Napelemek2016 november 07

A napenergiáé a jövő - mit hoznak ki belőle a cégek?

A napenergiáé a jövő - mit hoznak ki belőle a cégek?

A napenergia piaca gyorsabban növekszik, mint valaha, de a jövedelmezősége már nem annyira. A kulcs, hogy a szereplők javítsanak a beruházási és működési hatékonyságon - áll a McKinsey tanulmányában. (tozsdeforum.hu)

Számolni kell vele

Az Egyesült Államok és Kína is tavaly rekordot döntött a 7,5 és 15 gigawattnyi napelem telepítésével. Idén a világ összesen 66 gigawatt kapacitású napelemet fog telepíteni. 2015-ben a befektetők 161 milliárd dollárt öntöttek a napenergiába, ez volt eddig a legnagyobb befektetés egyetlen energiaforrásba.

Kínában például 46 gigawattnyi napelemet telepítettek, többet mint bárhol máshol. India 2020-ra 100 gigawatt kapacitású napelem telepítését célozta meg. A napsütötte Közel-Keleten pedig a befektetések a 2010-es 160 millió dollárhoz képest 3,5 milliárdra emelkedtek.

Mindenkinek jó befektetés

A világ egyre több naperőművet épít, mert egyre olcsóbb lesz a finanszírozása. 2009 óta a napelemek beépítési költségei 70 százalékkal estek.

A szabályozási intézkedések továbbra is támogatják a napenergia terjedését. Számos multi befizet a napenergiára, nem csak azért, hogy a zöldenergiát támogassa, hanem hogy csökkentse költségeit, és hogy diverzifikálja ellátó forrásait.

Figyelembe véve a trendeket, esélyes, hogy 2-3000 gigawattnyi napenergiát fognak telepíteni 2025-re, ez majdnem a fele a világban most működő napelemeknek. Természetesen a napenergia nem tudja önmagában megtermelni a szükséges villamos energiát, mert a nap nem süt mindig.

Két kihívás

Habár a jövő világos, a napenergiával foglalkozó cégek küszködnek. A downstream szolgáltatóknak, vagyis akik a napelemeket fejlesztik és építik, növekedniük kellett volna, és nagyobb szeletet kihasítani a piacból, ehelyett a profitszerzéssel bajlódnak.

A makrotényezők is szerepet játszanak. Az alacsony olaj- és gázárak próbára teszik a napenergia versenyhelyzetét. Ennek ellenére a növekedés és a profit lehetősége ott van valahol. Hogy a cégek túléljék a jelenlegi piaci körülményeket, két kihívást kell leküzdeniük.

Hogy maradjanak versenybe?

Ahogy egyre több cég tör be a piacra, a verseny fokozódik, és a nyereség osztódik. A napenergia-ipar relatív fiatal, ezért az építési költségek igen eltérőek. Ahhoz, hogy valaki versenybe tudjon maradni, le kell szorítania a telepítés költségeit, így nagyobb szeletet tudna kihasítani a piacból. Ehhez a rendszer tervezésével és kivitelezésével is foglalkoznia kell.

Ebben a folyamatban az sem segít, hogy a napenergia ellátási lánc még éretlen, és maga a technológia még gyorsan fejlődik. Az ágazatban a cégek még kicsik, és korlátozottak a képességeik. Hogy megkönnyítsék a cégek saját helyzetüket, szorosan együtt kéne működniük, így a napelemek, melyeket telepítenek, kompatibilisek lennének egymással, ezzel is elősegítve a további fejlődést.

Még sok a baki

Ahogy az iparág fejlődik, a cégeknek nagyobb figyelmet kell szentelni a kivitelezőkre is. Sokan küszködnek a határidők és költségek betartásával, ami késéseket és ráfizetést eredményez, ezzel is rontva a jövedelmezőséget és a tőkemenedzsmentet.

A napelemeket közel sem olyan bonyolult megépíteni, mint más típusú erőműveket. És a vállalkozásoknak még így is szükségük van stratégiára, amelyek összehangolják az építést partnereikkel.

A résztvevőknek muszáj együttműködniük, és kezelni a költségeket. A részletes költségtervezet segíthet a kiadások kordában tartásában, és a többi projektnél is megadható referenciaként. Ezután pedig elkezdődhet egy hatékony költség-, és piacelemzés.

A 22-es csapdája

A napenergia vállalatok nem engedhetik meg maguknak a pénzügyi helyzetük stabilizálást. Csak a nagyobb cégek képesek biztos lábakon állni, mivel több biztosítékot kapnak, amivel támogatják pénzügyi helyzetüket. De hogy legyen valaki nagy, ha nem tud fejleszteni? A cégeknek új utakat kell találniuk a hatékonyságuk növelésére, és körültekintő stratégiát kell kidolgozniuk.

A befejezett napenergia projektek vonzóak azok számára, akik hosszú távú befektetést keresnek. A nagy kérdés, hogy hogyan oldják majd meg a cégek az alacsonyabb tőkeköltséget a működési üzemhez, és a magasabb tőkeköltséget a fejlesztők számára.

Az intézményi befektetők egészséges hozamot szeretnének alacsony kockázattal, a napenergia fejlesztők pedig olyan megbízhatóbb módokat keresnek saját tőkéjük visszaforgatására, aminek kisebb a költsége. Mindkét fél igényeinek találkozni kell félúton, egy átlátható struktúrájú tervben.

Számos új ötlet látott már napvilágot, amelynek alapötlete az eszköz alapú befektetés. Az eredmények biztatók, de még nem teljesen vizsgáltak be őket. Az biztos, hogy a piacok próbára teszik az új módokat.

Minden penny számít

A működő tőke forgása igenis számít, minden pennynek a maximális hatást kell elérnie. A vállalatoknak körültekintően kell választaniuk minden szegmensben, és folytatniuk kell az alacsony költségű finanszírozást. Ugyanakkor a fejlesztőknek is partnernek kell ebben lenniük, a határidőket be kell tartaniuk, mivel a kisebbek nem biztos, hogy kezelni tudnak egy csúszást.

Szisztematikus és rugalmas megközelítés kell mindenki részéről. A napenergiával foglalkozó cégeknek ki kell találniuk, hogyan tudnak anélkül növekedni, hogy túlterjeszkednének.

Visszatérés az alapokhoz

Nem lesz könnyű szembenézni a kihívásokkal. A fejlesztőknek meg kell birkózniuk a közepes pénzügyi mérlegekkel, vagy a menedzsmenttel, akik inkább a növekedésre koncentrálnak a nyereségesség helyett.

2015-ben és 2016-ban a napenergia ipar jelentős értékeróziót látott, és a dolgok először rosszabbra fordulhatnak, mielőtt jobbak lesznek. A szektor azonban már bizonyította rugalmasságát. Sőt a trendek, melyek a folyamatos növekedésnek kedveznek – a csökkenő költségek, fejlődő technológia és szabályozási támogatás – erőt adnak az iparágnak.

Idővel majd a napelem az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz mind közül. A fejlesztők azonban csak akkor fognak ebből értéket csiholni, ha csökkentik a költségeket.

Az iparág következő kritikus lépése inkább gazdasági, mint technikai: itt az ideje, hogy a vállalatok megtanulják, hogy generálhatnak a tiszta energia mellett jó megtérülést is. Akik ezt kitalálják, óriásit kaszálhatnak. Akik viszont nem, örökre elbukhatnak.

Teljes cikk >>

Forrás: tozsdeforum.hu

NRGENS