Napelemek
Éjszaka is termelő napelemekÉjszaka is termelő napelemek

Az elsőre botorságnak tűnő gondolatra vagy viccnek szánt figyelemfelkeltésre is lehet különböző reakció. Természetesen a napelem akkor termel igazán, amikor napközben derült az ég. Éjszaka a holdfényben is termelhetnek a napelemek, de nagyságrendekkel kevesebbet, hacsak…..Hacsak egy nyugat-európai országban a villamos energia átvételi árát a zöld energia termelő berendezésinek alkalmazása esetén oly mértékben támogatják, hogy valaki kihasználva az extraprofit lehetőségét, még reflektorokat is telepít a naperőmű mellé és aggregátorral sem drága neki megvilágítani a napelemeket. Éppen ez történt meg Spanyolországban, ahol egy idő után feltűnően sokat termeltek éjjel a napelemes erőművek.


  • A napelem gyárakat gyártó napelemgyár már nem gyárt napelem gyárakat

    Az amorf szilícium napelemeket gyártó 2004-ben alapított EnergoSolar tulajdonosai idén az első negyedévben úgy döntöttek, hogy lehúzzák a rolót, végelszámolják a céget. A cég megrendelései a vártnál alacsonyabbak voltak, ennek egyik oka a válság is lehetett. Az EnergoSolar tevékenysége elsősorban nem a napelemgyártás volt, hanem a gyártás technológiáját és annak komplett berendezéseit kínálták, napelem gyárakat kívántak értékesíteni a hozzá tartozó komplex szolgáltatással együtt. Elsődleges célpiacuk a távol-keleti napelemgyártás iránt érdeklődők voltak.


  • Napelem információs oldal

    A www.napelemcentrum.hu információs oldal kifejezetten a napelem tárgyával foglalkozik, így az érdeklődők számára bemutatja a szakterület mélyebb összefüggéseit. Azok számára is sok hasznos és új információval szolgál, akik már az üzleti tevékenységük során megismerkedtek az áramtermelő napelemes eszközökkel. A felhasználó vásárló pedig olyan döntés előtti segítséget kaphat, amely a hosszú távra szóló, egyszeri nagy kiadás előtt útbaigazítja, milyen megoldás a legjobb a számára. A napelemcentrum összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat is, amely a napelemes áramellátás kapcsán hosszú idő alatt a legtöbbekben felmerült. Az oldalon sok ötletet, segítséget és referenciát talál a nagy múltú cégcsoport bemutatása által.


  • Repüljön Nappal!Repüljön Nappal!A közlekedésben egyre több szerep jut a megújuló energiaforrásoknak. A napelemes autók után megjelentek a napelemmel felszerelt hajók és már a légi közlekedésben is alkalmaznak napelemeket. Bertrand Piccar egy olyan projektet vezet, melynek célja a napelemes légi jármű fejlesztése. A legutóbbi kísérlet során a négymotoros repülő majd három órán át repült egyenlőre még viszonylag lassú sebességgel, amiért még a földön sem mérné be a traffipax. Ettől függetlenül a fejlesztések folytatódnak, mert két éven belül világ körüli útra indulna egy már gyorsabb és erősebb szolár gépmadár. Nézze meg videón is! (kattintson a képre!)
  • 600 négyzetméter napelem termeli a hajtóerőt600 négyzetméter napelem termeli a hajtóerőtA Türanor nevű német hajó erőforrása a napelem. A tengerjárót világ körüli útra indítja a német tulajdonos két fős legénységgel, hogy bebizonyítsa a napelemes hajózás létjogosultságát. A kizárólag napenergiával működő hajó majd 8 csomós végsebességre képes, katamarán típusú felépítése adja a kedvező stabilitását. Az üzembiztonságra is gondoltak a tervezők, így a napelemes meghajtó rendszer egy része elmozdítható, így megóvható a tengeri viharkároktól.
  • A Sanyo napelemgyár duplájára emeli a tétetA Sanyo napelemgyár duplájára emeli a tétetDorogon bővíti napelem gyártó kapacitását a Sanyo. Közel félezer új munkahelyet teremtő bővítő beruházással, újabb tizenháromezer négyzetméteres csarnokkal új gépsorral az évi napelemes termék előállítása 310 megawattnyira emelkedik. A napelemgyártás nagyrészt automatizált, de egyes munkafolyamatoknál kézi munkaerőre is szükség van. A dorogi gyárban így többségében betanított munkásokra van szükség. A Sanyo napelemek piaca főleg a minőséget megfizetni hajlandó nyugat-európai vevők körében bővül. A speciális több rétegű napelem főleg a termék élettartamának első felében nagyobb hatásfokra képes.
  • Vékonyréteg napelemet gyárt a SharpVékonyréteg napelemet gyárt a SharpA Sharp vékonyréteg technológiájú napelem gyára március végétől termel. Az olcsó napelem modulokra nagy igény van a világpiacon, ezért választották ezt a gyártási technológiát. A napelemes termékek közel másfél négyzetméteres méretűek. A vékonyréteg napelemek gyártása során jelentősen kevesebb szilíciumot használnak fel, amit üveg hordozó réteg közé ágyaznak be. A későbbiekben több ilyen technológiára alapozott napelemgyár létesítését tervezi a Sharp. Tekintse meg a vékonyréteg napelemgyártási technológiáról szóló videót! (kattintson a képre!)
NRGENS