Napelemek
Ötszáz négyzetméter napelem hajtja a PlanetSolar katamarántÖtszáz négyzetméter napelem hajtja a PlanetSolar katamaránt

Világ körüli útra indul jövőre a legnagyobb napelem meghajtású hajó. Csúcssebessége eléri a 25 kilométer/órát ötven emberrel a fedélzetén és közben nincs károsanyag kibocsátása a hatvan tonnás katamaránnak. A hajó megálmodója Raphael Domjan, aki kapitánya is lesz a hajónak elmondhatja, hogy beteljesült az álma. A projekt fő célja az volt, hogy bizonyítsa, van lehetőség, ha változtatni akarunk és a környezetbarát megoldások a közlekedés számára is új irányt adhatnak.


  • Újabb autógyár telepít csarnokára napelemeket

    A Porsche alkatrészraktárának teteje ideális helyet kínál a nyolcezer ötszáz napelem modulból álló fotovoltaikus rendszer elhelyezésére. Az évente közel kétezer Megawattóra energiát a hálózatra táplálják, ami majdnem 1800 tonna szén-dioxid kibocsátástól kíméli meg a légkört. A kiemelkedő autómárka így a megújuló energia területén is kiemelkedő lépést tesz. Várhatóan februárban kezdik meg a telepítést és a rövid telepítési idő után csatlakoznak a villamos hálózatra.


  • Sportmárkával fémjelzett napelemes mobiltelefon

    Az érintőképernyős okos telefon hátuljába napelemes energiaforrást építettek és az ismert sportmárka nevét is adta hozzá. A Puma Phone funkciói között lépésszámláló, iránytű FM rádió és két kamera is szerepel, bár az egyik leghasznosabb funkciót a hátlapon található napelem tölti be. A főleg nyugat-európai piacra szánt termék árát egyenlőre még titkolják. Az egyébként is a mobilitást célzó telefonok további szabadságfokát adja az, ha még az akkumulátorok feltöltéséhez sincs szükség vezetékre.


  • Gyorsan megtérülhetnek a pályázat által támogatott napelemes erőművekGyorsan megtérülhetnek a pályázat által támogatott napelemes erőművekMagyarországon is létesíthetnek a befektetők napelemes erőművet. Egy jól megválasztott helyszínen a pályázati támogatás akár a hetven százalékot is elérheti. A napelemekből felépített erőmű éves szinten könnyen prognosztizálható energiatermelést hozhat és a bevételt a szerződés szerinti átvételi ár hosszútávon garantálhatja. Az ilyen célra igénybe vehető pályázati támogatás a több százmillió forinttól, közel egymilliárdig is rendelkezésre áll, bár a szükséges önrészt a befektetőnek kell megfinanszírozni. A telepítés helyszínének körültekintő megválasztása azért is fontos, mert hazánkban is jelentősen eltérnek a napsütéses órák számai, amely az áramtermelés mennyiségét befolyásolja.
  • A napelem piac a termékek áresése miatt erős keresleti fellendülésre számíthatA napelem piac a termékek áresése miatt erős keresleti fellendülésre számíthatA rövid távú bizonytalanság mellett a következő időszakban erős fellendülésre számítanak a gazdasági elemzők. 2015-ig akár duplájára is nőhet a globális napelem beépítettség, ami elérheti a 40 GW-os mértéket is. Már az előző év harmadik negyedévében tapasztalható volt a kereslet élénkülése. Mindez annak is köszönhető, hogy Európa nagy részén kötelező átvételi árral támogatják a megújuló energiaforrások által előállított villamos energiát. Legerősebb fejlődés Németországban tapasztalható, de e mellett új piacok is megnyíltak nyugat-európai és közép-európai országokban.
  • Hátizsák napelemmel, praktikus, de kissé lerágott csontHátizsák napelemmel, praktikus, de kissé lerágott csontÚjabb cég a Neon Green látott fantáziát abban, hogy a hátizsákot energiagyűjtésre is használják. A táska hátsó felületét egy hajlékony napelemmel látták el. A napelem szükség szerint a hátizsákról levehető, így önállóan is használható vagy más felületre felszerelhető energiaforrás. A kisebb-nagyobb kivitelben készülő termék főleg telefon vagy mp3 üzemeltetésére alkalmas. Az ötlet alapvetően jó, bár több gyártó is készít hasonló terméket. Most újabb termékkel bővült a választék.
  • Európai minőség és megbízhatóság mellett távolkeleti árszint jellemzi az Energiacentrum.com napelemes rendszereitEurópai minőség és megbízhatóság mellett távolkeleti árszint jellemzi az Energiacentrum.com napelemes rendszereitAzok számára akik ragaszkodnak az európai minőségi követelményekhez, de mégis kedvező áron szeretnének napelemes áramellátó rendszerekhez jutni, az Energiacentrum.com újonnnan tervezett napelemes rendszerekkel áll rendelkezésre. A rendszerek alkalmasak az éves villamos energia igény megtermelésére. A kiválasztást segítendően a rendszereknél feltüntettük az energiatermelés várható mértékét és a napelemek elhelyezésének minimális helyigényét is. A villanyszámláról leolvasható fogyasztási adat és a rendszer termelésének összehasonlítása segít a választásban. A napelemes rendszerek országos partneri hálózatunkban dolgozó képviselőinknél is megrendelhetőek.
NRGENS