A CSU és a SunEdison megállapodása 20 évre szól.


 • Afrikai napenergia érkezhet 5 éven belül az EU-ba

  Öt éven belül napenergiából nyert elektromos áramot importálhat az Európai Unió Afrikából – jelentette be Günther Öttinger, európai energiaügyi biztos az algériai, marokkói és tunéziai kollégákkal való algíri találkozója után.Az észak-afrikai napenergia-termelés a hosszú távú Desertec programon nyugszik, amelyet 20-40 évre terveznek, és amelyben a napenergia mellett fontos szerep jut a szélenergiának is. Ez az energia nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az Unió teljesíteni tudja a megújuló energiák felhasználásának 2020-ra kitűzött céljait.


 • Napelemes légkondicionáló berendezés

  Napelemes légkondicionáló berendezést mutatott be az LG Electronics dél-koreai cég. A szerkezet külsejére szerelt napelemek csökkentik az elektromos fogyasztást.Mindazok, akik légkondicionálóval igyekeznek enyhíteni a kánikulán, jól tudják, hogy az enyhet adó fuvallatok brutálisan megemelik a villanyszámlát. E dilemmára adhat megoldást az LG környezetbarát prototípusa, amely valójában hibrid üzemeltetésű: a hagyományos vezeték mellett a napsugarak erejét is felhasználja a lakás levegőjének hűtésére. A külső modulon elhelyezett napelemek ugyanis 70 W teljesítményre képesek.


 • Újdonságok az idei Intersolar kiállításonÚjdonságok az idei Intersolar kiállításonJúnius első felében tartották a napelemes iparág legnagyobb kiállítását Münchenben: a 2600 kiállító 12 óriási csarnokban fért el, a kinti területeken pedig a rögzítés gyártók és tracker (napkövető rendszer) gyártók mutatkoztak be - s minderre 72.000 látogató volt kíváncsi.Elsősorban "többet", "magasabb hatásfokon" és "olcsóbban" volt a fő jelszó a legtöbb gyártónál, igazi újdonságok csak a gyártástechnológiában jelentek meg - de ezek a nagyközönségnek már csak a fenti 3 jelszót jelentik a végtermékekben.Néhány újdonságot azért ki lehet emelni: például egyre több gyártó kezd foglalkozni a néhány éve még megmosolygott mikro-inverterekkel: azaz olyan megoldással, amikor gyakorlatilag minden napelem mögött van egy AC/DC átalakító, és már a napelemtől váltóáram érkezik - így pl. kevésbé érzékeny a rendszer részleges árnyékolásra. Azonban a mikro-inverterek még mindig drágák (mert egy központi irányító még mindig kell, ami a hálózattal szinkronizál), de néhány éven belül versenyképes lehet a hagyományos inverterekkel.
 • Olcsó napelemek „mesterséges fotoszintézissel”Olcsó napelemek „mesterséges fotoszintézissel”A fényérzékeny pigmentű napelemek utat nyithatnak az eddiginél jóval olcsóbb nappaneleknek. E találmányának köszönhette a 66 éves svájci Michael Graetzel a Millenium Technology finn díj 800 ezer euróját, amelyet 2002 óta a finn kormány és a finn műszaki akadémia két évente ítél oda az arra érdemeseknek.A lausanne-i műszaki egyetem professzora olyan napelemeket hozott létre, amelyekben egy növényekből kivont természetes színmolekula-réteget terített szét titánium-bioxid nanorészecskék felületére. A szín beszívja a napenergiát, mint ahogyan a növények klorofilja, és elektromos áramot termel. Ennek ára 2400 euró/kwp, és ez konkurenciát jelenthet a szilíciumos napelemekkel.
 • Lebegő naperőművekLebegő naperőművekA vízen lebegő naperőművek nagyobb energiamennyiséget képesek előállítani, mint a szárazföldiek és nincsenek hatással a környezetre – ez a meggyőződése a svájci Nolaris cégnek, amely elkezdte kifejleszteni a „napszigeteket”, olyan, köralakú, lebegő mesterséges szigeteket, amelyeket a napsugarakat koncentráló tükrökkel borítanak. A „szigetek” felszínének belső felét egy hatalmas, különleges műanyagból készült lap alkotja, amelyet nagy acélkábelekre erősítenek. Valójában a „szigetet” annak a levegőnek a nyomása tartja fenn, amely a lap és a tenger felszíne közé szorul. Erre a lapra erősítik rá a naptükröket és az erőmű egyéb struktúráit. A Nolaris már építi az első prototípust az Egyesült Arab Emírségek számára: a 88 méter átmerőjű, 5000 négyzetméter felületű „sziget” átlagteljesítménye 250 KW, de elérheti az 1 MW-ot is, naponta akár 3000 kWh energiát is termelhet.
 • Zöld olasz nagykövetség BrazíliábanZöld olasz nagykövetség BrazíliábanAz olasz külügyminisztérium külképviseleteinek felújításában is igyekszik környezetbarát megoldásokat találni. Ennek keretében napelemekkel látják el brazíliai nagykövetségük épületét.A nagykövetség tetejére első lépésben 405 napelemes panelt szerelnek fel az Enel Green Powerrel együttműködésben, majd összekötik az épület elektromos rendszerével, valamint Brasilia város ellátó hálózatával. Az év végére a tervek szerint 50 KW-os teljesítményt érnek el napenergiából és ez a nagykövetség energiaszükségletének nagy részét máris fedezné. A távlat az épületet teljesen „önellátóvá” tenni.
 • Napelem is lehet a dohányból, nemcsak tüdőrákNapelem is lehet a dohányból, nemcsak tüdőrákEgy ideje azzal próbálkoznak a kaliforniai Berkeley Egyetem (UCB) kutatói, hogy a dohánynövények sejtjeinek újraprogramozásával gyakorlatilag lemásolják a fotoszintézis folyamatát. Az eljárás során egy általuk kifejlesztett, úgynevezett mozaikvírust vetnek be, mely szó szerint szintetikus napelem-sejtekké alakítja át a dohánynövény egyes sejtjeit. A vírus emberre ártalmatlan.A műveletet már kifejlett növényeken végzik. A vírust tartalmazó oldatot a dohánylevelekre permetezik, amely megfertőz egy sejtet. A speciális vírus arra programozza a sejteket, hogy olyan struktúrákat hozzanak létre, amiket normális esetben nem tennének. A teljesen kifejlett és learatott dohánylevelekből egy speciális folyadékban kioldják a struktúrákat, aztán ezt a folyadékot felviszik valamilyen műanyag- vagy üvegfelületre. Az újfajta napelem élettartama mindenképpen rövidebb lesz ugyan, mint a hagyományos berendezéseké, de sokkal olcsóbban és környezetszennyező vegyszerek használata nélkül előállítható, ráadásul lebomlik.
 • A napelem a világ energia-ellátásának egynegyedét adja rövidesen
 • 400 kWp napelem erőmű épül
 • Egy szép nagy napelemes rendszer az NRG-ECO-STORE hálózattól
NRGENS